Demjanjuk lükati kohtusaali ratastoolis. Tal oli peas sinine nokamüts, keha oli kurguni kaetud sinise tekiga. Silmad olid kinni, prille polnud ees, kirjeldab The New York Times.

Väidetavalt osales ta juutide massimõrvas Sobibori surmalaagris natside poolt okupeeritud Poolas 1943. aastal. Mees eitab süüdistusi. Süüdistus puudutab 15 rongitäit inimesi, kes toodi 1943. aasta aprilli ja juuli vahel laagrisse. Kokku oli neid 29 579 inimest, kuid osa neist surid tee peal, osa aga pandi tööle, mistõttu süüdistatakse meest 27 900 surmale kaasaaitamises.

Käesoleva aasta märtsis esitas Müncheni kohus talle süüdistuse, pikka aega võitles ta USA kohtutega, et takistada enda väljasaatmist USAst. Wiesenthali Keskus liigutas ta siis oma edetabelis esimesele kohale, et näidata tema väljasaatmise olulisust.

Demjanjuk mõisteti korra, 1988. aastal juba Iisraelis surma kui eriti sadistlik vangivalvur "Ivan Julm", kuid viis aastat hiljem veendus kohus, et tegemist oli teise Ivaniga ja otsus muudeti ära.

Mehe advokaatide väitel on ta kohtuistungi jaoks liiga haige, kuid arstide hinnangul võib ta istungitel osaleda, juhul kui päevas ei toimu rohkem kui kaks 90-minutilist istungit.

Kui mees süüdi mõistetakse, sureb ta ilmselt Saksamaa kinnipidamisasutuses. Pole aga selge, mis saab, kui ta õigeks mõistetakse, sest USA kodakondsust tal enam pole. Ilmselt on ta ka siis sunnitud Saksamaale jääma.