Kahtlus

Minu jaoks on oluline, et kunstiteosed annaksid vaatajale uue viisi millegi äratundmiseks ja tajumiseks, tekitades seejuures illusiooni, mis sunnib tajumuslikku tõesust kahtluse alla seadma. Kahtlusel on jõud, mis paneb mõtlema ja tegutsema.

Üks viimase aja eredamaid näitusekogemusi oli eelmisel suvel Münchenis, kui käisin Kanada kunstnikeduo Janet Cardiffi ja George Bures Milleri näitusel “Klang und Stille”.

Vaatlus

Lapsena mängisime sõbrannaga detektiive. Mäng seisnes selles, et jälgisime möödakäijaid ja naabreid ja kirjutasime märkmikesse fakte ja tähelepanekuid “kahtlusaluste” kohta. Praegu saab tõmmata üsna otsese paralleeli selle lapsepõlvemängu ja praeguse loomeprotsessi vahele. Kunstnikuna peab samamoodi olema ärgas, terane ja analüüsiv, märkama detaile ja kooslusi, mis tavapärasel vaatlemisel võivad tähelepanuta jääda.

Uitamine

Ilmselt parim viis linnaruumi avastamiseks ja uurimiseks on jalutamine. Varem jalutasin, kõrvaklapid peas, kuid viimasel ajal olen mõistnud, kui palju infot seetõttu kaduma läheb ja püüan nüüd teadlikult kuulata helisid, mida linn oma koosluses tekitab.

Üksi võõras keskkonnas viibides harrastan tihti enesega mängu, märkides linnakaardile punkti, kuhu tahan jõuda. Ma võtan õige suuna, kuid teel olles proovin kaarti vaatamata navigeerida, pöörata tähelepanu ümbritsevale ja peatuda.

Raamatud

Raamatukogud, raamatupoed, raamaturiiulid, raamatud. Üks minu lemmikraamatupoode on Berliinis asuv Pro qm, kust leiab laia valiku kaasaegse kunsti- ja visuaalkultuuriteooria ning kunstnike raamatuid. Mul on hea meel, et Eestis on ka lõpuks võimalik seesuguses raamatupoes käia. Aitäh, Lugemik!