30.05–1.06 viibis Eestis III ülemaailmne moodsa arhitektuuri restaureerimise kursus MARC 2006, mille korraldajate hulka ICROMi (Rooma), DOCOMOMO (Pariis), Alvar Aalto Akadeemia (Helsingi) kõrval kuulub koos Põhjamaade ülikoolidega Eesti Kunstiakadeemia Kunstiteaduse Instituut. Seekordne kursus keskendus II maailmasõja järgsetele uuselamurajoonidele. Kuidas neid elusa ja viisakana hoida, pakkus huvi juba kogenud arhitektidele, kunstiajaloolastele, muinsuskaitsjatele ja restaureerijatele Brasiiliast Itaaliani ja Sri Lankast Norrani. Ainsa eestlasena läbis rahvusvahelise sõela Epp Lankots. Kuune kursus oli juba enne uurinud Kopenhaagenit ja Göteborgi ning jätkub nüüd Helsingis.

Eestis, mis pidi lisama idabloki mõõtme, kuulati loenguid (Mart Kalm "Sissejuhatus ENSV elamuehitusse", Mart Port "Kuidas me Õismäed ja Lasnamäed kavandasime", Toomas Aakre "Masselamuehituse viisid ENSVs") ja vaadati üle Tallinna piirkonnad Pelgurannast Lasnamäeni. Eriti põnev oli Trummi tänava Teaduste Akadeemia elamurühm, sest selle eeskuju – Helsingi Pihlajamäki – on kursuse süvaanalüüsi objekt. Väljasõidul imestati, et selline pärl nagu Pärnu KEKi asula pole veel muinsuskaitse all. Erilise elamuehituse vormi näiteks mõeldud kolhoosi keskasula üllatas aga enim, sest keegi ei osanud oodata nii meeldivat elukeskkonda, nagu pakkus omal ajal hästi planeeritud ja nüüdki laitmatult hooldatud Libatse. Kui Kurtna hotelli katuseterrassil Eestis nähtust kokkuvõtteid tehti, siis arvas Udine professor Anna Frangipane, et seal tiigiga linnajaos (loe Õismäe) tahaks ta elada küll.

Kursuse Eesti osa koostasid Mart Kalm ja Ingrid Ruudi. Üritust toetasid Culture 2000 programmi kõrval Kultuurkapital, Tallinna ja Pärnu linnavalitsused.

Tulekul Louis Kahni päevad

Eesti Arhitektide Liit kutsub osalema 6.–7. oktoobril Saaremaal, Kuressaares toimuvatel Louis Kahni päevadel.

Louis I. Kahn (1901–1974) oli 20. sajandi maailma arhitektuuri tippu kuuluv arhitekt, kes elas ja töötas USAs, Philadelphias. Tema loomingu paremikku kuuluvad sellised hooned nagu Kimbelli Kunstimuuseum USAs Texase osariigis, Bangladeshi Rahvusassamblee hoone Dhakas, Yale’i ülikooli Kunstigalerii New Havenis, USAs jne.

Eesti seos Louis Kahniga on väike, aga mõjuv – ta on siin sündinud ja veetnud oma varajase lapsepõlve. Muide, Kahni monumentaalsed hooned projekteeris eesti insener August Komendant. Sel aastal täitus Louis Kahni sünnist 105 aastat ja oktoobri alguses saab 100 aastat täis August Komendandi sünnist.

Kuressaare Linnateatris toimub rahvusvaheline konverents ja filmi "My architect" esitlus filmi autori, Louis Kahni poja Nathaniel Kahni osavõtul ja kommentaaridega. Kuressaare lossis avatakse samal ajal Louis Kahni tööde näituse (koostanud Pennsylvania Ülikooli Arhitektuuriarhiiv, kujundab Peeter Laurits).

Korraldajad paluvad osaleda soovijatel varakult registreeruda, sest kohtade arv on piiratud. Vt ka http://www.arhliit.ee/kahndays/index.php