Austraalia Openit peetakse Melbourne'is kõige palavamal ajal. Selle aasta turniiri esimesel nädalal tõusis temperatuur 40 kraadini. Paljud mängud katkestati ja naiste maailma esireket Maria Šarapova pidi väljakul palavusest peaaegu minestama. Kui ilm liiga karmiks läheb, siis tõmmatakse põhiväljakutele katus peale ja pannakse kliimaseadmed tööle. Temperatuur langeb sellisel juhul väljakutel hetkega paarkümmend pügalat.

Eesti mängijatest oli Australian Openil sel aastal kohal vaid Kaia Kanepi. Maret Ani jäi võistlustest kõrvale õlavigastuse pärast ja Margit Rüütel ei pidanud vormi piisavalt heaks, et osa võtta. Mullu juunioride võistlustel hästi esinenud Jaak Põldma on aga noorteklassist välja kasvanud ja teeb trenni, et hakata paari aasta pärast võistlema meestega.

Kanepi vastaseks oli esimeses ringis itaallanna Flavia Pennetta. Mäng algas keskööl, väljas oli 32 kraadi sooja. Tribüünidele oli kogunenud tosin lippude ja põskedele võõbatud sinimustvalgete triipudega eestlast. Iga Kaia võidetud punkti järel tegid eesti fännid põrgulärmi. Tehti laineid, lauldi eesti laule ja karjuti itaalia keeles päheõpitud lauseid, et Kaia vastast rivist välja viia. Kaia võitiski selle matši. Teises ringis aga nii hästi ei läinud. Siis oli vastaseks Austraalia parim naistennisist Alicia Molik.

Kui Wimbledon on Suure Slämmi turniiridest kõige prestiižsem ja French Open kõige šikim, siis Australian Open on neist kahtlemata kõige vabameelsem. Siin ei vaadata tennist vaikselt nagu Inglismaal ja Prantsusmaal. Austraalias publik möirgab ja vilistab. Monashi ülikooli turismispetsialisti Jeff Jarvise sõnul hinnatakse rohelisel mandril sportlasi tunduvalt rohkem kui helgete ajudega kontoriinimesi. Kui Austraaliast 1788. aastal inglise koloonia sai, siis oli Jarvise sõnul sport ainuke ala, milles austraallased inglastega võistelda suutsid.

Paljudel mängijatel on Suure Slämmi turniiridel kaasas oma fänniklubi. Väike seltskond tennisearmastajaid liigub kaasas ka Kaia Kanepiga. Üks tema fännidest Riho Kallus ütles, et Australian Openil on võrreldes teiste suurte turniiridega näha tunduvalt rohkem fänne.

Üldiselt on poolehoidjad rahumeelsed. Selle aasta turniiril läksid aga 150 Serbia ja Horvaatia fänni pärast ühte matši teineteisele kätega kallale. Turvameestel oli tänavu Australian Openil üldse palju tööd. Lisaks agressiivsetele fännidele vahistati ka paar naistennisistide lühikestest seelikusabadest siivutuid pilte teinud fotograafi.

Eva Tihhonova
Etv