Culleni sõnul rändavad juba ainuüksi Saksamaalt Kagu-Aasiasse aastas 150 000 vallalist meest.

"On selge, et nad kõik ei tule sinna puhkama ja golfi mängima," nendib Cullen, kelle väitel on rahvusvahelise seksituristidest "klientuuri" sihtmärgiks põhiliselt 11-13 aastased alaealised.

Reisivaid seksuaalkurjategijaid - seda nimetust eelistatakse rahvusvaheliselt kasutada sõnale "seksiturist" - tuleb Filipiinidele põhiliselt meie lähimaadest Norrast, Rootsist, Saksamaalt kui ka Soomest. Culleni sõnul on inimese digal pool samad ja samamoodi ahvatlustele avatud. Näiteks suutsid nad Norras kindlaks teha, et seksiorjade teenuseid olid käinud tarbimas nii jõuka riigi kuulus kirurg, antropoloogiadoktor jne.

40 protsenti sealsetest bordellidest või baari nime alla peituvatest asutustest on austraallaste käes. Baarid ise aga lausa kutsuvad kasutama alaealiste teenuseid, kandes nimesid nagu "Sweet 16", "Sweet Angels" jms. Tihti kupeldavad oma tütreid emad või isegi vanemad õed. Culleni väitle on ligi 60 protsenti sealsetest sutenööridest naised.

Paljud seksiklubid kuuluvad ka politseinikele. Cullen tõdeb, et seadused on Filipiinidel karmid, kuid enamasti neid lihtsalt ei rakendata - nii politsei, prokurörid kui ka kohtunikud on äraostetavad paarisaja euro eest, kasutades ka ise seksiorjade teenuseid.

Samas tõi ta näite, kus oma kodumaal Saksamaal Filipiinidel toimepandud seksuaalkuriteos süüdi mõistetud mehele määrati 2 ja pool aastat vanglakaristust, samas Filipiinidel oleks talle sama teo eest määratud 17 aastat. "Välismaalase jaoks on Filipiini vanglas istumine sama hea kui surm," väidab Cullen, võrreldes nendes valitsevaid tingimusi kultusfilmis "Kesköine Ekspress" nähtuga.

Oma süü lasub Filippiinide näruse seisu eest ka ameeriklastel, kes pidasid seal alates Vietnami sõjast oma armeebaasi. Kui ameeriklased mõned aastad tagasi lahkusid jäid nende baasist maha mitmeid seksibaare ja klubisid.

Teine, vähem tuntud lugu meenub Cullenile seoses Francis Ford Coppola filmiga "Apocalypse Now", mida filmiti Filipiinidel Luzoni saarel. Saarel asuvas linnas Pagsanjanis puhkes prostitutsioon õitsele just pärast seda. Paljud meeskonnaliikmed ostsid seksiteenuseid sutenööridelt, kes kauplesid 10-12 aastaste poistega. 70ndatel valminud filmi peaosatäitja ja Hollywoodi staar Martin Sheen on praeguseks hetkeks Preda tegevuse oluline toetaja.

Isa Shay Cullen

Iiri päritolu misjonärist preester, kes on 1969. aastast elanud Filipiinidel ning tegutsenud üleilmselt laste ja naiste õiguste kaitsmisega. 1974. aastal rajas ta Filipiinidel ohvrite taastamis- ja jõustamisabi keskuse Preda (www.preda.org), et aidata ja toetada kaitsetuid lapsi ja noorukeid ning inimõiguste rikkumise ohvreid. Tänaseks 85-liikmeline sotsiaaltöötajatest, psühholoogidest, terapeutidest ja inimõiguste uurijatest koosnev töögrupp on aidanud sadu hätta sattunud lapsi, andnud neile hariduse ning võimalused uueks eluks. Isa Shay Culleni pikaaegne tegevus inimõiguste kaitsmisel on talle lisaks muudele rahvusvahelistele autasudele toonud ka kolm Nobeli rahupreemia kandidatuuri.