Käesoleval aastal toimunud ümberehituse eesmärgiks on olnud nõukogudeaegse ametiasutuse apetiitseks korterelamuks muutmine. Hoone, mis ristiti keskuses paiknemise tõttu Arteryks, on kasvanud lisatud katusekorruse võrra, saanud tänavapoolsele fassaadile paraadsissekäigu ning varem praktilise, soliidse, kuid suurtes kogustes üsna masendavana mõjuva halli terrassiitkrohviga kaetud seinad on valgeks võõbatud. Välisseinad on selles majas ka ainsad, mis uutele elanikele vanadest aegadest võivad õhata, seest lõhuti maja puhtaks, kuid siseruumide planeerimist päris tühjast kohast siiski alustada ei saanud – omad tingimused seadis säilinud fassaad, mille kõrgete akende tõttu tõusid kõrgemale ka uute korterite laed.

Kui tänavalt kõrvale astuda ja maja taha kiigata, avaneb pilgule ehitise teine külg, mida päeval tasakaaluka, öösel väikesemastaabilise stalinismi kohta ehk liiga dramaatiliselt valgustatud peafassaadi selja tagant ehk ei oskakski oodata. Terve 

seinatäis tehnitsistlikke metalli- ja klaasiläikega rõdusid vihjavad ehk otsesemalt kui maja esikülg sellele, mida võib oodata maja sisearhitektuuris, või mis on väärtused, mille hindamist Agabus, Endjärv & Truverki arhitektuuribüroo loodud eluruumide tulevastelt urbanistlikelt elanikud eeldatakse. Sellest, mida korteriomanikud Kreutzwaldi 10 majas mõtlema ja tegema hakkavad, võib lugeda varstivalmiva maja humoorikalt koduleheküljelt http://www.ober-haus.ee/artery.

Korterelamu Tallinnas

Kreutzwaldi 10

Arhitektid: P. Pent, E. Endjärv ja I. Truverk

Rekonstrueeritud: 2004

Hinne: 8