1
Riigihangete rikkumised:
Majandusministeeriumi kantsler Marika Priske (pildil) sai mullu kahtlustuse tee-ehitusega seotud konkurentsikuriteos ja riigihangete rikkumises. Ehituskontsern Nordeconi tütarfirmal on kahtlustus altkäemaksuandmises (ei seostu Priskega). Tänavu kinnitas valitsus Priske uuesti ametisse. “Mind on sügavalt üllatanud, kui palju mind on toetatud,” räägib Priske, kes on oma sõnul kõik õigesti teinud. Nordeconi juhi Toomas Lumani väitel pole Eestis praegu võimalik kartelle sõlmida ja nii pole ka uurimistel mõtet.

2
Piimakartell:
Pärast sügisest kilepiima hinna tõusu otsis konkurentsiamet läbi Rimi, Selveri, Tere ja Valio kontorid. Seni pole kedagi kahtlustatavana üle kuulatud. Oliver Kruuda sõnul ta isegi ei tea, mis asi see kartell on.

3
Leivakartell:
Konkurentsiamet uurib augusti lõpust leivaliidu liikmete võimalikku kokkulepet pagaritoodete 10–20protsendisest hinnatõusust. Leivaliidu juhi Arnold Kimberi sõnul pole kahtlusteks alust.

4
Viinakartell:
Ringkonnakohus karistas mullu Livikot ja selle juhti Janek Kalvit kokku 2,2 miljoni kroonise karistusega. Otsus pole jõustunud. Liviko aktsionäri Jüri Käo sõnul on konkurentsiseadus problemaatiline.

5
Politseikorruptsioon:
Lõuna prefektuuri organiseeritud kuritegevuse talituse juht Indrek Ploompuu (pildil) istub jaanuarist vahi all. Kahtlustus: võttis tuntud pätilt korduvalt altkäemaksu.

6
Imelikult kallid riigihanked:
Hiljuti mõistis kohus ühe pistisevõtjast ohvitseri vangi. Kapo uurimine algas riigikontrolli tähelepanekutest. Mobilisatsioonivarude kontrolli korraldamisel tegi kaitsevägi riigikontrollile suuri takistusi.

7
Investeerimiskelmus:
Marcel Vichmann, Hans H. Luik jt ärimehed kaotasid Bakuu ­kinnisvaraäris üle 200 miljoni krooni. Kahtluse all on investeerimispankur Tõnis Haavel (pildil) ja veel viis isikut.

8
Meditsiinikorruptsioon:
Sotsiaalministri endine nõunik Anders Tsahkna (pildil) on mõjukaim reformierakondlane, keda kahtlustatakse mõjuvõimuga kauplemises. Tsahkna ei pea kahtlustust põhjendatuks.

9
Olematu palgamõrv:
Suurettevõtja Toomas Tamm (pildil) tellis kahtlustuse kohaselt iseenda palgamõrvakatse, et konkurent süüdi jääks. Tamm eitab seda.


10
Piraatlus:
Vene kohus on pannud vangi mitu Eestist pärit Arctic Sea kaaperdajat. Oletused rakettide salakaubaveost pole leidnud kinnitust. Eesti-poolne uurimine jätkub.


Fotod 
Vallo Kruuser, Tiit Blaat; Peeter Langovits / PM, Helin Loik / Naisteleht, Liis Treimann/ PM / Scanpix, Arno Saar Ja Aldo Luud / Õhtuleht