Mõne päevaga sai kaitsepolitsei peadirektorist mõjuvõimsaim mees riigis. Siseminister Savisaar on sunnitud varjama, et ta käis salaja Londonis peaminister Vähiga kohtumas.

Reede, 22. septembri hommik on Lillekülas Välja tänaval pahaaimamatult rahulik. Igapäevase elurütmi katkestavad mitu autot, mis peatuvad maja number 20 lähedal. Neist väljub paarkümmend meest, kellest mõned on päris koljatid. Maja piiratakse märkamatult ümber. Hetk hiljem algab kaitsepolitsei läbiotsimine turvafirma SIA peakorteris.

SIA-meestele tuleb hommikune külaskäik nagu välk selgest taevast.

Kaitsepolitseid, kelle maja ees keelule vaatamata veel kevadel oma autosid enesekindlalt pargiti, karta ei osatud.

*

Sama päeva hommik Tallinna lennuväljal. Lennujaamahoone ette vurab must Mercedes numbrimärgiga 007 AAA. Autost astub välja siseminister Edgar Savisaar. Sealsamas on tema parem käsi Jaan Toots, kes on siseministeeriumi kantsler. Samuti vasak käsi Ain Seppik, politseiameti peadirektor.

Eesti politseiaparaadi juhtidel tuleb oodata. Kell on pool üksteist läbi. Finnairi lennuk Soome siseministri Jan-Erik Enestamiga hilineb. Ministrid sõidavad Pagari tänavale, et kirjutada alla leping, mis võimaldab illegaalsed immigrandid ühest riigist teise tagasi saata.

*

Selleks ajaks on Savisaar, Toots ja Seppik Välja tänaval toimuvast tõenäoliselt teadlikud. Ühed allikad ütlevad, et Välja tänava operatsioonil oli Savisaare õnnistus. Minister teadis täpselt, mida kontorist leitakse ja mida seal enam ammu ei ole.

Teised allikad väidavad aga, et Savisaare rõõsk pale muutus Pihli operatsioonist kuuldes kahvatuks. Kiiruga käsutas siseminister "omad mehed" valvama enda Keila-Joa ametisuvilat ning seal peituvaid materjale. "See on minuvastane aktsioon!" olevat Savisaar oma vasakule käele telefoni teel röökinud.

Peaminister Tiit Vähi õpib Londonis inglise keelt ja kuuleb juhtunust hiljem. Toimunu ei ole tema jaoks nii tähtis, et vääriks udusest Albionist koju tõttamist.

*

Kaitsepolitsei ametnikud jätkavad mitmendat tundi SIA peakorteri puistamist. Neile jäävad näppu Eesti NSV siseministeeriumi agendi toimikud. Läbiotsijate pilk peatub toimikute pidaja tuttaval nimel, kelleks on endine miilitsatöötaja ja hiljutine siseministri nõunik Kalle Klandorf.

Kaitsepolitsei kätte langeb ka kaks kilekotitäit Viru hotelli registreerimis- ja broneerimisdokumente Läti ja Venemaa allilmategelaste nimedega. Kümneid heli- ja videokassette. Sadu dokumente. Politseikoodid elukoha ja salastatud telefoninumbrite kindlakstegemiseks. Ettevõtteregister septembri keskpaiga seisuga. Autoregister. Krediidiinfo. Läbiotsijad on rahul.

Lahkumisel viivad kaitsepolitseinikud kaasa ka SIA kaks arvutit.

Kuigi kaitsepolitsei käik tuleb SIAle üllatusena, ei lange siiski vaenlase kätte kogu infopagas. Vähemalt osa "kuumi materjale" asub läbiotsimise hetkel punktis B. Juba kevadel, kui politseiametitjuhtis Herman Simm, toimetas SIA osa tähtsamast infost kõvaketastel välismaale. Niisamuti jääb mitmele asjaosalisele piisavalt aega oma kõduja töökoha puhastamiseks.

*

Samal ajal ootab kaitsepolitsei peadirektor Jüri Pihl kannatamatult läbiotsimise tulemusi. Kuni värske info laekumiseni kordab ta mõttes lähiajaloos toimunut.

Eile võtsid tema poisid kinni kuus meest, keda kahtlustati 14 püstoli TT müümises. Üks neist, Igor Vassiljev, on SIA endine töötaja. Kas oskab Pihl arvata, et oktoobri esimesel nädalal laseb kohus Vassiljevi vabaks? Süütõendeid oli mehe kinnihoidmiseks ebapiisavalt.

Vassiljevi kinnivõtmine mängis Pihlile kätte võimaluse pealtnäha igapäevase protseduuri läbiviimiseks. Tavaliselt otsitakse selliste vahistamiste puhul läbi nii kinnipeetu kodu kui töökoht.

Tegelikult on Pihl haudunud SIA vastast käiku juba pikka aega. Nüüd otsustas ta ootamatu juhuse tõttu tegutseda plaanitust varem.

Kui Savisaar sai kevadel siseministriks, püüdis kaitsepolitsei šeff Pihl temaga igati arvestada. Üsna pea vahistas kaitsepolitsei allilma ühe liidri Boriss Malinovski. Savisaar sai selle taustal palju kõlavaid avaldusi teha. Muuhulgas saab värske siseminister Pihlilt eksitava info, nagu olnuks tänaseks vangimõistetud Nikolai Bleskov Permi grupi liider.

Pihli soovitusel kohitsetakse ettekandeid, mida kaitsepolitsei siseministrile jooksvalt edastab. Kaido Kama sai pidevalt teada ka sellest, millega tegeleb detektiivifirma SIA. Savisaareni jõudvates ettekannetes SIA nimi enam aga ei figureeri. Pihl kardab, et ettekanded jõuavad hoobilt SIA kätte.

SIA üks omanikke Kalle Klandorf asus siseministeeriumis tööle Edgar Savisaare nõunikuna. Pihl teab, et riigikantselei Keila-Joa süvitusrajooni pääsla valvur registreerib kõigi sisenevate autode numbrid. Enne märtsis toimunud riigikogu valimisi ilmusid valvežurnaali ka SIA omanike Kalle Klandorfi ja Veiko Kulla autode numbrid. Enne märtsis toimunud riigikogu valimisi ilmusid valvežurnaali ka SIA omanike Kalle Klandorfi ja Veiko Kulla autode numbrid.

Kaitsepolitsei juhi ajukäärud salvestasid sellegi, et siseminister on austanud oma kohalviibimisega Kulla sünnipäeva. Pihl hakkas Kulla, Klandorfi ja Savisaare sidemete kohta uusi järeldusi tegema.

Suur osa kaitsepolitsei töötajatest eesotsas Pihli endaga on kartnud kuude kaupa, et Klandorfist võib saada uus peadirektor. Ka Savisaare järjekindel püüd koondada enda kätte info kaitsepolitseis uurimisel olevate asjade kohta süvendab muret. Savisaare võimuletulekust peale on kaitsepolitsei pidanud tootma talle meetrite viisi pabereid. *

Pihli töökabinet asub ruumikas majas rahvusraamatukogu vastas. Esialgne krohv kaob majalt iga päevaga. Enamiku kaitsepolitseinike kabinettide sisustus koosneb napist kontorimööblist ja põrandal lebavast raskest seifist. Mitmetes esimese korruse ruumides pole aga mööblitükikestki.

Pihl vajab maja väljaehitamiseks raha, palju raha. Kuid siseminister on rahakraani mujale keeranud. Soovitud ligi 18 miljoni krooni asemel saab kaitsepolitsei järgmisel aastal maja remondiks kõigest kolm miljonit.

*

Sõnum SIA ruumides toimunust paneb poliitilised ringkonnad kihama. Jüri Pihliga soovivad vestelda riigikogus tegutseva kaitsepolitsei kontrollkomisjoni liikmed. Neljapäeval, 28. septembril kohtubki Pihl nendega.

Keegi ei tea, kust ilmuvadjutud, nagu oleksid Välja tänavalt leitud lindid, kus peal poliitikute vestlused. Tuntud poliitikutel värisevad neid jutte kuuldes käed. Millised vestlused? Leonid Apananskiga, Vello Kütiga, jäägritega? Tiit Vähi ja Siim Kallase kevadel luhtunud koalitsiooninõupidamised?

Usaldusväärne allikas räägib aga, et videokassettide peal on ainult Savisaar, Savisaar ja veel kord Savisaar. Tööl, läbirääkimistel, puhkehetkel. Justkui auahne poliitiku süütu filmiarhiiv. *

Selle nädala algul jätab siseminister ära osalemise politseijuhtide kokkutulekul Hiinas. Ametlikuks põhjuseks on soov riigikassat kallite piletite ostmisest säästa. Tegelikult on siseminister mures, väga mures. Esmaspäeva lõunal lendab ta Helsingi kaudu Londonisse salakohtumisele peaminister Vähiga. Järgmise päeva pärastlõunal on Savisaar Tallinnas tagasi.

Loomulikult teab Jüri Pihl avalikku saladust, et SIA on osutanud turvateenust Krasnodari grupeeringu liidrile Mihhail Gorbatšovile. Erafirmaleei saa kliendile turvateenuse osutamist pahaks panna, siseministri nõunikuga on teine lugu. Tõele au andes viis sama siseministri nõunik Klandorf läbi ka Krasnodari maffia arreteerimise operatsiooni.

Küsimus on selles, millest kaitsepolitsei praegu veel vaikib. Võib-olla piisab sellest isegi koalitsiooni lõhkiajamiseks.

*

Uute džiipide, väga heade foto- ja videokaamerate ning isegi pealtkuulamisseadmete avastamise detektoritega on SlA-st direktor Ain Talihärma juhtimisel kujunenud efektiivne erastruktuur. Tõenäoliselt on nende teada sama palju infot kui kaitsepolitseil. Nüüd on mõlemad andmebaasid Pihli käsutada. Kui info on võim, siis Pihl on võimsaim mees Eestis.

Jaga
Kommentaarid