Heidy Purga (Raadio 2): Värsked asjad sünnivad viimasel ajal väikestes mõnusates kohtades - mu üks viimase aja parimaid elamusi oli Tartus klubi Maailm Hea Muusika õhtul. Sellises kohvikklubis nagu Protest Mere puiestee kandis Tallinnas on ka toimunud lahedaid üritusi - näiteks GütteÖÖ, kus noored käivad koos muusika ja inimeste pärast.

Mida kuulata

Raul Saaremets (umblu records): Bänd, millest absoluutselt kõik praegu räägivad, on Bostonist pärit Passion Pit. Eestis tundub praegu värske Tartu poiste plaadifirma One Sense.

Purga: Bändide osas väärib kindlasti tähelepanu Aides, kelle tulekut on juba tükk aega oodatud. See on selline sisukas psühhedeelne pop-rock.

Mida juua

Kalev Kesküla (luuletaja ja veinispets): Aina rohkem juuakse halvemaid veine - näiteks magus Late Harvest pidi müüma järjest paremini. Aga tegelikult oleks trendikas juua kuivi värskeid itaallasi - näiteks Orvieto Classicot või Pinot Grigiot. Punastest on head Monepulciano d'Abruzzo ja Valpolicella.

Neid võiks juua Dreameri ja Tonino asemel, mis pole enam nii väga in.

Dimitri Demjanov (Gloria): Põhjalas on uueks trendiks pakkuda toidu kõrvale õlut. Espresso asemel on paljudes paikades nüüd hea presskannukohv.

Kus süüa

Demjanov: Ameerikas on viimasel ajal tekkinud palju gastropubisid - viietärniköögi ideoloogia, aga kolme tärniga, lihtsamalt ja odavamalt. Fine dining'u restoranides on tihti olemas ühe menüüga kommunaallaud, kus toit lihtsama garneeringuga ja istuda ehk veidi ebamugavam.
Väärt paigad on Noma Kopenhaagenis, Bagatelle Oslos ja Controvento Tallinnas. Ka Luccas on toidu hinna ja kvaliteedi suhe paigas.

Kõigi rahvuste seas tuntakse praegu tõmmet "vanaema köögi", lihtsa, eetilise toidu poole.

Meil on kohalik, regionaalne köök aga alles lapsekingades - ei saa loota, et leiab lihtsalt häid mulgikapsaid näiteks Mulgimaal. Muhumaal on üks hea, lihtsalt jube hea Kalakohvik Liival ja see maks, mida ma sõin möödunud aastal Kuressaare lähedal Maherestoranis, oli valmistatud Pariisi parimate restoranide tasemel.

Mart Haber (Shishi): Söögikohtadest on minu totaalne lemmik Tigu - toit on eriti värske, suured portsud, mõistliku hinnaga

Kesküla: Head pakkumised on Kadrioru restoranis. Nordicu hotelli all asuvas restoranis Monaco saab 125 krooni eest kolmekäigulise gurmeelõuna.

Egle Haidak (kolumnist ja mükofiil): Kõige trendikam on süüa kodus - halval päeval tehakse praekartuleid, heal päeval avatakse austreid, nahkkindad käes.

Kus osta

Kristi Pärn-Valdoja (Stiil): out on kiirmoepoed, nagu Zara ja Mango - majanduslanguse ajal ei ole mingit mõtet raha raisata odava trendipahna peale.

Kesküla: kasulik on veini osta Selveri pakkumistest. ­Wine­store müüb veine, mida kusagil mujal ei ole, kuid on riskantne: sealt võib leida odavalt nii väga häid veine kui ka halbu.

Parim kalapood on Rimi, kust on trendikas osta valget kala - tilaapiat või pangat. Valge on uus punane!

Kuidas ilu luua

Kri stiina Voolaid (sisekujundaja): Rasketel aegadel on alati rohkem kergust, valgust ja värve ning juhtivatel tootjatel on praegu fantastilisi toone nii PVC-materjalide kui ka keraamiliste plaatide osas. Korteri planeeringus kipuvad ruumid olema jälle rohkem liigendatud.

Haber: Sisekujunduse vallas kasutatakse praegu palju metallist lilli - see on uus trend.

Kuhu sõita

Mauri Saarend (Estravel): Kõige parema hinna ja kvaliteedi suhtega reisisihtkohad on hetkel Aasias ja Okeaanias - piletihinnad sinna on oluliselt langenud ja kohapealne eluolu enamasti odavam kui kodus või Lääne-Euroopas. Kui midagi soovitada, siis kindlasti Uus-Meremaad, Malaisiat, Kambodžat, Filipiine ja Indoneesiat.

Sven Lõokene (Reisiekspert): Kindel hitt-toode on Mauritius.

Pärn-Valdoja: Tõusev trend on Itaalia kõige vaesem piirkond Puglia, mis asub otse saapa nina juures ja pole veel täiesti täis ehitatud. See on paik neile, kes tahavad metsikut loodust ja ehtsaid Itaalia külasid, kus üleni mustas mutikesed istuvad majade ees.

Kuidas sõita

Marina Laikjõe (Teztour): Tõusvad lennukompaniid kaugreisideks on India Kingfisher ja Jet Airways, mille pardateenindus on märkimisväärne ja lennukipark soliidne.

Lõokene: Lennukompaniidest võiks silma peal hoida Etihadil - nende kokkuleppehinnad tulevad varsti ka Eesti turule.

Haidak: Trendikas on istuda ka Google ­Earthis ja vaadata, kus oleks lahe käia.

Mida kanda

Pärn-Valdoja: Absoluutselt out on praegu õõvastavad kulliküüned, eriti need erakordselt maitsetud ja kolmnurksete tippudega, millele on peale joonistatud lilli ja liblikaid. Püksid on ka out - naised on hakanud jälle kleite kandma. In on seevastu terve jume ja päikesepuuder (viimasega ei tohi muidugi liialdada, kui ei ole just eesmärgiks Ilma-Peebu look), etnomustrid ning oranž, roosa ja kollane.

Aldo Järvsoo: See on muidugi iga kevad nii, et värvid tulevad moodi (ja sügisel on jälle moes must, pruun ja tumepunane) - moekunstnikele on see juba ammu täielik nalja­number.

Rahvuslikkus on ka selline mööduv trend, mille pani käima pronksiöö. Praegu võib punane Rahvuslik pael olla poodidest otsas ja pole võimalik leida ühtki vaba tikkijat, sest kõik tikivad suure hoolega, aga pärast laulupidu tekkib ilmselt küllastumus.

Moedisaineritest on nagu värske tuuleõhk aga Britt ­Samoson - uuenduslik ja Eesti moemaastiku kohta võluvalt otseminev. Tema on kindlasti see nimi, kellest kuuleb veel järgmised kümme aastat igal pool.

Mida lugeda ja vaadata

Mihkel Mutt (kirjanik): hea raamat oli paari aasta eest ilmunud Solomon Volkovi "Peterburi kultuurilugu". Mark Mazoweri "Balkan" on hea ülevaade, kuidas Balkan on oma praegusesse olukorda jõudnud. Soovitaksin lugeda ka justkui ära unustatud Anna Haava luulet.

Jaan Ruus (filmiasjatundja): Head filmid on rõõmsad dokumentaalid "Kihnu pulm" ja "Kihnu kosjad" - neid vaadates inimene naerab laginal, mis on üsna haruldane asi. Berliini filmifestivalil võitis žürii eripreemia "London River", mis on film Aafrikast pärit isast, kes otsib metrooplahvatuse järel oma kadunuks jäänud poega ja saab kokku inglannaga, kes otsib oma tütart - kõlab banaalselt, aga väga hästi tehud.
Mida veel teha

Pärn-Valdoja: New Yorgis olla täiskasvanute balletitrenn juba eilne päev, aga Eestis on see suhteliselt uus. Mina käin Eesti Tantsuagentuuris kord nädalas poolteist tundi ja õpin hüppeid ja pöördeid - vaatan nüüd balletti täiesti uue pilguga.

Haidak: Trend on ka see, et ­inimesed valmistuvad üldse metsiku hooga sissetegemiseks - ma pole enne näinud, et linnaprouad mõtliku näoga purke koguksid ja arutaksid, kuhu sügisel seenele minna. Kogritsaid ja mürkleid peaks saama juba maikuus, kui vähegi normaalne kevad tuleb. Ka aknalaual peab igal juhul midagi kasvama - basiilik, münt või rosmariin.

Majanduslamatisest on aga trendikas üldse mitte kõneleda. Seda võiks nimetada lihtsalt M.L-iks.