Liis räägib veel, et “hetke seisuga oleme saavutanud kandidatuuri juba sellistel ülemaailmsetel festivalidel nagu Venice Film Festival, Toronto Film Festival, Sundance jne”.

Selliste filmimaailma sauruste nimetamine paneb kõrvu kikitama. Väljend “oleme saavutanud kandidatuuri” peaks näitama üüratut kvaliteeti! Niisugust asja juhtub vaid maailma tipplavastajatega, et nende veel olematut filmi mõni festival ilma nägemata programmi valib!

Asi tundub põnev ka selle poolest, et filmi tegemisse on kaasatud eesti näitlejad. Multifilmitegelastele annavad motion capture-tehnoloogia abil liikumise Madis Milling, Emil Rutiku, Karin Rask ja Marta Laan.

Film peab valmis olema 24. juuniks, kui kukub Veneetsia filmifestivalile kandideerimise tähtaeg.

Festivalidel ei teata filmist midagi. Veneetsia festivali programmiassistent Paolo Moretti vastab 30. mail, et “Burn to Shine’i” pole festivalile esitatud, järelikult ei saa see olla sinna valitud. Ja isegi juhul, kui see film oleks valitud, ei tohi sellest avalikkusele teada anda enne festivali ametlikku pressikonverentsi, mis toimub alles juuli lõpus. (Lobisemine lõpeb festivali reeglite kohaselt kutse tühistamisega).

1. juunil teatab Toronto festivali kommunikatsioonijuht Geneviève Parent, et väide “Burn to Shine’i” linastumisest Torontos ei vasta tõele. 2011. aasta programm pole välja kuulutatud ja produtsent ei saa kuidagi teada, et tema film on festivalile valitud.

Äriregistris on Underdogs OÜ tegevusvaldkonnaks märgitud “raamatupidamine, maksualane nõustamine” ning omanikeks Hidalgo Serra ja Alessia Frerotti. Juhuslikult on Hidalgo Serra ka animafilmi kaasrežissöör.

Serra väidab end olevat näitleja, laulja, tantsija, filmiprodutsent ja modell. 16aastasena oli ta noorim muusikaprodutsent rahvusvahelisel turul. Ta on müünud 8 miljonit plaati tänu koostööle Queeni ja Jimmy Sommerville’iga. Pärast edukat muusikaprodutsendikarjääri otsustas ta avastada midagi uut – ning leidis kutsumuse 3D-animatsioonis ja eriefektide tegemises.

Serra väidab, et ta oli ülemjuhataja “Matrixi” eriefektide tegemises. Tema viimaste tööde hulgas on ka “Pärsia prints” ja “2012”, kui mainida vaid üksikuid. IMDB seda kuidagi ei kinnita – aga Liis Tiisvelt selgitab, et tegu on keeruka allhankeprotsessiga.

Kui peatuda veel Serra saavutuste loetelul, oli mees ka Calvin Kleini ja Dolce ja Gabbana reklaaminägu. Samuti Baltmani modell, mis tema arvamise kohaselt on “esimene ja suurim rõivakompanii Balkanil”.

Lühidalt – peaaegu geenius. Nüüd on Hidalgo Serra aga Eestis ja väidab, et on oma kaheaastase siinoleku jooksul loonud esimese motion capture-võimekusega stuudio. Ta oleks väga huvitatud koostööst Balti ja filmi- ja meediakooliga, et siinseid filmitegijaid moodsaima tehnoloogiaga tuttavaks teha.

Aga animafilm? Täpsustavatele küsimustele vastab Hidalgo, et animafilmist rääkida on “liiga vara, et anda täpsemaid andmeid, sest projekt on pidevalt muutumises ja inimesed, kes sellega seotud on, teevad seda selle pärast, et nad usuvad sellesse”.

Kuidas on liiga vara, kui juba festivalidel kirjas? Film peaks valmis olema homme, pärast seda ei saa enam ju Veneetsia filmifestivalile. Kas tõesti lõhkeb suur mull nii lihtsalt?

Madis Milling ütleb, et tema on oma liikumised enamjaolt ära teinud, teha on veel mõned korrad. “Stuudio on kolinud ja seetõttu on tekkinud viivitused,” ütleb Milling. Emil Rutiku ütleb, et “ta pole kaua aega filmitegijatest kuulnud”.

Hidalgo Serra annab mõista, et tõesti – film siiski ei saa jaanipäevaks valmis. “Meil on olnud tehnilised probleemid, kuid juuli lõpus on kindlasti valmis. Või augusti lõpuks.”

Aga mis saab siis välja kuulutatud Veneetsia filmifestivalist? Liis Tiisvelt ei näe selles mingit probleemi: “Me saame sinna igal juhul. Lihtsalt teist kaudu.”