Osa kunstist toimetati turvalisse paika ning tuletõrjujad katsid muuseumi katuse veekindla materjaliga. Aga oleks neil seal Viinis tollal käepärast olnud Floateri-nimelised veekindlad kotid, mida arendab ja toodab Eesti firma IDD Solution, oleks suurem osa paanikast ära jäänud. Taiesed oleks võinud jääda rahulikult oma kohtadele – kott lihtsalt ümber, lukk kinni, ja ei mingit veekahju!

IDD Solutioni üks asutajatest Sven Sõrmus selgitab, et Floater pole lihtsalt tavaline kott, mis vett peab, vaid lausa strateegiline multiotstarbeline töövahend. Olgu mis tahes veeoht kodus, kontoris või muuseumis – kotti saab varjule panna kõik väärtasjad (kunsti, mööbli, tehnika, rolleri, muruniiduki jne). Aga vajadusel on see ka näiteks paat või madrats (peatugi), kott veesportlastele või abivahend raskesti läbitavates oludes tegutsevatele kriisi- või humanitaarabitöötajatele. Muidugi on võimalik kõike ka veekahju vastu kindlustada, kuid teatud asjadel on emotsionaalne väärtus suurem, kui kindlustus eales korvata võiks.

Scoutspataljoni võitlejad testisid Floateri militaarkotte viimasel Erna retkel, ületades nendega veetakistusi (relv kotti ja kuiva arsenaliga üle jõe). Sõrmus usub, et 1997. aastal poleks Kurkse tragöödia võib-olla nii traagiline olnud, kui Balti Pataljoni toonastel sõduritel oleks väina ületamisel olnud abiks Floaterid.

Juba on huvi üles näidanud Norra, Rootsi ja Prantsuse armee, näidised on saadetud Tšehhi ja Taani, kuid Eesti kaitsevägi pole Floatereid ostnud. “Meil on väga raske müüa NATO riikidesse, kui Eestis meie tooteid ei kasutata. Seetõttu ongi meie suurim väljakutse praegu “murda” kaitsevägi,” ütleb Sõrmus. “Meil on oma riigist referentsi vaja!”

Seega on hetkel pigem fookuses tsiviilturg – inimesed, kes elavad Euroopas üleujutusohtlikel aladel, näiteks Reini ja Doonau vesikondades Tšehhis, Austrias, Saksamaal, Ungaris jm. Suurlinnad on reeglina ujutuste eest tammide ja kanalitega kaitstud, kuid näiteks ainuüksi Suurbritannias elab üleujutusriski piirkonnas kaheksa miljonit inimest ja seal tegutseb 140 000 ettevõtet. Kahjud, mis seal halvimal juhul võivad veest tekkida, on kolossaalsed.

Hetkel töötab IDD Solution välja oma uudistoodet – veekindlat kotti (õigemini vanni) autodele. Jah, ka garaažis seisvat autot on võimalik vee eest kaitsta, kui tema ümber on “vann”, mis veetaseme tõustes kerkib, mis on pealt kaetud telgiriidega ning alt ankurdatud kindlalt põranda külge. Auto lihtsalt ujub selle vannikesega veidi, samal ajal kui pererahvas ootab kusagil kindlas kohas veetaseme alanemist.