Kus pesitseb? Jõgeva lähistel.

Mis ajast alates TV-staar? 11. aprillist.

Kui palju inimesi jälgib? Looduskalendri kodulehel olevaid kaameraid vaadatakse keskmiselt kuuel miljonil korral ühe kuu jooksul.

Kus riikides jälgitakse? Päevas vaadatakse loomade-lindude tegemisi enam kui 70 riigist. Kuigi natuke üle poole vaatajatest on Eestist, jälgitakse kaameraid enam veel Venemaal, Saksamaal, Soomes ja Hollandis.

Mis on kaamera ees juhtunud?
Kotkapaar oli pesal platsis juba siis, kui kaamera aprillis uuesti tööle pandi - see jälgis kotkaste tegemisi ka läinud aastal.

Esimene konnakotka-TV suursündmus oli esimese muna laekumine Eha ja Koidu pessa 21. aprillil. Teise muna munes Eha viis päeva hiljem.

Konnakotkad on kaamera ees mugistanud muidugi konni, hiiri, mügrisid ja mullamutte. Möödunud nädala lõpul said nad kätte isegi noore jänese!

Toitu toob majja peamiselt Koit, kusjuures eriti usinaks muutus ta siis, kui esimene tibu munakoore sees piiksuma hakkas. Kotkapoja koorumise ajaks oli ta pesaäärele noka otsas toonud koguni viis eri saaklooma.

Esimene tibuke koorus Eha ja Koidu munast möödunud pühapäeval. Kuna koorumine kestis päris suure osa päevast, siis jälgis seda hommikul vara väga palju inimesi Ameerikast, päeval aga juba kohalikud kotka-TV fännid.

Praegu saabki otseülekandes jälgida tillukese konnakotka esimeste elupäevade toimetamisi. Ja kõik ootavad õhinal teise muna koorumist.

Tagasiside maailmast? Linnuhuvilised kirjutavad iga päev looduskalendri foorumisse, mida "telestaarid" sel päeval teinud on. Paljudel inimestel on linnukaamera videopilt taustaks avatud terve töölolemise aja.

Mis lehel jälgitav? Looduskalender.ee .

Merikotkad Linda ja Sulev

Kus pesitseb? Läänemaal Noarootsis.

Mis ajast alates TV-staar? 5. märtsist, kaamera paigaldati aga juba jaanuaris.

Mis on kaamera ees juhtunud?
Märtsi algul käis Lindal ja Sulevil usin pesa vooderdamine. Servadesse pandi jämedamaid oksi, pesapõhja pehmet kulu.

Samal ajal käis kotkapaari uues luksusvoodis usin paaritumine. Ja tulemus esimese muna kujul oli käes juba 12. märtsil. Teise muna munes Linda kaks päeva hiljem.

Ühel aprillikuu päeval sai mitme minuti jooksul vaadata, kuidas üks vastik vares hauduvat kotkaema kiusamas käis. Hüppas muudkui oksalt oksale ja kraaksus vahetpidamata.

Sulev tõi oma naisukesele söögiks kala, näiteks haugi, ning mitmesuguseid veelinde. Esimene kotkapoeg koorus munast 16. aprillil.

Tänaseks on merikotkapojad Sulli ja Kluti juba üsna suured ja ka rõngastatud. Nüüd läheb umbes kuu aega, kuni pojad ise lendama õpivad.

Mis lehel jälgitav? Looduskalender.ee .

Must-toonekurg Padis

Kus pesitseb? Jõgeva lähistel.

Mis ajast alates TV-staar? 17. aprillist, kaamera ise paigaldati 4. aprillil. Videosilm on samas kohas kolmandat aastat, varem on seal pesitsenud kurepaarid, tänavu aga vaid üks lind - emaslind ei saabunud pesale.

Mis on kaamera ees juhtunud?
Enne veel, kui kured pesa avastasid, jäid kaamera ette pesa uudistanud oravad ja väiksemad metsalinnud.

Üsna pea hakkas üks kureisand pesal käima. Lihtsalt seisis seal, ei koristanud ega midagi.

17. aprillil saabus aga kaugelt reisilt tagasi toonekurg Padis, kes hakkas kohe pesa korda seadma.

Tõi sammalt ja oksi ja isegi mingisuguseid kaltsujuppe, et ase pehmem oleks.

Must-toonekurg Padis elab siiani oma pesal poissmehe-elu ja viimasel ajal pole väga palju mahti saanud kodus käia.

Tagasiside maailmast? Kurekaamera foorumisse on aastatega tekkinud n-ö kurekaamera sõltlaste ring, kes ise kutsuvad end storkahoolikuteks.

Mis lehel jälgitav? Looduskalender.ee .

Amuuri leopardid
Darla ning tema pojad Edgar, Toomas ja Kaia

Kus pesitseb? Tallinna Loomaaias

Mis ajast alates TV-staarid? 11. novembrist.

Kui palju inimesi jälgib? Algusest saati on kokku klikke olnud üle 130 000.

Ühes päevas keskmiselt vaatab kaamerat 652 inimest.

Kus riikides jälgitakse? Kokku on vaadatud 34 riigis, peamiselt Soomes, USAs, Rootsis, Venemaal ja Norras, aga on vaadatud ka Nicaraguas, Austraalias, Tongal, Jaapanis.

Mis on kaamera ees juhtunud? Peamiselt saab kaameratest näha oma territooriumil rahulikult ringi jalutavaid leoparde. Kõnnivad puude vahel ning ronivad laotud kivihunnikutel. Palavatel päevadel on nad aga enamasti varjus. Umbes aasta pärast loodab Mati Kaal uue pesakonna jälgimise tarbeks paigaldada loomade pesakoopasse infrapunakaamera. Siis saab loomi jälgida juba sünnist saati.

Lähipäevil läheb internetti üles ka jaapani makaakide kaamera.

Mis lehel jälgitav? Tallinnzoo.ee .

Hallhülged

Kus pesitseb? Vilsandi rahvuspargis.

Mis ajast alates TV-staar? 7. märtsist

Mis on kaamera ees juhtunud?
Sel ajal, kui kaamera tööle hakkas, olid hüljestel juba pojad. Siis sai näha, kuidas hülgepered lumisel rannal oma pereasju ajasid: emahülged imetasid poegi, üheskoos võeti päikesevanni, mängiti, aga aeg-ajalt ka kakeldi päris tõsiselt... Vahel sai hülge-TVs näha vanemate loomade paaritumist.

Üldlevinud on arvamus, et hallhülged ei taha titekarvades vette eriti minna, aga kaamerast oli kenasti näha, kuidas nad üsna sageli vabatahtlikult suplemas käisid.

Siis keerati kaameranurk veidi teise suunda, et vaatajad saaksid jälgida, mis saab üksipäini jäetud hülgepoegadest.

Korraga on olnud kaamera ees kõige rohkem koguni 30 hüljest! Sügise poole, kui hülged on jälle rohkem veest väljas, loodavad hülgeuurijad näha pilti, kus kaamera ees on ainult hülged ja muud ei midagi.

Mis lehel jälgitav? Looduskalender.ee .

Tallinna linnapea Edgar Savisaar

Kus pesitseb? Tallinna linnavalitsuse majas Vabaduse väljaku ääres.

Mis ajast alates TV-staar? 25. maist.

Kui palju inimesi jälgib? Kõige vaadatavam ajavahemik on argipäeviti kella kaheksast viieni, mil kaamera saab keskmiselt 700 klikki tunnis. Ühes ööpäevas on Savisaare kabineti videol olnu d ligi 10 000 vaatajat.

Kus riikides jälgitakse? Peamiselt koduvabariigis.

Mis on kaamera ees juhtunud?
Videopildis on esiplaanil suur koosolekulaud ning tagaplaanil linnapea töölaud. Savi-TV peaesineja on muidugi Edgar Savisaar ise, aga väga sageli käib sealt läbi ka kõrvalosatäitjaid.

Kui loomakaamerate puhul ei ole jälgitavate isendite käitumist võimalik eriti ette aimata, siis Savisaare jälgimise puhul on fännidele suureks abiks Tallinna kodulehel üleval olev linnapea päevakava.

Savi-TV peaosatäitja käitumismustrid on järgmised: Savisaar joob kohvi ja mahla vaheldumisi. Ei
pane muide käsi taskusse, vaid püksivärvli vahele - ­traksidega mehe värk. Paha­tihti hilineb ta koosolekutele, kuid alluvad on valmis kohe koosolekut alustama, kui boss saabub. Võimaluse korral laseb samal ajal sekretäridel internetti teateid sisse toksida. Astub ka laupäeviti töö juurest läbi.

Kui Savisaart ennast tööl ei ole, pannakse kabinetti valvama papist linnapea. Hommikuti on tal käes silt "Tere hommikust, Tallinn", õhtuti "Tule valima!".

Tagasiside maailmast? Ühe riigiametnikust Savi-TV jälgija kommentaar: "Iga päev ikka jälgin.

Tuleb ju silma peal hoida, kuidas linna juhitakse. Töökaaslasega anname teineteisele teada, kui midagi olulisemat toimub. Põnev on määratleda, et mis inimesed seal kabinetis käivad - linna kodulehel on näiteks abilinnapeade pildid üleval, nagu linnumäärajaski. Ükspäev proovisime aru saada, mis mees istub kaamera ees, nii, et ainult pealagi paistab. Hiljem selgus, et Ain Saarna - samasugune peanupp läks hiljem mu akna alt mööda."
Mis lehel jälgitav? Tallinn.ee .