See oli ka neli päeva kestnud koletu seikluse algus lugupeetud ameeriklasele James Amburnile (57), kellest sai viie 61–80aastase kodaniku vang. Amburn rööviti oma kodust, teda veeti 450 kilomeetrit auto pagasiruumis, ta topiti keldrisse, kus teda peksti ja üle kuulati. “Ma värisesin oma elu pärast, ma ei teadnud, kas mind tapetakse või jään ellu,” meenutas ohver hiljem.

Loo viimane peatükk mängiti maha alles möödunud nädalal ühes Baierimaa kohtusaalis, kus neli pensionäri mõisteti süüdi Amburni röövimises ja piinamises ettekäändel, et viimase käes olid haihtunud 2,4 miljonit eurot, mille pensionärid tema kätte investeerimiseks usaldasid.

Kohtunik Karl Niedermeyer kirjeldas kuritööd kui “erakordset juhtumit, kus üksikisikud võtavad kohtumõistmise oma kätesse”.

Arvatavalt esimese Saksamaal pensionäride poolt toime pandud röövimiseni viinud sündmused said alguse 90. aastate lõpus. Roland König ja tema abikaasa Sieglinde investeerisid oma raha Amburni juhitava investeerimisfirma kaudu õitsvale Florida kinnisvaraturule. Esimestel aastatel teenisid nad korraliku kasumi ja usaldasid oma nõustajale aina suuremaid summasid. Ameerika kinnisvarakrahhi tõttu lendasid aga nende investeeringud vastu taevast. 2009. aasta alguses nõudsid nii perekond König kui veel kolm pensionärist investorit oma raha tagasi. Amburn neile raha tagasi ei andnud.

Roland König ja tema kaasosaline Willy Dehmer (61) tahtsid meeleheitlikult oma raha tagasi saada. Seepärast sõitsid nad möödunud aasta juunis Amburni kodulinna Speyerisse kindla plaaniga ta ära röövida.

Nad võtsid pubist naasva Amburni kinni ja sidusid ta pruuni kleeplindiga kinni. Pensionärid toppisid kinniteibitud suuga mehe just sel eesmärgil kaasa võetud kolimisfirma kasti.

Higistades tõstsid kaks vana meest kasti kärule ja vankusid oma raske kandamiga välikohvikutes istuvatest inimestest mööda. Nad suundusid kaugemale pargitud hõbedase Audi A8 juurde.

“Kui keegi oleks meilt midagi küsinud kasti sisu kohta, siis oli meil vastus valmis,” ütles Roland König. “Me oleks öelnud, et kastis on marmorkuju.”

Nad sõidutasid Amburni Königi Baierimaal Chiemsee järve kaldal asuvasse suvilasse. Teel suutis Amburn lahti rabeleda, haaras pagasiruumis oleva kangi ja hakkas sellega vastu luuki taguma. Roland König pidas auto kinni, avas luugi, peksis Amuburni “meelega auto rikkumise” eest läbi ja murdis tal kaks ribi.

Röövitud finantsnõustajat hoiti poolpaljalt suvila keldris. Sealt viidi teda garaaži ülekuulamistele. Ülekuulamistest võtsid osa ka lähedal elav arstidest abielupaar Gerhard Fellin (63) ja Iris Fell (66), kes samuti Amburni tõttu olid rahast ilma jäänud. “Ma arvasin, et nad viivad mu metsa ja lasevad seal maha,” rääkis Amburn kohtule.

Kohtuistungi ajal Traunsteini linnas Baierimaal püüdis Roland König korduvalt röövimist vähendada ja rääkis kohtunikele, et Amburn viidi Chiemsee järve äärde selleks, et “mäestikuõhk aitaks tal paremini oma mõtteid koondada”.

Ta väitis, et nad hoidsid oma ohvrit keldris paiknevas “külalistele mõeldud lisatoas” ja et nad pidasid oma haihtunud investeeringuid puudutavaid “koosolekuid” maja “kabinetis/garaažis”. “Me kohtlesime teda hästi. Talle serveeriti alati mu naise valmistatud suurepärane ­kolmekäiguline lõunasöök,” seletas König.

Tõele vastab see, et röövijad lubasid oma ahelsuitsetajast vangil aias suitsetamas käia. Ühel vihmasel pärastlõunal arvas Amburn, et ta on jäetud järelevalveta. Ta hüppas aluspükste väel üle aia, ja jooksis mööda jõuka Baieri kuurortlinna tänavaid, karjudes: “Appi, ma olen röövitud!”

Pensionäride gäng asus Amburni oma hõbedase Audi A8ga jälitama, hüüdes autost: “Võtke ta kinni, ta on varas!” Chiemsee jõukad kodanikud uskusid oma naabreid ja andsid kinnipüütud Amburni neile üle.

Uuesti keldrisse tiritud Amburn suutis oma röövijaid veenda, et kui tal lubatakse ühte Šveitsi panka saata faks, siis saab ta osa rahast tagasi anda. Tal õnnestus panka faksida ka kodeeritud teade “Palun helistage politseisse”.

Juba paari tunni pärast oli Chiemsee maja neljakümnest Baieri terrorismivastase võitluse rühma politseinikust ümber piiratud. Kõik viis “­pensionäride jõugu” liiget arreteeriti.

Neli röövis osalejat mõisteti kohtus süüdi. Nende karistused ulatusid 18kuulisest tingimisi vangistusest kuni Roland Königile James Amburni röövimise ja piinamise eest määratud kuueaastase vangistuseni. Viienda pensionäri üle on kohtumõistmine kehva tervise tõttu edasi lükatud.

Tõlgitud ajalehest The Independent, esimest korda ilmunud 24. märtsil 2010.