Noorteorganisatsiooni saadavad saatuslikud kokkusattumused. Näiteks president Putini "linn-nimekaim" Vladimir, kust peavad saabuma paljud miškad. Või asjaolu, et organisatsioon Miškad loodi vaid mõni kuu tagasi. Miška ametlik sünnikuu on september, ütleb projekti eestvedaja Julia ­Zimova. Ta tunnistab, et paljud tunnevad huvi, kas organisatsiooni nimi ei kujuta endast äkki avalikku toetust presidendikandidaat Dmitri Medvedjevile või on hoopis vihje suurele karule, Ühtsele Venemaale.

"Ei, siin ei ole mingit seost, meie tekkisime palju varem," vastab Zimova. "Meie nimetus tuli sellest, et miška (vene k "mängukaru") on populaarne mänguasi. Noh, jänkud on rohkem tüdrukute jaoks. Kala? Ei sobi justkui samuti. Aga mängukaru on peaaegu igal lapsel."

Nagu ütleb Julia Zimova, langeb noorteorganisatsiooni Miškad ideoloogia kokku (sama väite leiab nende kodulehelt) "demokraatliku antifašistliku noorteorganisatsiooni Naši ideoloogiaga". Kuid selle juures ei saavat seda nimetada našistide haruorganisatsiooniks.

"Meid rahastavad vanemad, kohalikud omavalitsused ja sponsorid," vastab Zimova küsimusele, kust karud mett saavad.

"Mehisuse õppetund"
Eesti asjus ärkasid miškad talveunest möödunud nädalal. Nad korraldasid Eesti saatkonna ees aktsiooni, mis kandis nimetust "Mehisuse õppetund".

Sellesse vabas õhus toimunud tundi kogunes vanemate nõusolekul üle 50 lapse. Loenguga esines Suure Isamaasõja veteran Anatoli Šmeljov, Balti laevastikus teeninud kontradmiral.

Liikumise Naši kodulehel olevas aruandes märgitakse, et Šmeljov jutustas lastele "kuidas ja mis põhjusel võeti Tallinnas Tõnismäel maha sõjamehe-vabastaja monument, ja sellest, millist hinda pidi Nõukogude rahvas maksma suure võidu eest, mida üritatakse meilt nüüd ära võtta".

Pärast seda joonistasid lapsed hiigelsuurele loosungile Pronkssõduri ja andsid selle üle saatkonna vastuvõturuumi.

"Sõpruse õppetund"
Samal ajal, kui Zimova kommenteeris telefonis "mehisuse õppetundi", algas Eesti saatkonna juures "sõpruse õppetund".

See aktsioon ei kujunenud sugugi vähem vaatemänguliseks. Venemaa ja Eesti vahelise sõpruse "õppetund" möödus rahvusvahelise karnevali formaadis.

Saatkonnaesisel platsil mängisid rahvariietes osalejad ringmänge. Nad näitasid sel viisil sümboolselt, et "Venemaa on külalislahke riik ning tal on kõikide maade esindajatega sõbralikud suhted".

Mis oli ikkagi sellise ettevõtmise ajend? Pärast kahekuulist viibimist Leedu vangistuses naasis liikumise Naši komissar Konstantin Goloskokov Eesti saatkonna juurde.

Goloskokovil ei õnnestunudki jätkata "mälestuse valvamist" Tõnismäel. Protesti märgiks korraldas komissar saatkonna juures nii näljastreike kui ka üksikpikette. Lõpuks, olles kindlalt otsustanud austada isiklikult Suure Isamaasõja kangelaste mälestust, üritas komissar tulla Eestisse Leedu kaudu, kus ta aga viisarežiimi rikkumise pärast kinni võeti.

Nüüd, nagu on kirjutatud Naši kodulehel, "ei taha komissar, et teda käsitatakse marginaalse nähtusena. Leedu riigipiiri seadusevastane ületamine oli meeleheiteaktsioon.

Just sellisesse seisundisse olid komissari viinud Eesti ametnikud-provokaatorid, kes olid tema nime kandnud mingisse musta nimekirja."

12. veebruari kogunemisel tegi Goloskokov veel ühe meeleheitliku katse anda sisse dokumendid Eesti viisa saamiseks. Koos dokumentidega tahtis ­Goloskokov anda saatkonnale üle ka Eesti "musta nimekirja" vastase kampaania liitlaste nimekirja. Našid kinnitavad, et nimekirjas olevat kuni miljon nime! Vaata aga - presidendikandidaat ­Kasjanov ei suutnud kaht miljonit allkirja koguda, aga komissar Goloskokov kinnitab, et miljon allkirja on kukepea...

""Sõpruse õppetund" on hea tahte avaldus," vastatakse Naši infokeskusest. "Me demonstreerime sellega avarat vene hinge."