(On nad oma konfutsianismiga segi läinud?)

Maailm muutub liiga kiirelt. Vaene rott: see, et ta on aasta loom, ei päästnud teda Pekingis sel nädalal alanud massilistest tapatalgutest. Seal alustati just kampaaniat, et vabastada Hiina pealinn sellest vastikust närilisest suvel toimuvateks olümpiamängudeks.

Samal päeval teatas päevaleht People´s Daily, et enne  kuukalendri Uue Aasta algust maksid hamstrid vaid 5 jüaani (7,8 krooni), kuid nüüd on nende hind kerkinud 30 jüaanini (46,8 krooni).

Võiks arvata, et rottide hävitamine on vana kooli  veritasu: viimase kolme nädalaga suri Hiina imelike temperatuurimuutuste tõttu vähemalt 60 inimest. Rott tõi Hiinasse viimase viiekümne aasta kõige hullemad lumetormid. Transpordisüsteem kukkus kokku. Mis kõige hullem - miljonid hiinlased ei saanud aasta kõige tähtsamal nädalal, mis sarnaneb meie jõuludega, peredele külla minna.

(Raske juhus)

Miski ei tule ootamatult.  Möödunud nädalal ennustasid Hiina posijad eelolevaks roti aastaks poliitilisi ja finantskriise, tsunamisid ja epideemiaid.

Tsunamihoiatus Indoneesias, tugev maavärin Kreekas ja peaministri ja presidendi atentaadikatse Ida-Timoris näitavad, et ennustajate feng shui isegi töötab.

Väike näriline on üks kõige raskemini käsitletavaid loomi kuukalendris. Elutarkade hiinlaste jaoks tähendab rott „uusi algusi" ja tavaliselt võidab ta teisi loomi kavalusega (kui lugeja nõuab täiendavaid tõendeid, siis lubatagu märkida, et George W. Bush sündis roti aastal).

Briti kirjanik George Orwell ütleks, et kõik loomad on võrdsed,  aga mõned on vähem võrdsed kui teised. Pole juhus, et Napoleon ei olnud  tema allegoorilises „Loomade farmis" näriline.

(Anna andeks, Miki-Hiir.)

Lähenevate Pekingi olümpiamängudega  tahetakse saata maailmale signaal, et Hiina kui suurriik on mängus tagasi. Nagu me teame, on hiinlased  niisama kannatlikud kui nad on eelarvamuste kütkeis: nad on kaua oodanud, et saaksid avada mängud kaheksanda aasta kaheksanda kuu kaheksanda päeva kaheksanda tunni kaheksanda minuti kaheksandal sekundil.

(Number kaheksa toob raha ja õnne.)

Hoiame nüüd kõik pöialt, et rott ei kasutaks oma äärmiselt teravaid kihvu.