Vampirism vs. sadomasohhism

Maailmamenukiks tõusnud ootamatult nõrga süžeega raamatu autor on briti teletöötaja E. L. James (48), keskealine pereema, kes alustas kirjandusliku loomega “Videviku” sarja fänniveebis. Ta lõi lõdvalt “Videviku” peategelastele toetuva teose, kuid asendas vampirismi sadomasohhismiga. Lühikese aja jooksul hakkas kirjand üha enam lugejaid võitma. Pärast seda, kui autor raamatu oma käe peal elektrooniliselt kirjastas, ärkasid ka suured kirjastused. Mitte et nad oleks raamatut tähelepanuväärseks pidanud. Ei! Hilinejatena nad lihtsalt pidid jooksma lugejate kannul, kes olid oma valiku juba ise teinud.

“Fifty Shades of Grey” on saanud kriitikutelt ohtrasti õelaid hüüdnimesid, levinuim neist on “emmeporno” (mommy porn), kuna raamatu lugejad on peamiselt nooremas keskeas naised, tänu kellele triloogia ongi pidevalt raamatuklubide ja lugemisringide tähelepanu keskpunktis. Romaani autor tunnistas Briti ajakirjale GQ, et kui käis USAs lugejatega kohtumas, lähenes talle ühel koosviibimisel naine, kes hõiskas: “Sel nädalal tehti ka minu tagumik esimest korda tuliseks!” “No kuidas peaks sellele viisakalt vastama,” mõtiskles autor. Meedia kirjutab sadomasohhistliku riistvara müügi hüppelisest kasvust, ka hõbedaste lipsude läbimüük olevat muljetavaldav, sest oma hõbedase lipsuga tavatses Christian Grey oma kallima käed enne vahekorda kinni köita.

Pigem romantika kui sadism

Kui selle raamatu oleks kirjutanud mees ja meestele lugemiseks, siis me vaevalt sellest üldse midagi teaksime. Et aga autor on naine ja raamat kirjutatud naistele, siis muutus see kohe pärast populaarseks muutumist seksuaalpoliitilise konflikti allikaks. “Justnagu poleks feminismi vahepeal olnudki!” hüüavad ühed. “Iga raamat, mis õhutab naisi oma seksuaalsusega tegelema ja selle üle arutlema, on hea raamat!” vastavad teised.

Artikkel ilmub 26. juuli Eesti Ekspressis