Hõrku artišokisuppi ette tõstes tunnen, et midagi ilusat on veel tulemas. Pühadepraeks on sel korral pehme jäneseliha korraliku krõbeda koorikuga. Küünaldest tilgub lauale juba vahapiisku, kui desserdiks serveeritud sidrunisufleed limpsin.

Lucca restorani peakokk Tarmo Mölder valmistas aastavahetuseks kõhule leebed ja maitsemeeli ergutavad road.

Kreemjas artišoki püreesupp trühvliõliga

Vaja läheb

 200 g artišokki (võib kasutada ka artišokikonservi omas mahlas)
 1 mugulsibul
 3 küüslauguküünt
 0,25 l vahukoort
 0,5 l köögiviljapuljongit
 sorts trühvliõli
 peotäis võis krõbedaks praetud saiakuubikuid
 maitsestamiseks soola, pipart ja suhkrut

Valmistamiseks

soojenda potis õli ja lisa hakitud sibul, küüslauk ja artišokk. Hauta kõik komponendid pehmeks ja lisa siis puljong ning lõpuks ka vahukoor. Keeda umbes 20 minutit tasasel tulel, maitsesta ja seejärel püreesta saumikseriga. Serveerimisel piserda üle trühvliõliga ja puista peale pruunistatud saiakuubikud.

Veinisoovitus

Artišoki peent maitset võimendab hästi täidlane kuiv valge 2008 aastakäigu ­Pinot Grigio DOC, ­Cantina Tramin, Alto Adige, Itaalia. Selle veini lõppmaitses on tunda mee ja pähklite nüanssi. Serveeri 10–12 kraadi juures.


Mooritud jäneseraguu Toscana moodi

kuuele

Vaja läheb

 2–2,5kilone küülik
 500 g sibulat
 2 küüslauku
 500 g puhastatud porgandeid
 500 g sellerivarsi
 1 pott tüümiani
 2,5 l valget veini
 0,5 l vahukoort
 maitsestamiseks soola, pipart ja suhkrut

Valmistamiseks

tükelda sibul, porgand, seller ja küüslauk ning aseta ahjuvormi põhja. Rebi juurde tüümianivarsi. Tõsta peale tükeldatud ja soola, suhkru ning pipraga kokku hõõrutud küülik. Vala vormi vein ning kata ahjuvorm kaane või fooliumiga. Pane küülik 180kraadisesse eelsoojendatud ahju 2,5–3 tunniks küpsema. Aeg-ajalt kasta praeleemega. Kui liha on juba pehme, tõsta küülikutükid serveerimisalusele. Kurna praeleem ja lisa vahukoor, et tekiks rammus kaste. Soovi korral võid koos küülikuga valminud juurikad kastme sisse püreestada või siis eraldi kõrvale. Vajadusel maitseta veel kastet.

Veinisoovitus

Huvitava maitsenüansi lisab küülikupraele sametine ja kuiv punavein 2007 Contado, Aglianico del Molise DOC, Di Majo Norante, Molise, Itaalia. Täidlases, pehmete tanniinidega veinis on tunda kerget mandliaroomi. Värvuselt rubiinpunane vein on hea kaaslane ulukitele ja pikantsetele juustudele. See noobel vein valiti ­Itaalia veiniteatmiku Gambero Rosso poolt 2010. aasta parimaks ostuks.


Soe sidrunisuflee

neljale

Vaja läheb
 4 muna valged
 50 g tuhksuhkrut
 kahe apelsini mahl
 kahe sidruni mahl
 paar tera soola

Valmistamiseks

vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa aeglaselt segades tuhksuhkur ja sool. Vala segule apelsini- ja sidrunimahl ning sega ühtlaseks massiks. Määri sufleevormid võiga kokku ja raputa suhkruga üle. Jaota sufleesegu vormidesse ja pane 10 minutiks 200kraadisesse eelkuumutatud ahju. Küpseta, kuni suflee koorik muutub kuldseks.

Digestiiviks sobib koos sidrunisufleega pruukida intensiivse magushapu maitsega Limoncello likööri (Artignale Petrono, Antica Distilleria Petrone). Lõuna-Itaalias kangest alkoholist (ka grappast) ning sidrunikoortest valmistatud liköör sobib hästi ka magustoitude kastmetele särtsu andmiseks, marjade-puuviljadega roogade ilmestamiseks või lihtsalt nautimiseks. Serveeri jääkülmalt.

* Soovitatud veinid on saadaval Lucca Restorani veinipoes NOPi kohvikus