Naiste kaine mõistus

Poliitikauuringute Keskuse PRAXIS direktori Ruta Kruuda suurus tuli ilmsiks (nagu Eestis tihtipeale) pärast tema surma, järelehüüetes. Talle avaldas järelehüüde ka mainekas Briti ajaleht The ­Guardian, mis on ebatavaline. Lisaks saavutustele isiklikus karjääris oli Ruta Kruudal veel üks oluline roll: ohjeldada oma keevalist meest. Ta ei pidanud selleks tungima abikaasa äride üksikasjadesse, piisas Oliveri n-ö varrukast sikutamisest.

"Ruta roll ei olnud Oliveri juhtida ja õpetada, see oli pigem moraalsete põhiväärtuste meenutamine, oma visioonide juurest maa peale tagasi toomine," ütleb üks perekonnaga lähedalt seotud inimene. Ka New Yorgis audiitorina töötanud Kristel Solli arvamus oli vennale oluline.

K-kohukeste skandaali ajal antud intervjuus ütleb Oliver ka ise ühes intervjuus: "Selle asja eest oleks ma naise käest küll lakse saanud." Teeme-ära-tüüpi ärimehena, kes ei talu pikka juurdlemist, oli ta kaotanud  vajaliku usaldusaluse.

Arstiharidusega Kadi Lambot oli Ruta Kruuda kursuseõde Tartu ülikooli päevilt. Nad olid lähedased sõbrannad, aga Ruta mehega puutus Kadi Lambot kokku minimaalselt. "Oliveri nägin vahest kord aastas. Me ei rääkinud Rutaga tema äridest eriti midagi, meil oli omalgi küllalt asju, millest rääkida," ütleb Kadi Lambot.

Ta töötas Haigekassas, kui ühel päeval 2004. aastal sai Oliver Kruudalt oota­matu ettepaneku tulla Tallinna Piimatööstust juhtima. Sellist nõu oli Oliver kodus naiselt saanud.
Oma impeeriumi üles ehitades on Kruuda alati lähtunud läbiproovitud maffiatõest: võtmekohtadele tuleb leida omainimene siseringist. Seda Kadi Lambot ka oli. Tema sõnal oli autoriteeti.

Pärast Ruta surma sai temast Oliveri liiga lennukate mõtete kui mitte ohjeldaja, siis vähemalt läbitöötaja. Kruudale ei meeldi senti lõhki ajada: kui oli vaja midagi osta või otsustada, tuli see ära teha korrapealt. Miljonid lendasid sinna ja tänna, Kadi Lambot hoidis nii mõnigi kord pead kinni. "Oliveriga on huvitav, aga kindlasti mitte lihtne koos töötada. Minu ülesanne oli piimatööstust juhtida ja kui vaja, siis ka omanikuga selle üle vaielda."

Hüpnootline Savisaar

Siis tuli Kruuda ellu Edgar Savisaar. Keskerakonna esimehel oli Kruudale inspireeriv, suisa karismaatiline mõju. See polnud pelgalt küüniline äri ja poliitika liit, nagu meedia seda kajastas, vaid midagi enamat. Lähemad kolleegid ja äripartnerid hoiatasid Kruudat, et ta ei seoks ennast Savisaarega. Esimene laviin tekkiski, kui tuli avalikuks Kruuda tugevalt alla omahinna müük-kingitus Savisaarele: ajalooline Laidoneri villa Keila-Joal. Hiljem lisandusid sellele Kalev Spordi eetrisse paisatud "Linnapea tund" ja muidugi K-kohukeste epopöa.

Kohukesekampaania tegemine käis kruudalikult üleöö. Kui tavaliselt võtab toodete reklaamikampaania välja töötamine kuid, siis seekord reedel idee sündis ja pühapäeval rohetas terve linn plakatitest. Tulemus aga ehmatas Kruudat ennastki.

Muu hulgas algatasid kultuuriinimesed Kalevi kommide ja Tere piima boikoti.

2007. aastal müüb Kruuda rahvusliku kommivabriku Kalev investeerimisfirmale Alta Capital, kes loodab ettevõtted tulevikus börsile viia. Saadud rahaga  hakkab Kruuda meediakontserni üles ehitama, ostes kokku ajakirju, raadiojaamu, trükikoja.

"Media is sexy," järeldas juba aastaid tagasi Eesti Ekspressi artikkel, loetledes ärimehi, kes on püüdnud meediaturgu vallutada. Metalliärimees Robert Lepikson, pankurid Andres Bergmann ja Rein Kaarepere, teleperekond Sõnajalad. Meedias tundub olevat midagi, mis ajab meestel pea segi nõnda, et nad ei suuda enam ratsionaalselt mõelda. Ilmselt on selles usk, et mäng ühiskondliku arvamuse kujundamisega on sama lihtne nagu mis tahes muu kauba liigutamine.

Valmima hakkasid äriplaanid meediaimpeeriumile, mis polnudki õiged plaanid, sest neil oli ainult üks veerg: väljaminekud. Kust raha tuleb? Muude asjade müügist! Kruuda ei näinud siin probleemi. Ta lootis teha head ajakirjandust, mille valem oli tema meelest lihtne: positiivsed uudised pluss reklaami puudumine. Talle omaselt loopis ta oma uuele armastusele, meediale, raha lugemata. Seda kulus üle kolme miljoni kuus.

Kadi Lambot: "Mina seda meediavaimustust jagada ei suutnud, kuna ei mõistnud lõppeesmärki. Aga Oliverile sellist asja ette kirjutada ei saa, ta teeb ikka nii, nagu tema õigeks peab."

Samal ajal, kui Kruuda ütleb intervjuudes välja järjest pöörasemaid ideid riigi ja (hea) ajakirjanduse kohta, muutuvad uudised tema enda kohta samuti üha pöörasemaks. Üks trahv järgneb teisele: küll kiiruse ületamise, küll Pääskülas puude mahavõtmise pärast. Kruuda peab karistuseks tegema sada tundi ühiskondlikult kasulikku tööd.  Sõbranna Ester Tuiksoole annab istumise alla R-klassi Mercedese, millega riigikogulanna tõuseb Toompea luksautode pingerea etteotsa.

Kadi Lambot: "Märkasin, et meil hakkas tulema üha enam vaidlusi. Milleks seda? Ma ei olnud selle kohaga laulatatud. On selge, et omaniku tahe jääb sellistes olukordades peale."

Lambot lahkus 2007. aastal AS Tere juhatuse esimehe kohalt. Tema asemele asus tegevjuhina ametisse ei keegi muu kui Oliver ise. Nüüd jäid Kruudale põhilisteks siseringi nõustajateks Alar Pink ja Edgar Savisaar.

Ulakustele maanteedel ja parkides sekundeerisid kahjuks märksa tõsisema sisuga börsiuudised.

Kokku ostetud kümmekond ajakirja tõid igas kvartalis kahju paarkümmend miljonit.

Piimatööstus oli võlgu talunikele, kommivabarik vallale vee eest. Pluss vääramatult liginev üleilmne majanduskriis.

Läinud nädalal teatas Kalev Meedia kümne ajakirja sulgemisest ja enam k ui saja töötaja koondamisest. Samasuguse hooga, nagu ta need ostis, lõpetas ta ka nende elu ühe suletõmbega.