Religioon on väga ambitsioonikas projekt. Kuidas jõudsite ambitsioonika mõtteni, et ei piirdu installatsiooni, raamatu või plaadiga?

Erkki Luuk: Kõik nimetatud asjad on piiratud. Kultuuris valitseb situatsioon, kus kõik on oma külas kinni ja iga võõras, kes ilmub, on mitteteretulnud. Oodatakse, et lahterdud kuhugi sahtlisse. Kui sa pole leidnud oma kitsast ala, mida taguda, siis on üsna loomulik, et tuleb leida midagi uut.

Reklaamisite esitlusel välja tammeöö-religiooni e-posti. Paar rongi ootavat tädi pani selle kirja. Mis saab, kui nad päriselt arvavad, et neid kahte kutti peabki järgima?

Tanel Rander: Me oleme juba teinud avalikus ruumis ekspeditsioone, millega liituvad juhuslikud inimesed, need on olnud väga huvitavad kontaktid. Tahamegi öelda lahti formaadist ja kitsast ringkonnast.

Kunagi veetsin kümnekrooniselt tuntud Tamme-Lauri tamme all öö LSDga. Kuidas on, kas minu tammeöö võib olla sama asi mis teie tammeöö?

Luuk (naerab esimest korda õhtu jooksul): Ei, ei või!

Rander: Selleni, milleni viib LSD, on võimalik jõuda ka teistmoodi, näiteks teatud režiimil elades. Seda tuleb hästi tõsiselt võtta, siis hakkab see tööle. Kui tõesti tahad võtta LSDd, siis ära mõtle, et jätad võtmata, aga võta seda doosis null.

Kas tammeöö režiimi saaks kirja panna juhendina, mis raamatupoes seisaks eneseabiraamatute letis?

Luuk: Psüühiline protokoll on täiesti võimalik koostada. Küsimus on seisundi tekitamine. Kui keegi jõuab tammeööni LSD mõjul, saab see juhtuda ainult täiesti kogemata. Suurema tõenäosusega võib selleni viia hoopis jalutuskäik pargis.

Mis doosis peaks “Tammeööd” võtma? Kaanest kaaneni?

Rander: Religiooni saab järgida rohkem või vähem äärmuslikult. Täielik askees on näiteks äärmuslik, aga mõni praktiseerib vaid pühapäeviti... Tammeööle tuleb pühenduda, aga seda võib teha eri mahus.

Luuk: Alustuseks võib piisata poolest tunnist nädalas. Mõnele piisab võibolla ühest lõigust, mis jääb korduma. Tänapäeva probleem on, et inimesed ei suuda keskenduda.

Nii et tammeöö annaks ühiskonnale tagasi konkreetsuse?

Rander: Ühiskond peaks aru saama, et kõik surevad varsti, et kõik lõppeb.

Luuk: Selle kohta on nägemus: kui absoluutselt kõik on läbi või vastupidi, veel alanudki pole, istuvad kaks meest lõkke ümber. Ühel on suur silm ja terav nina. Nende ümber kuuskedest pööris, lõputu kuusemets, mis ulatub kümneid tuhandeid aastaid minevikku ja tulevikku.