Ilmar Heinleht viis Väike-Pakri saarele 50 herefordi lihaveist, 60 lammast ja kolm hobust.

„Tegime oma ettevõtmise ja viisime need loomad saarele. Põhimõtteliselt jah, loomad on linnas! Tegelikult söövad nad muidugi karjamaal heina," ütles Heinleht.

Sellega seoses tuli Heinlehel Paldiski linnavalitsusega tükk aega asju ajada, sest loomapidamise eeskirjad ei lubaks linna territooriumil - virgestusmaal - selliseid loomi vabalt ringi jooksma.

Näiteks sätestab Paldiski loomapidamiseeskiri, et „järelvalveta loomad loetakse hulkuvaks ja nad kuuluvad püüdmisele linnavalitsuse poolt määratud isiku poolt" või et „looma tohib viia avalikku kohta jalutusrihma otsas või kandmisvahendis".

„Tänu Paldiski linna vastutulelikkusele saime hakkama, aga muidu oleks küll nii, et pane suukorv pähe. Virgestusmaa on nagu Kadrioru park, seal maksab sama seadus nagu linnapargis," selgitas Heinleht.

Väike-Pakri saarel elab vaid kolm inimest ja mingeid tänavaid seal pole.

Samas on linnavalitsusse Heinlehe peale kaevatud. „Meie peale kaevatakse, et tigedad loomad jooksevad linnas vabalt ringi," muigas ta. „Linnapea Jaan Mölder ütles, et ole õnnelik, et kaevatakse, see tähendab, et sind tunnistatakse," lisas ta.

Tegelikult on loomad Heinlehe sõnul sõbralikud. „Muidugi, nad tulevad inimese juurde, ja kui annad neile leiba, siis hakkavad kannul käima," ütles Heinleht.

Pakri saared on maastikukaitseala haruldaste ja teadusliku väärtusega geoloogiliste objektide ning eluslooduse koosluste kaitseks. Looduskaitsjatel ei ole Heinlehe sõnul tema ettevõtmise vastu midagi. „Praegugi on üks minu kõrval. Eks ta loomulik ole, et rannakarjamaid hooldatakse," lausus Heinleht.

Väike-Pakri Suurkülas uuesti üles ehitatud mitmeid hooneid. Elektrit toodetakse seal väikese tuulegeneraatoriga.

Pakri saarte kuulumine Paldiski linna alla on nõukogude aja pärand. Enne kuulusid saared Padise valla koosseisu.

Pakri saared asuvad 2-3 km Paldiski linnast läänes ja neid eraldab mandrist Kurkse väin ning Pakri poolsaarest Pakri laht. Väike-Pakri saare pindala on 12,9 ruutkilomeetrit. Muuseas, oma naabersaarest Suur-Pakrist on Väike-Pakri veidi suurem. Hiilgeaegadel oli saartel 119 talu ja umbes 400 elanikku.

Suur-Pakri on avalikkuse tähelepanu alla sattunud seoses spekulatsiooniga sinna tuumaelektrijaam ehitada.