Robot ei tähenda ainult kandilisevõitu patareitoitel humanoidi, kes kõnnib kolinal, vilgutab tulesid või ka dirigeerib orkestrit, nagu Jaapanis äsja juhtus. Robot võib olla tarkvaraline nähtus, väike olend poolelt teelt tehisintellektini. Juba on leiutatud lasteahistajaid jahtivad robotid. Need lapselikke kilde jututubadesse puistavad kehatud olendid on täiesti abitud kuni hetkeni, kui nad tabavad vestluskaaslase repliikidest pedofiilseid alatoone. Nad annavad seepeale asjast teada, kuhu vaja; ja jututuppa siseneb nüüd juba inimpolitseinik.

Me ei või iial teada, kas netis mehe, naise, lapse, homo, Teise Eesti elaniku või geeniusena esineja seda on. Võimalus kohtuda robotiga muudab asju veel kahtlasemaks. Mõni aeg tagasi leidsin võrgust võltspassivabrikut pidanud disaineri kodulehekülje, kus võluv elektrooniline olend lobises külalistega edasi ka pärast pererahva kongi viimist. Seosetult, aga ka inimeste netisuhtlus on sarnane. Dokumendivõltsimise ja politsei teemadest läks too elektron-Golem küll elegantselt mööda.

Kommentaatorite enamus on praegu veel kindlasti inimesed. Kuid ka inimene võib selles keskkonnas käituda nagu robot. Näiteks see tüüp, kes mistahes Savisaare-uudise kommentaariks ükskõik kus lisab kaks anekdooti. Ka on üsna robotlik ühe ja sama kommentaari kleepimine kõigisse võimalikesse kohtadesse.

Ja muidugi pole midagi robotlikumat, kui netis mässav parteisõdur. See on kuri, kuid abitu elektrooniline loom, kes oskab teha tavaliselt vaid kolme moodi auh-auh. Kui põnev võiks olla, kui näiteks Keskerakonna perefarmi-fraktsioon saadaks netti mitte lamedaid parteipropagandiste, vaid tõsiseid vaidlejaid. Kuid robotid pole veel nii arenenud.

Parteijuhtidel võib olla muidugi mõnus, kui robotid nende asja netis ajavad, foone loovad ja põhiteemalt kõrvale juhtivaid probleeme püstitavad. Kuid lõppkokkuvõttes on see üsna kergesti läbinähtav spämm.

*

Mõtlesin eelmisel nädalal korduvalt (kergelt vanu häid eesti filme "Hukkunud Alpinisti hotell" ja "Navigaator Pirx" meenutades), et kui Heimar Lenk on robot, siis mis robot ta on. Ma arvan, et see on väga elegantne, kallis, töökindel, mingis salastatud erikonstrueerimisbüroos 70ndatel ainueksemplarina loodud ja hiljem õige tegevuseta jäänud robot.