See on tõesti erakordne, kui ühe erakonna juht süüdistab valitsuse liikmeid riigireetmises, milles kogu iseseisvusaja jooksul on süüdi mõistetud vaid üks - Hermann Simm. Karistuseks võib olla eluaegne vangistus.

Tekib skandaal. Politoloogid arutlevad, et ju Pihl ikka kätte maksis valitsusest väljajätmise pärast, ja nendivad, et olukord on skisofreeniline. Üks teatab koguni, et Pihli kaebus poleks üldse pidanud avalikkuse ette jõudma.

Peaminister Andrus Ansip nimetab kogu asja "tülgastavaks ja masendavaks" ja seostab seda Andres Tarandi kirjaga oma erakonnale, kus ta märkis, et ei soovi erakonna poliitikas KGB-likke meetodite kasutamist.

Seejärel räägib Pihl raadios, et esitas Kapole selgituse, millest osa oli ka eelnevalt valmis kirjutanud, aga avaldust tema ei teinud. Kui talt küsiti, kas kolm ministrit on seotud riigireetmisega, vastas ta: „Seda ei ole mina öelnud.".

Ja nüüd on avalikustatud ka Pihli avaldus ise (vaata pdf-faili: Jüri Pihli kuriteoteade kaitsepolitseile). Seda tegi avalduse Kapolt välja nõudnud Rein Lang, kommenteerides seda nii: "Tartu Ülikooli õigusteaduskonnas Vaino Vahingu käe all kohtupsühhiaatria algkursuse läbinuna on mul selle avalduse kohta oma arvamus." Ta muidugi ei täpsusta.

Pihli "kuriteoteateks" pealkirjastatud avalduses toob ta välja mitmed argumendid, mis talle kahtlased näivad. Kõik need puudutavad nn Markovi-skandaali ja käsitlevad avalikkusele teada olevaid asjaolusid - et miks Markovi viisakeeld ikkagi tühistati. Pihl saaks lõpuks justkui ise aru, et need põhjendused ei pruugi olla kõige tõsisemaltvõetavad ja kirjutab:

"Lõpetuseks on olemas ka veel üks selgitus, et meie peaminister A. Ansip, justiitsminister R. Lang ja välisminister U. Paet on ebakompetentsed ministrid, teevad valesid otsuseid, ei oska oma otsuseid avalikkusele veenvalt põhjendada, satuvad paanikasse, valetavad, paluvad oma käitumise kohta algatada kriminaaluurimine ja kogu nende süü võibki ju seisneda ehk riigisaladuse levitamises ja seda võibolla ettevaatamatuse tõttu."

Niisiis, kui Pihl oma kuriteoavalduses ise arvab, et võib-olla härrased Ansip, Pihl ja Lang siiski ei reetnud riiki, kuid keegi on Markovi-skandaaliga seoses riigi reetnud, kes see siis oli?