Puhastus – kingitus kehale
Ma ei soovita teha ekstreemseid paaste, kuid 5–8 päeva terviktoiduga on hea viis oma seedimisorganitele veidi puhkust anda ja kehast jääkaineid väljutada. Puhastust on soovitatav ette võtta siis, kui saad endale lubada natuke väiksemat töökoormust ning võtta pisut aega üksiolemiseks, joogatunniks või massaažiks. Lõõgasta end soojas vannis või saunas ning maga korralikult. Paljudes kultuurides ja usuliikides on ühine aeg paastumiseks traditsioon ning see on sageli seotud sügavama tähelepanuga oma spirituaalsetele vajadustele. Toidu tähtsus taandub ning sisemine maailm tõuseb esiplaanile. Jälgi oma mõtteid ja tunnetusi puhastuse nädalal – nii võid üht-teist enda kohta teada saada. Kindlasti tundub keha puhastuse järel kergemana, mõte on selgem ja vaim ärksam. Võivad kaduda pinged, valud ja nahaprobleemid. Energia ning üleüldine heaolutunne taastuvad.
Terviktoiduga puhastudes
Kaks päeva enne alusta puhastuse ettevalmistustega. Loobu rämpstoidust, suhkrust ja jahutoodetest (pasta, leib, sai, sepik jt küpsetised). Õhtul enne puhastust söö rohelist salatit seemnetega (mitte pähklitega), kastmeks sidrunimahl ja oliiviõli.
Puhastuse ajal ära söö liha, kana, kala, muna, piima ega piimatooteid, teravilju, kaunvilju (oad, herned, läätsed), seemneid, pähkleid, kapsast, jahu ega jahutooteid, suhkrut (ka mitte looduslikke magustajaid, nagu mesi, vahtrasiirup). Samuti ära joo kohvi ega teed, ka mitte taimeteed.
Kui võtad ravimeid, siis söö eelnevalt tassitäis keedetud teravilju (hirss, kinoa, tatar), sest ilma teraviljadeta võib ravimi mõju osutada liiga tugevaks. Söö keedetuid teravilju ka siis, kui tuleb peale nõrkuse tunne. Tõenäoliselt tekib see valkude puudumisest ja sel puhul soovitan süüa kinoad kui kõige valgurikkamat teravilja. Puhastuse ajal ei ole vaja ennast näljutada – söö nii palju, et kõht oleks parajalt täis.
Päeva jooksul joo sidrunivett. Selleks pigista kannu poole sidruni mahl ja 1 liiter vett. Alusta hommikut kahe klaasi sidruniveega ja ürita juua kaks kannutäit päevas.
Enne söömist hinga paar korda sügavalt sisse-välja. Süües mälu toitu hoolikalt, kuni ta muutub vedelaks, ja alles siis neela. Söömise ajal pühendu söömisele. Hinga sügavalt ka ampsude vahel. Pärast seitset õhtul ära enam söö ning mine kümnest magama.
Hommikusöök
Vaja läheb
■1 klaas vett
■2 peotäit lehtkapsast (rootsud eemaldatud), lehtpeeti ja salatilehti või selle asemel 3 peotäit noort spinatit
■1 küps banaan
■1 peotäis maasikaid või teisi marju (võivad vabalt olla ka külmutatud)
■1 avokaado
Püreesta kõik kannmikseris ja söö aeglaselt. Pea meeles – see ei ole jook. Sellest kogusest saab kolm klaasi ehk kolmele.
Vaja läheb
■1 suur sibul
■8 küünt küüslauku
■punt porgandeid
■maguskartulit
■kõrvitsat
■pastinaaki
■meresoola ja pipart maitse järgi
■värskeid käepäraseid maitsetaimi (peterselli ja sibulapealseid)
Maitsesta suppi oma lemmikmaitsetaimede ja -vürtsidega. Valik sobivatest kombinatsioonidest:
■jahvatatud kurkum ja salvei
■jahvatatud kardemon ja värske ingver
■värske või kuivatatud tüümian ja jahvatatud vürtsköömen
Valmistamiseks
lõika sibul kuubikuteks ja prae 5 minutit supipoti põhjas oliiviõlis. Haki küüslauk, lisa sibulale ja prae veel natuke. Lõika juurviljad suuremateks tükkideks, kata veega ja aja keema. Siis keeda keskmisel temperatuuril 1,5 tundi. Vajadusel vett juurde lisades.
Maitsesta supp oma lemmikmaitsetaimede ja -vürtsidega. Tambi nuiaga paksuks massiks, kuhu võivad jääda ka tükid, ning vahetult enne serveerimist haki peale värske petersell ja/või roheline sibul.
Salatiks
kasuta tumedamaid salatilehti. Rukola sobib hästi, aga jääsalatit pigem väldi, kuna sellel on väga väike toiteväärtus. Kastmena kasuta sidrunimahla ja oliiviõli segu.
Kui kõht läheb vahepeal tühjaks,
söö kodumaiseid marju, õunu või pirne, aga mitte troopilisi puuvilju, mis sisaldavad palju suhkrut. Igal ajal võib natuke suppi süüa, sest näljutada pole ennast vaja.
Õhtusöögiks
taas juurviljasupp ja üks sektoriteks lõigatud avokaado, millele raputa natuke soola, pipart ja sidrunimahla peale.
Marika on raamatu “Looduslik toit. Täisväärtuslik elu” autor. Raamat pakub hõrkude toidu retseptide kõrval põhjaliku ülevaate loomuliku toitumise põhimõtetest, aidates mõista seoseid teadliku söömise, enda eest hoolitsemise, tervise ja täisväärtusliku elu vahel.