"Selle linna arvukatel araablastel ja türklastel pole mitte mingit tooltikku funktsiooni peale puu- ja juurviljade müümise," lausus Sarrazin. "40 protsenti sünnitustest esineb alamklassis. Meie haritud rahvas muutub iga põlvkonnaga järjest lollimaks. On skandaalne, et türgi poisslapsed ei kuuletu naisõpetajatele, sest neid on nii kodus õpetatud."

Sarrazin sõnas, et elaks parema meelega üheskoos Ida-Euroopa juutidega, kelle IQ-tase on 15 punkti kõrgem. Ta kutsus loobuma niisama raha jagamisest alamklassile. Kes ei taha millegi poole püüelda ja niisama jõudeelu elada, võiks otsida endale selleks teise koha, arvas Sarrazin.

Kuigi Sarrazin on tänaseks päevaks oma kommentaari eest vabandanud, rikkus ta oma käitumisega väidetavalt Saksamaa rassismivastaseid seadusi, sattudes nii politsei uurimise alla, kirjutab Daily Telegraph.

Sealhulgas asetas ta ebamugavasse olukorda ka Bundesbanki juhi Alex Weberi, kes külastas avalduse ilmumise ajal G-7 nõupidamist Istanbulis. Türgi ajalehtede piiramisrõngasse sattunud Weberile eraldati seal igaks juhuks oma turvameeskond.

Sarrazin kuulub Saksamaa Sotsiaaldemokraatlikusse parteisse, mille liikmed peavad doktori käitumist häbiväärseks ja tülgastavaks ja nõuavad tema väljaheitmist partei ridadest. Spiegel kirjutab, et Berliini Türgi kogukonna liider Kenan Kolat nimetas Sarrazini sõnavõttu ennekuulmatuks. Türgi ajalehe Hürriyet hinnangul rääkis Sarrazin nagu mõni natsipartei liige.