Korduval seksuaalsel riskikäitumisel on individuaalsed alateadlikud motiivid. Neid motiive on võimalik avastada ja mõista. Seksuaalse riskikäitumise alateadlike motiivide teadvustamine võimaldab meestel küpsemaid valikuid seksuaalsete tungide maandamisel. Oluline on nii vabaduse kui saladuse ja riski tunnetamine.

Bioloogiline teooria

Meeste eesmärk isastena on levitada võimalikult paljudele emastele oma geenikomplekti. Kondoomi kasutamine oleks sellisel juhul ebaloomulik käitumine. Samas ei rahulda mehed ka teisi oma bioloogilisi vajadusi vahetult.

Seksuaalkäitumise psühholoogilised motiivid

Nautlemine, orgasmi kogemine, mängimine, tunnetus ja uudishimu, lähedus ja ühinemine, järglaste saamine, soolise ja seksuaalse enesehinnangu kinnitamine, rituaali sooritamine, mitteseksuaalsete eesmärkide taotlemine (prostitutsioon), kompensatsioon (on juhitud jäigematest fantaasiastsenaariumidest ja kohustuslikest elementidest).

Seksuaalse riskikäitumise taustad

Vaimse tegevuse häired (psühhoos, maniakaalsus). Isiksusehäired, mille joonteks on impulsiivsus ja ennastkahjustav käitumine. Depressioon. Kaotus ja pettumus. Väheväärtuslik ja süüdlaslik tunne. Ennastkahjustav käitumine.

Risk elevuse tekitajana

Risk, kui erutuse tekkimise ja püsimise vältimatu asjaolu:
- risk vihjab, et on astutud hirmutavast, aga ennustatavast ohupiirist üle.
-eduvõimalused võistlevad läbikukkumise tõenäosusega.
-elevus tekitab erutuvust, mis juhib naudingule.

Kui on tegemist lapsepõlve seksuaalse traumaga või traumaatilise lapsepõlve suhtega, siis elevus/ärevus võivad olla seotud:
- suguorganite isikliku omandina tunnetamisega (häbi)
- soolise või seksuaalse identiteedi kindlustamisega (nartsissism)
- riskistsenaarium võimaldab sel juhul läbi mängida alandavat, häbiväärset, abitut vms. olukorda, olles selle stsenaristiks, režissööriks ja võitvaks peakangelaseks

Peenisekesksusest

Peenisekesksus kui identiteedi osa. Peenis ise ja sellega kogetavad aistingud, eriti orgasm, kinnitavad mehelikkust. Ülejäänud keha, seksuaalses mõttes, võib liialt seostuda naiselikkusega, mida ei saa tunnistada mina (self) osana. Kondoomi kasutamine võib seostuda tunnetega, mis ohustavad habrast mehelikku identiteeti.

Kokkuvõtteks

Riskikäitumise tõenäosus võib suureneda hingelise kriisiga seoses. Riskiga seotud elevuse tunnetamine aitab leevendada ärevust, masendust jne. Tõeline risk, mida soovitakse alateadlikult riskikäitumisega ületada, on näiteks alanduse, häbi, lootusetuse ja abituse püsimine identiteedi osana. Riskikäitumise häbistamine, sundimine või meelitamine sellest loobuma võivad korrata varasemat traumat, milles mees tunneb end võimetuna haldamaks oma seksuaalsust ja keha.