Avastardi tegi 2008. aasta kesksuvel keskerakondliku linnavalitsuse ajaleht "Pealinn", milles avaldati tuntud Rootsi pangandustegelase ja Savisaare kunagise nõuniku Bo Kragh artikkel. Bo Kragh arvates parandaks krooni devalveerimine olukorda: "Tootmine muutuks odavamaks. Importi jääks vähemaks."

Juba neli päeva hiljem, 4.juulil 2008, hakatakse Keskerakonna 1-päevase etteteatamisega kokku kutsutud majanduskonverentsil Saaremaal Bo Kragh sõnumit levitama.

Pärast seda jätkus diskussioon Keskerakonnna ajalehe "Kesknädal" veergudel. Juba 6. augusti lehes selgitab Aivar Riisalu rahvale: "Devalveerimine tähendab kursi vabaks andmist. See muudab olukorra ju veelgi hullemaks – vaesed jäävad vaesemaks ja rikastel läheb veelgi paremini."

Novembris võtab "Kesknädalas" sõna jalgpallur Andres Oper: "Mitmed majandust minust oluliselt paremini tundvad sõbrad räägivad Eesti krooni peatsest devalveerimisest."

2009. aastal võtavad keskerakondlikud jutud krooni devalveerimisohust pöördeid juurde.

Roman Ubakivi 7.jaanuari "Kesknädalas": "Viimase lootusena on Ansip välja kuulutanud ülemineku eurole 2011. aastal, et kasutada seda krooni järsu devalveerimisena. See on utoopia, kuna pole mingit võimalust järgmisel aastal eelarvedefitsiidist välja ronida."

Keskerakonda kuuluv majandusteadlane Heido Vitsur saadetakse Vikerraadiosse juttu puhuma, teemaks: "Eesti majanduse raske olukord ja kuuldused krooni devalveerimisest" (30.01.2009)

2. veebruari "Kesknädalas" trükitakse ära Inno ja Irja blogisse (Edgar Savisaare lemmikblogi) jäetud anonüümne kommentaar, mis selgitab devalveerimise positiivseid külgi.

11. veebruaril antakse "Kesknädalas" sõna kullaärimehele Alar Tammingule: "Veel on võimalik loomulikult devalveerimine – ehk „puhtalt lehelt“ alustamine. See on muidugi valus, kuid nähtavasti midagi sellist tuleb meil siiski läbi teha."

"Kesknädalale" sobivad ka sellised uudised: "Kui Eesti devalveerib krooni samal ajal, kui Soomes tõuseb alkoholiaktsiis, kasvataks see plahvatuslikult turistide poolt Soome sissetoodava alkoholi hulka." (11.03.2009)

Kulminatsioon

2. aprilli "Äripäevas" hirmutab Savisaar lugejaid, et Ansipi valitsus devalveerib krooni positiivse stsenaariumi korral kohe pärast kohaliku omavalitsuse volikogude valimisi 18.oktoobril. Artikkel saab meedias laia kajastuse.

9.aprilli "Kesknädalas" võimendab Savisaar devalveerimispaanikat omal moel veelgi: "Kui rahvast ei viinud paanikasse isegi mitte Eesti rikkaima ärinaise Tiina Mõisa avaldus selle kohta, et tema on oma raha Eestis asuvatest pankadest juba välja viinud, siis veel vähem saab inimesi mõjutada minu tagasihoidlik arvamusavaldus."

8.mai "Kesknädal" publitseerib Keskerakonna rahanduskomisjoni avalduse, et valitsuse tegevus viib varem või hiljem krooni devalveerimiseni ja Eesti rahvusvahelise maksejõuetuse tekkeni.

Aasta pärast devalveerimiskampaania algust 6. juulil 2009 saab "Pealinnas" taas sõna Bo Kragh. Artikli kokkuvõtlik osa on järgmine: "Kragh ei välista, et Eesti riigimeestel õnnestub saavutada Brüsseli ja Frankfurti passiivne vaikiv nõusolek, ning siis, ülemineku hetkel, on võimalik devalveerimine. Kui see aga viiakse läbi vastavalt euro ja krooni päevakursile, on tagajärjed depressiivset laadi – töötus kasvab ja SKT hakkab langema.

Vahetult enne valimisi lisab Savisaar rahva hirmutamisele hoogu juurde. "Eesti Ekspressi" ajakirjanikele Tarmo Vahterile ja Krister Kivile antud intervjuus teatab ta: "Mina ei arva, et me devalveerimisest mingit kasu saaksime. Aga ma arvan, et asjad sinnapoole liiguvad küll." (23.09.2009) NB! Sama intervjuud korrati "Kesknädalas" nädal hiljem 30.septembril.

Neli päeva enne valimisi kutsub Savisaar rahvast Keskerakonna poolt valima: "Kui Keskerakond võidab, võib devalveerimine ka ära jääda. Ansip siis lihtsalt ei julge seda teha. Kuigi ta on oluliselt kõvem propagandist kui mina."

Valimised said läbi, aga Savisaar hoiab rauad tules.

15. detsembril ilmus Edgar Savisaare vene elektoraadile mõeldud avaldus, milles ta jätkab endist joont: "Mulle ei meeldi devalveerimine, kuid see on eurole ülemineku hetkel võimalik."