Värvilised köögiviljad ja glasuuritud lõhefilee taldrikul koos aniisihõngulise Pernod’ kastmega loovad kööki pühade ajale sobiva meeleolu. Ainult tugevamaitselise aniisi ja ingveri kogused tuleb pakutud retseptides vastavalt oma taluvusele sobivaks timmida.


Kõrvitsapüreesupp röstitud kõrvitsaseemnetega

neljale

Vaja läheb

1 kg muskaatkõrvitsat
200 g porgandeid
pöidlasuurune jupp ingverit
120 g mugulsibulat
160 ml vahukoort
köögiviljapuljongit
pipart, soola ja suhkrut
sorts kõrvitsa seemneõli
sorts oliiviõli
peotäis kõrvitsa seemneid
roosi kroonlehti

Valmistamiseks

rösti tükeldatud porgandid, sibulad ja ingver oliiviõlis. Lisa puhastatud ja tükeldatud kõrvits ning puljong (nii palju, et vedelik kataks köögiviljad) ning keeda, kuni köögiviljad pehmenevad. Seejärel surista saumikseriga ühtlaseks püreeks ning maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Lõpuks lisa kõrvitsaseemneõli ja vahukoor. Serveeri röstitud kõrvitsaseemnetega ja romantika lisamiseks kaunista õrnade roosi kroonlehtedega.


Veinisoovitus

2009 Chardonnay, Grand Noir, Jean Alibert, Languedoc on olemuselt kergem ja hinnalt soodsam ning sobib kokku eelroaga. Lõheroa juurde soovitan väärikat 2009 Chablis AOC, Burgundia veini, mis on jõulisem, aga kuivem ja ka kallim.


Lõhefilee ja köögiviljad Pernod’ kastmes

neljale

Vaja läheb

600 g lõhefileed
2 punast ja kollast paprikat
keskmine suvikõrvits
jupp varssellerit
väiksem spargelkapsas
80 g suhkruhernest
sorts balsamico siirupit

Maitsestamiseks

poolest laimist pigistatud mahl
värsket tüümiani ja tillioksi
tšillipipart, soola ja pipart

Kastmeks

100 g apteegitilli
2 tähtaniisi
2 šalotti
200 ml valget veini
200 ml kalapuljongit
4 cl Pernod’d
100 ml vahukoort
oliiviõli
suhkrut ja soola

Valmistamiseks

tükelda tšillikaun peenikeseks, lisa laimimahl ja balsamico siirup ning sega ühtlaseks glasuuriks. Lõhefilee küpseta pannil mõlemalt poolt kergelt pruuniks, maitsesta soola ja pipraga ning määri kokku saadud glasuuriga. Pane lõhetükid 8–10 minutiks 180kraadisesse ahju. Köögiviljad tükelda sobivateks tükkideks ja voki kuumal pannil sortsu õliga kergelt krõmpsuvaks. Maitsesta soola ja tüümianiga ning lisa pannile sutsu glasuuri.

Kastme valmistamiseks

rösti paksu põhjaga potis kuumutatud õlis šalotid ja apteegitill kergelt klaasjaks ning pehmeks. Lisa vein ja puljong ning keeda, kuni alkohol on aurustunud. Siis vala juurde vahukoor, Pernod ning maitseained ja keeda veel pisut. Serveerimisel säti vokitud köögiviljadele glasuuritud lõhe, tillioksad ja roosiõied ning kastmega triibuta taldrik loominguliselt lohakaks.