Tööd - koos kolme teisega - esitleti tänavu veebruaris Kinomaja saalis. "Duell" on ka Pimedate Ööde Filmivestivali Sleepwalkersi võistlusprogrammi kavas. 

See, et filmitudengid oma õppetöös professionaalseid näitlejaid kasutavad, pole just tavaline nähtus - ehkki seda on enne tehtud, ütleb Tallinna Pedagoogikaülikooli filmi ja video õppejõud Rein Maran

Praegu on samadel tudengitel (üks operaatori ja teine režissööri ametis) valminud uus film, mida samuti PÖFFi programmis näha saab - tegemist on sügisel valminud filmi esilinastusega. Nimekate osatäitjate poolest ei jää see alla eelmisele - uute noorte tegijate (Tamm, Pang) kõrval lööb kaasa ka vanem põlvkond (Kukumägi).

***

Veebruar 2003. Telemajas laskuvad alla keldrikohvikusse Mart Arjukese (23) ja Kristjan-Jaak Nuudi (26), kes veedavad majas suurema osa oma koolivälisest ajast (muuseas teevad filmikommentaari ETV hommikuprogrammi jaoks). Käsil on uue lühifilmi, "Viimase öö" stsenaarium.

Mart: “Kui ma väike olin, olid mul kodus seebikarbid, lõikasin seebikarpidele žiletiga pilud sisse, tegin paberist rivi, panin selle ühest seebikarbi otsast sisse ja teisest välja - ja siis tõmbasin läbi. Seebikarbid olid nagu telekas, ja sees oli nagu film.”

Jaak: “Ise joonistasid või?”

“Ise joonistasin - nii lavastasin ma oma esimesi filme..."

Mardi ees laual lesib pooleliolev käsikiri.

"Mina käisin kaubamajas klaasi alt kinokaamerat imetlemas...

"Ja isa fotoaparaadist, binoklist – kõigest, kust sai läbi vaadata -, ma vaatasin läbi..." 

"Tahtsin kinokaamerat, aga osteti hoopis Smena 8M.”

Inimesel, kes peaks küsimusi esitama, on tunne nagu pingpongi laua ääres. Küsimusi esitada eriti ei õnnestu. Ja kogu aeg on tunne, nagu oleks rääkijatel kuskile väga kiire.     

Rein Maran ütleb, et on päris õnnelik juhus, et need kaks ühel kursusel kokku on saanud. Pole midagi kindlat, aga "koostöö, mis hakkab tudengiajal pihta, võib anda häid tulemusi."

"Kui Mart elab rohkem pingestatult, sissepoole (tema mõttepotsentsiaal on väga ilus), siis Jaak on vahetum, emotsionaalsem. Koos nad täiendavad teineteist." Kui Jaak esimesel aastal ülikooli sisse ei saanud, siis "ta läks ju, hambad ristis, telesse ja vehkis seal alguses assistendina ja veel-veel-veel... Sisemine veendumus oli nii suur. Jaak on väga tõsiselt ja sihikindlalt operaatorikunsti poole püüdlev inimene."

Neil on ka küllalt pöörane erialane uudishimu, ja valmisolek minna eesmärgi saavutamisel "ohvrite" peale", nagu ütleb Maran. Arjukest ja Nuudit koos nimetab ta "tandemiks, kellel on kalduvust".

Filmikriitik Jaan Ruus arvab, et arenguruumi on. "Poisid on paremad kui film," ütles ta pärast "Duelli" vaatamist. 

***

Kesksuvi 2003. Parunite ja Vonide stuudio seinte taga Kunderi tänaval tõuseb termomeeter 25 kraadini.

Pime jahe stuudio on lavastatud prostituut Claire´i (Evelin Pang) korteriks. Käsikiri – mida enne ette valmistati – teostub lühifilmi “Viimane öö” võtetena.

Režissöör Arjukese istub keset põrandat. Kaks pätti, Theodor (Lauri-Kare Laos) ja Jean-Paul (Ivo Uukkivi), jätkavad dialoogi. Ümmargune laud on pööratud segi, sigaretikonid ujuvad üle tuhatoosi ääre... Jutt käib pangaröövi ümber. Pimedas nägudeta jäävad kujud (filmitegijate abilised) liiguvad vaikselt käskluste taktis. 

Õhustik mõjub õuest sisse sadanule üpris kummastavalt.

Kui pikk peenike naine duublit ütlema valmistub, vakatavad kõik kümmekond kuju.

Filmis "Viimane öö" osalevad Uukkivi ja Laose kõrval veel Raivo E. Tamm (autopoemees), Evelin Pang, Arvo Kukumägi (sutenöör), Ilmar Raag (šeff tüüp), Elisabeth Tamm (prostituut nr 2), pisiosas astub üles filmikriitik Jaan Ruus (prostituuti tülitav mees). Samuti Tõstamaa Raoulina tuntuks saanud Angoolast pärit Raoul Joao.

Kuidas on võimalik, et tagasihoidliku eelarvega filmi on Nuudi ja Arjukese suutnud meelitada nii palju häid näitlejaid?

Samamoodi, nagu "Duelligi". "Kui neil on eesmärk silme ees, siis leiavad nad vahendid selle saavutamiseks ka siis, kui teised oleks ammu alla andnud," ütleb Maran.

Jüri Sillart, TPÜ õppejõud ning operaator-lavastaja: "Nad on edasipüüdlikud ning ka jumala poolt on neile palju antud. Aga edasi sõltub kõik sellest, kuidas nad lähevad läbi tule, vee ja vasktorude..." Filmi ja video õppetooli inimesed teavad, et vasktorud tähendavad kuulsuse fanfaare. "Et neil jätkuks jõudu seista vastu maistele ahvatlustele."

***

Lühifilmi "Viimane öö" saab näha 5. detsembril CC Plazas ja 6. detsembril kinos Kosmos. Sama tandem teeb ka ETV filmifestivali erisaadet "PÖFFi minutid".