Ta oli alati teadnud, et tema vanaisa oli eesti ajal rikas mees olnud, vanaisa rääkis seda omal ajal möödaminnes isegi. Kuid kui rikas, sai Heli teada alles siis, kui ta sõbranna soovitusel arhiivi külastas. Heli täitis arutul hulgal avaldusi ja pabereid, osales isegi ühel kohtuprotsessil riigi vastu, maksis lõivusid ja juristitasusid; ja lõpuks oli enamik tema vanaisale kuulunud maadest ja majadest tagasi saadud.

Kõigepealt kolm kõrvutist üürimaja kesklinnas. Küll puust ja lagunenud, aga siiski. Heli jõudis juba unistada, kuidas ta suurima, puitpitsiga kaunistatud maja pööningule ateljee ehitab, kuid tegelikkus oli teine. Ühe sundüürniku käest peksa saanud ja mõistnud, et majad on täis kurje inimesi, kes ei kavatsegi üüri maksta, müüs ta need kinnisvarafirmale. Raha ei saanud palju, aga siiski piisavalt, et endale väike, aga mõnus Nõmme maja osta. Kinnisvarafirma vabanes üürnikest ainult talle teadaolevaid võtteid kasutades kiiresti ja renoveeris majad. Nüüd on kunagine õu (muru, marjapõõsad, kiik lastele) kaetud kiviparketiga, millel puhkavad Lexused ja Porsched.

Teiseks tagastati Helile mitu suurt maatükki äärelinnas, kohutava väljanägemisega tööstusrajoonis. See tundus olevat eriti mõttetu vara. Kuid üks vihje advokaadilt, kes ütles, et oleks küll õnnelik sellist maad saades, siia hakatakse ju kohe bensukaid ehitama, muutis maailma. Nüüd müüb Heli keskmiselt ühe suure maantee äärse krundi kahe kuu kohta; ja teiste maade eest jookseb rent.

Kolmandaks oli vanaisa talu linna serval. Sellega oli juba lihtsam. No selge, et kinnisvaraarendus, paar eratee-sildiga suletud tänavat läbi heinamaa, eko-majad, palkonnid ja pisikeste akendega plokk-kuudid massiivsete kivi- ja plekk-katustega. Kõik krundid on välja müüdud. Vallavalitsus püstitas esimesed tänavasildid.

Heli võib nüüd endale üht-teist lubada.

*

Mõtlesin Heli välja, kui kuulsin, et pommiauku meenutav ehitusprahihoidla minu Lasnamäe-kodu ees kuulub ühele vähetuntud eesti kunstitegelasele. See on üks jube koht, ma ei imestaks, kui sellest jalgrajaga poolitatud võpsikust sosnovski karuputked tõuseksid. Aga eraomandi vastu ei saa. Jõudu ja edu.