1984.aasta 9.septembril alustasid Anatoli Karpov (siis 33) ja uus täht Garri Kasparov (siis 21) Moskvas MM-tiitlimatši, mis kujunes kõigi aegade pikimaks ja lõppes väga ootamatu lahendusega.

Toonane valitsev maailmameister Karpov alustas hästi ja juhtis pärast üheksandat partiid 4:0. Maailmameistri selgitamiseks mängiti tol hallil ajal kuue võiduni, sõltumata sellest, mitu partiid kulub. Rabedalt alustanud Kasparov saavutas aga stabiilsuse ja 17 (!) järgmist partiid lõppesid viigiga. 27.partii võitis jällegi Karpov, jõudes tiitlist ühe võidu kaugusele.

Ent 32.partiis õnnestus Kasparovil esmakordselt Karpovist jagu saada. Järgnesid veel 15 viiki ning nii 47. kui 48. partii võitis taas Kasparov. Selleks ajaks oli duell kestnud viis kuud! Senine pikim tiitlimatš jäi rohkem kui poole sajandi taha - Jose Capablanca ja Aleksandr Alehhin pidasid 1927.aastal 34 partiid, kuni venelane maailmameistriks krooniti.

1985.aasta veebruariks oli Karpovi-Kasparovi matši seis 5:3. Initsiatiiv oli kaldunud noore geeniuse kätte, Karpov aga oli täielikult kurnatud ning 10 kilo alla võtnud. Sel hetkel sekkus matši peakohtuniku palvel FIDE president filipiinlane Florencio Campomanes isiklikult ning otsustas maratonmatši katkestada. Põhjenduseks tõi ta soovi vältida mängijate tervise ohtu sattumist. Kasparov protesteeris, sest erinevalt Karpovist oli tema jätkuvalt igati heas füüsilises vormis. Vähemalt avalikult soovis ka Karpv matši jätkata. Ent Campomanes oma otsust ei muutnud, tühistas tulemuse ja määras uue tiitlimatši algusajaks 1985.aasta 1.septembri.

1985.aasta septembrist novembrini peetud matš oli juba piiratud partiide arvuga (24) ning Kasparov võitis selle 13:11, tulles esmakordselt maailmameistriks. Kasparov valitses malet kindlalt kuni 20.sajandi lõpuni ja troonis FIDE reitingutabeli esikohal veel 2006.aasta alguses, misjärel ta tabelist eemaldati, sest polnud 12 kuud järjest ühelgi ametlikul turniiril osalenud.

Viimastel aastatel on Kasparov löönud kaasa vaid mõnel üksikul näidisturniiril ning tema põhiliseks tegevusalaks on poliitika. Temast sai Venemaa ekspresident Vladimir Putini üks teravamaid oponente ja 2007.aastal sattus endine malemaailma valitseja ka mõneks ajaks trellide taha.

Anatoli Karpov on tänaseks langenud maailma male-edetabelis 98.kohale. Oma 58 eluaastaga on ta vanim maletaja maailma esisajas. Sel kümnendil on Karpov ja Kasparov mõnel korral malelaua taga kohtunud: 2002.aastal New Yorkis toimunud kiirmale-matši võitis Karpov 2,5:1,5. 2004 ja 2006 mängiti veel kokku kolm välkpartiid, mis lõppesid viigiga.