Ülejäänud suurte parteide peaministrikandidaadid on Andrus Ansip, Mart Laar, Edgar Savisaar ja Jaan Toots. Kas nad kõik ikka julgevad Ekspressiga silmast silma rääkida või lööb mõni põnnama? Pärast paariminutilist Sven Mikseri kabinetis viibimist on selge, et kohvi seekord ei pakuta. Ei tule magusalt naeratavat sekretäri, pole kolistamist koore- ja piimakannudega ega keset lauda asetatavat küpsisevaagnat. Ei, Mikser eelistab rääkida asjast. Ja see on muljetavaldav, kui kiiresti ta räägib. Teksti diktofonilt maha kirjutades selgub, et tunniga on sotside esinumber ja riigikogu väliskomisjoni esimees suutnud välja tulistada vokaale ja konsonante 50 000 tähemärgi ulatuses (see on veerand keskmist romaanimahtu). Kuid hoolimata teravast kõnemaneerist on Mikseri olekus hoomata teatud ebakindlust. Nugislikku rahutust, mis välgatab prilliklaaside tagant; hootist puist nurgelisust, mis toob meelde Pinocchio. Ka poliitilisi Papa Carlosid on Mikseril olnud vähemalt kaks – Edgar Savisaar, kes sai hüljatud Keskerakonnast lahkudes ning sotside eksesimees Jüri Pihl, kelle Mikser kukutas oma kohalt mullu oktoobris. Need on mõnes mõttes olnud isatapud, möönab Mikser: „Suuri poliitilisi käike tehes peab tõsiselt järele mõtlema.“
Te pidasite 16. jaanuaril sotside valimiskonverentsil muljetavaldava kõne, mis on võib-olla viimaste aastate parimaid partei esimeeste esinemisi. Muuhulgas naeruvääristasite seal Edgar Savisaart, kuna ta räägib, et Eesti on kõrvuni mudas.
Jah. Need, kes kirjeldavad Eestit, kui ideaalset eeskuju kogu maailmale, nende jutt ei ole päris tõeväärtusega. Ka need, kes ütlevad, et praegune valitsus on ajanud Eesti täiesti upakile, ei räägi tõtt.
Sotside programm kirjeldab Eesti elu sõnadega: „odav“, „jätkusuutmatu“, „primitiivne“, „vale“, „rumal“, „tühisõnaline“, „letargia“, „tardumus“, „ülbus“. Ma olen segaduses ja nõutu, sest teie kõne oleks nagu ühe partei seisukoht ja see programm, mille sotsid on kokku kirjutanud, meenutab väga Edgar Savisaart.
Meie programm on loomulikult kriitiline. Esmajoones praeguse valitsuse suhtes, kellega me oleme opositsioonis.
Loe suurt intervjuud tasulisest artiklist või paberlehest.