Savisaar sai kõike: võimu, kiireid autosid, põnevat salateavet, sõjaväelisi auavaldusi, ilusa sihvaka Vilja soosingu ja isegi ühise lapse. Nüüd on unistused presidendilossi põlispuude kahinast purunenud. Kas mäng vääris küünlaid?

Mitu kuud tagasi

Edgar Savisaar hoiab käes väikest diktofoni. Kereka mehe töntsid näpud peavad tõsiselt ponnistama, et õppida pisikese kassetiga ringi käima.Niiseeirheriistsiistöötabki! Ta ei tea paremaid spetse sel alal kui tema endised alluvad eriteenistuse päevilt. Kuid ise ta end Välja tänaval, SlA kontori juures näidata ei taha. Vilja! Vilja! hüüab ta kabineti eesruumi.

Sigaretipaki suurune salvestusseade võib rahvarinde isa kaitsta teiste poliitikute vassimiste eest. Savisaar näeb, et Vähi ja Kallas hakkavad vägisi koalitsioonivalitsust moodustama. Tema aga jääks opositsiooni koos punahabemelise Laariga!

Savisaar poetab diktofoni pintsakutaskusse. Tal on ees suur mäng, ja iga Siim Kallase ning Tiit Vähi sõna võib pöörduda nende endi vastu. Paha ei tee ka vestluspartnerite provotseerimine. Kindlasti iseloomustab vähemalt impulsiivne Kallas mõnda konkurenti mahlase sõnavaraga.

Savisaar on tundnud, kuidas tema käes olev informatsioon võimaldab poliitikutele täielikke kannapöördeid peale suruda. Nii juhtus ju tumeda minevikuga Tiit Madega, kes Savisaare ründajast ustavaks jüngriks sai.

Teisipäev, 3. 10.

Õhtu Tallinna lennuväljal. Helsingist tulnud lennuk rullub lennujaama hoone ette. Kui Edgar Savisaar koos nõunik Vilja Laanaruga õhumasinast maha astub, saavad tema üle võimust inimlikud omadused. Ta on sunnitud varjama oma kohtumist peaministriga Londonis.

Vähi jäi nõusse, kuid kodu-Eestis on asjad käest ära. Savisaar mäletab, et kui siseministeeriumis räägiti turvafirmade kontrollimisest, rahustas ta SIA omanikke: Välja tänavale minnakse ainult üle minu laiba! Kaitsepolitsei peadirektor Pihl tõestas nende sõnade jõuetust...

Kell kümme õhtul arutab ta siseministeeriumis oma alluvatega kaitsepolitsei korralekutsumise võimalusi. Kas vastavad tõele jutud, mida mõni siseministri nõunik kinnitab - et kusagil on olemas Jüri Pihli KGB agenditoimik? Tarvis Sobtšakilt abi paluda.

Hilisel tunnil kogunevad Pagari tänaval politseijuhid Ain Seppik, Priit Männik ja Koit Pikaro.

*

Samal õhtul tund aega hiljem annab siseminister kella ühe Lastekodu tänava korteri ukse taga. Korteris elab Heiki Kranich, reformierakonna lobbymees.

Kranich kutsub külalist viisakalt sisse. Närviline Savisaar keeldub.

Nii jalutavad kaks meest hilisõhtusel Lastekodu tänaval umbes nelikümmendminutit. Siseministril on tõsi taga. Ta ähvardab rakendada reformarite suhtes vastumeetmeid, kui nad nuhkimisskandaali ei lõpeta.

Kolmapäev, 4. 10

Keskhommikul kihutab Mercedes numbrimärgiga AAA 007 mööda Peterburi maanteed. Auto tagaistmel istuvad Savisaar ja Laanaru.

*

Samal ajal käivitub alternatiivne stsenaarium. Koonderakonna 35-aastane pesamuna Vahur Glaase annab intervjuu Eesti Päevalehele.

Riigikogu kaitsepolitseid kontrolliva komisjoni esimees kasutab väidetavalt salapolitseinike näpuviga. Komisjonile antud SIA läbiotsimisel leitu loetelule on unustatud lisada märge "salajane".

Pihli hea tuttavana võib Glaase öelda seda, mida ei saanud endale lubada kaitsepolitsei juht. Järgmisel päeval teavad kõik, et SIAst leiti Savisaare vestlused teiste poliitikutega.

Neljapäev, 5. 10

Toompeal istub koos valitsus. Rahandusminister Mart Opmanni alluvatelt on laekunud ettepanek kaitsepolitseile maja remondiks rohkem raha anda. Ministrid annavadki, pea kaks korda rohkem, kui nende kolleeg Savisaar heaks arvas. Kolmest miljonist saab viis miljonit krooni.

*

Päeva esimestel tundidel viibib Edgar Savisaar endiselt Neeva-linnas. Tal on vaja Sobtšakilt üht kui teist dokumenti. Jessenini pidustused käigu kuradile. Limusiin pöörab kohe pärast vestlust tagassama rada pidi, kust Peeter I käis kunagi euroakent raiumas.

Must limu äratab Vene liiklusmilitsionääride tähelepanu. Kuid seda saatevvilkuriga auto võtab neilt igasuguse tahtmise võõrast kihutajat peatada.

Siseministril on hea autojuht. Õhtul kell kaheksa toimub Pikal tänaval politseijuhtide uus kohtumine.

Savisaar astub õhtul uuesti Kranichi juurest läbi. Seekord julgeb ta viimase poissmehekorterisse sisse minna. Ta ei ähvarda enam. Jääb mulje, et siseminister arvab end selleks korraks terve nahaga pääsenud olevat. Järgmisel päeval toimuvat pööret ei oska ta ette näha.

Reede, 6. 10

Sel päeval jooksevad kõik juhtmed kokku Lennart Meri residentsi Kadriorus. Presidendile meeldib esineda vabariigi koolmeistrina. Antud juhtum sobib järjekordseks õppetunniks suurepäraselt.

Kell 15.30 palub president valmistuda ETV peadirektoril Hagi Seinil omaavalduse ülekandmiseks. Televisioonijüht asub asja korraldama. Tunni pärast teab terve telemaja, et presidendilt tuleb erakorraline avaldus. Info levib.

Äkitselt hakkavad presidendi lossis teatud telefonid helisema. Helistajateks on Edgar Savisaar ja keskerakonna peasekretär Küllo Arjakas. Ärevil häälil nõuavad nad jutule Lennart Merit ennast. Kuid president ei soovi nendega rääkida ja sekretär ei ühenda kõnesid. Õhtu pimenebja telefonide helin muutub üha meeleheitlikumaks.

Kell 21.00 jääb populaarne uudistesaade Aktuaalne Kaamera hiljaks. Neli minutit 20 sekundit vältab vabariigi presidendi otseülekanne.

Ta ei olegi endast kümneid aastaid nooremaid poliitikuid pikka aega õpetanud. Nii räägib Meri riigis valitsevast kriisist ja sellega kaasnevast ühiskonna puhastumisest. Kriisist, mille vallandasid mõned lindid. Sellest, et tema eakaaslase Aleksander Einselni vastutada olevas kaitsejõudude peastaabis müüdi dollarite eest püstoleid, ta ei räägi. Kuid vana mehe esinemise mõju see ei kahanda.

Laupäev, 7. 10

Maailmalinnast Londonist naaseb peaminister Tiit Vähi. Värskelt puhanud mehel on suus märksa parem inglise keel. Ta nimetab Anatoli Sobtšakki millegipärast Leonidiks. Ilmselt põhjustab vea Valga mehe alateadvuses püsiv mälestus Leonid Brezhnevist. Nii annabki ta Peterburi linnapeale nimeks Leonid Sobtšak. Aktuaalne Kaamera viib fantapudeliga laua taga istuva peaministri vääratuse rahvani.

Vähi on üpris tusases tujus. Ta räägib ühest peaministri kohale kandideerinud mehest, kes sai hakkama näotu teoga. Inetus seisnes"kassi" taskus kandmises. Mõistujutu paharet on Siim Kallas, kes kandis pärast märtsivalimisi kaasas pealtkuulamist takistavat seadet. Seadme andis talle siseminister. Tõsi, ENSV aegne. Sm Marko Tibar, nüüdne Eesti Panga turvateenistuse šeff ja rublamüügi tehniliste üksikasjade korraldaja.

*

Pirita ringraja äärses metsas jalutavad Edgar Savisaar ja Leonid Apananski. Iisraeli relvalepinguisa vestab muljeid juudi uusaastapühadest Tel Avivis, kus ta äsja viis päeva veetis. "Oma poiste" saatel otsivad prominendid seeni. Saak on kehva, piirdudes mõne männiriisikaga.

Savisaar palub Apananskil jumala nimel rääkida, millised poliitikud said Iisraeli relvatehingu käigus pistist. Midagi peab ju vastaste kohta tagataskus olema. Apananski on ärimees. Kui ta ka midagi teaks, tahaks ta midagi vastu saada. Savisaar teeb oma pakkumise.

Pühapäev, 8. 10

Siim Kallas kutsub kokku opositsiooni juhid. Saabuvad Laar, Tarand ja Kannik. Mehed otsustavad jääda kõrvaltvaatajaks, et valitsusliit saaks volilt üksteist kottida.

Kallas tahab alustada riigikogu Edgargate'i uuriva komisjoni loomisega juba esmaspäeval. Parlamendi kodukorra kohaselt pole see aga kohe võimalik.

*

Pühapäeval on aktsioonis ka need koondmehed, kes nõuavad: kõtt Savisaar! Elagu Kallas! Valjult nõuavad Savisaare hülgamist ka rahamehed, kes toetasid Vähi partei valimisi.

Koondmehed loodavad"väikese Lenini", kiilaspäiselgor Gräzini peale, kes pühapäeval USAst saabub. KoonderakondlaneRobert Lepikson ähvardab, et kui Siim Kallas ajaloolist šanssi ei kasuta, jääb ta veelkaheks aastaks opositsiooni kükitama. Kallase ideoloog Rein Lang ei soovita reformistide juhil Vähi juurde tormata.

Ka Vähi ei taha Kallasega veel rääkida. Ta ei usalda Kallast, sest kevadel tormas too liiga kähku Savisaarega "litsi lööma". Kahe päeva pärast Vähi võõristus möödub. Kallas ning Vähi veedavad teisipäeva hilisöö konjakit juues.

Savisaart pole raske veelkord hüljata. Koonderakond sündis ju neist Savisaare valitsuse ministritest, kes tema diktatuuri taluda ei jaksanud ning peaministri 1992. aasta algul kukutasid. Neile terendub võimalus viimaste valimiste järgse vea parandamiseks.

Kes on Savisaare vastu? Üksmeelselt tõusevad koonderakonna juhatusse kuuluvate meeste käed. Tamm, Lippmaa, Öövel, Glaase, Siimann. Kes veel? Aegluubis kerkib peaminister Vähi käsi. Kultuurijuht Allik ja peaministri kantseleiülem Jakovlev jäävad kahevahele.

*

Koondmees nr 2, Tallinna linnapea Jaak Tamm on presidendilt avalikkuse-mõjutamise vallas õppust võtnud. Temagi esineb Aktuaalses Kaameras, kehakatteks "kodune rõivastus ehk sinivalged dressi püksid ja -pluus. Savisaare lahkumist nõudes hoiab ta põlvel põlvepikkust pojukest Mihklit. Koolieelik ei saa issi jutu ivast miskit aru.

Jaak Tamm on põhjalikult tüdinud Tallinna linnapea rollist, kus erakonnakaaslane Andres Kork talle pidevalt miine tagumiku alla sokutab. Samuti on Tallinna linnapea juba ammu mõistnud, et koondmehed ja Kallase oravapartei peavad ühte heitma. Ka Tamm on üks endisi rahvarindelasi, kes nüüd Savisaarest kui kasutatud kondoomist eemale hoiab.

Pealegi on ta tundnud ennast viimastel päevadel kodunt tööle sõites sama mugavalt kui peaminister. Ümmarguste laternatega Mercedes E 320 Elegancc on lausa jumalik auto. Eestis on vaid kaks poliitikut, kes kogevad istumise all rohkem kui poole miljoni kroonist naudingut.

*

Õhtul kell 18.25 rebib Estonian Airi tuliuus Boeing ennast Ülemistel stardirajast lahti. Lennu nr 141 VIP-mees naudib oma laial istmel sinakasrohelises kostüümis tütalaste tähelepanelikku teenindust. Ees terendavad kaks meeldivat päeva Taani pealinnas Kopenhaagenis. Ei mingeid tülikaid probleeme, lihtsalt Tiit Vähi esimene riigivisiit.

Esmaspäev, 9. 10

9.15 hommikul koguneb keskerakonna juhatus oma peakorteris Standardi seitsmendal korrusel. Keskinimesed on ühel meelel. Edgar Savisaar oli, on ja peab jääma. Kahju, et kinni pandi ajaleht, mille veergudele keskerakonnal vaba ligipääs oli. See ajaleht võiks veel nüüdki kinnitada, et Savisaar pole Inglismaal käinudki!

*

Indrek Kannik läheb kella kolmeks mahalangeva krohviga majja Toompuiesteel. Kaitsepolitsei uurija Koit Annama mängib ette kaks linti tema neljasilmakohtumistest Savisaarega. Üks on pärit jaanuarist, teine veebruarist.

Savisaare soovil Toomkooli restoranis toimunud vestluse helikvaliteet on hiilgav. Kuid Kanniku valitud Pirita restoranis Lembitu aetud jutust on raske aru saada.

Korraks astub uurija kabinetist läbi ka kaitsepolitsei šeff Jüri Pihl. Seansi lõppedes annab Kannik allkirja, et ta ei olnud salakõneluste salvestamisest teadlik.

Hommikul on käinud kaitsepolitseis ka Mart Laar. Lindistuse kvaliteet on väga halb, kostab raginat ja kolinat. Makkkerib kassetti, mille pealtpeaminister Vähi arvas tundvat ära Laari hääle. Laar ise oma häält lintidelt ei leia. See on hoopis Kanniku hääl!

Toompuiestee 3 lävepakku tallab samal päeval ka Siim Kallas. Äratundmisrõõmu jagub veel mitmelegi poliitikule. Näiteks oli SIA peakorteris videokassett Siim Kallase, Heiki Kranichi, Edgar Savisaare ja Andra Veidemanni kohtumisest. Augustikuus Nõmmel valitsuse residentsis toimunud kohtumist on venekeelsed filmimehed salaja väljast jäädvustanud.

Teisipäev, 10. 10

Keskerakonnal on, mida õhtul oma peakorteris Standardi seitsmendal korrusel arutada. Savisaar on olnud terve päeva kadunud. Siiski on teada, et siseministeeriumi kantsleri Jaan Tootsi auto viis ta pealinnast välja. Jamesbondiliku numbriga ministri-auto on liialt kergesti jälgitav.

Kalle Klandorfi maamajas teeb siseminister SIA omanikele ettepaneku süü enda peale võtta. Asjatult.

Kell 18.05 vurab Standardi ette tuttav auto. Esimesena väljub Edgar Savisaar. Näpus must diplomaatkohver, seab ta oma samme enesekindlalt. Langetatud pilgul järgneb suurele riigijuhile habras naine. Roosas särgis, mustas kostüümis ja põlvi paljastavas seelikus daamil on matuseilme. Vilja Laanarus on elegantsi isegi siis, kui ta varjab fotograafi eest näo mobiiltelefoniga.

Siseminister on rahuldanud oma nõuniku lahkumispalve. Mõne tunnieest on Laanaru võtnud enda peale SlAst leitud vestluste salvestamise. Mis sellest, et Savisaar ja Kannik vestlesid avalikes restoranides. Mis sellest, et Laanaru seal ei viibinud.

Laanaru ja Savisaare tandem kuulub argimütoloogiasse nagu tööline ja kolhoositar vene sotsrealistlikku kunstilukku. Jäävad nad endiselt kokku? Kas lähevad täppi 32aastasele naisele kuuluvad sõnad "Savisaare juurest on pea võimatu lahkuda"?

Kolmapäev, 11.10

Ööl vastu kolmapäeva prindit Kadrioru fax välja Helsingi hotellis Klaus Kurki saabunud paberi Soomes kõnekogumikku "Ma tulen Eestist" reklaamiv president oi andnud vajaliku pookstavi kümme minutit enne keskööd. Kuid seaduse silmis on Savisaar vallandatud juba teisipäeva hommikust alates.

*

Kell 12.45, Pagari tänava ajaloos ebaharilikult varasel kellaajal, algab siseministri viimane nõupidamine alluvatega. Keskerakonna juht on risti löödud. Jüngritele viirastuvad opositsiooni võimuletulek ja massilised vallandamised.

Üks tool laua ääres on tühi. Jüri Pihl ei ole kohale tulnud.

*

Kuu aja pärast peavad tulema Tallinnas kokku keskinimesed üle Eesti. Ühe päevakorrapunktina tuleb valida erakonnale uus esimees. Kui mitte Edgar Savisaar, siis kes veel?

Pärast moonisõda langes keskerakonnapopulaarsus viis protsenti. Siseministri menu kahanes isegi kuus protsenti.

Nüüd ähvardab Edgargate tervele parteile kivi kaela riputada. Seda kõike lintide pärast, mille aegunud sisu pakub huvi eelkõige ajaloolastele.

Kui mitte Edgar Savisaar, siis kes veel?