Missoni moemaja mustreid silme ette toovad tööd mõjuvad kergelt, mänguliselt. Ja täpselt seda ütleb ka Merike ise: “Olen juba tükk aega mõelnud, et tahaksin teha midagi kergemat. Õlimaal iseenesest on hästi raske tehnika, ja loomulikult kipub seeläbi ka tulemus sageli raskelt mõjuma. Ma olen tahtnud teha midagi kergemat, ja kasutada samal ajal ikkagi õlivärve.”

Näitusel on lisaks maalidele väljas ka skulptuurid ja video. “Ma olen hästi mänguliselt suhtunud. Mind tegelikult huvitabki kunsti juures mängulisus ja vabadus, kergus. Protsess on minu jaoks väga oluline ja seekord olen lasknud rohkem protsessil tulemust juhtida,” mõtiskleb Merike ja lisab, et maalib ühe näitamisele tuleva suureformaadilise töö ka kohapeal.

Londonis elav Merike jäi planeeritud lennust Tallinna maha, kuna lennujaama turvatöötajatele ei meeldinud kohe kuidagi tema pagasis sisalduvad õlivärvid. “Sain valida, kas viskan värvid ära või jään lennust maha. Kuna ma aga ei saa neid värve Eestist osta ja mul oli neid vaja, siis ma jäin lennust maha,” räägib Merike, kes jõudis segaduse tõttu Tallinna päev hiljem, Helsingi kaudu. “Tegelikult ei tohi võtta lennukisse õlivärve, mis on tuleohtlikud. Need värvid, millega mina maalin, ei ole aga tuleohtlikud,” selgitab kunstnik naerdes, kuigi koomiline tundub see olukord talle alles nüüd, mil ta on õnnelikult kohale jõudnud.

Kohtume Merikesega Temnikova & Kasela galeriis, Lastekodu tänaval kollase ukse taga. Isegi värv maja fassaadil koorub kunstipäraselt, ennustades siseruumis vineerkastidesse ja pappi peidetud taieseid. Merikese viimasest isikunäitusest Eestis on möödunud aasta. Toona oli Hobusepea galeriis võimalik näha Estna näitust “Voyeur”, mille kohta ütleb kunstnik nüüd, et ta oli eelmisel aastal “realismi ja abstraktsuse vahepeal”. Kunstniku pillavalt värviga kaetud lõuenditel oli äratuntavalt kujutatud inimesi, vaataja asetati kohati ebamugavassegi vuajeristi rolli ja pressitekstis seisis Merikese eesmärgina “soov anda edasi inimlikku ebatäiuslikkust ja toorusena mõjuvat ausust”. Nüüd on kunstnik taas kord sammu edasi astunud.


Näitus
“Suur maal ja väike maal”

Temnikova & Kasela galeriis Lastekodu 1 avatud 19. maini 2012. Galerii on lahti reedeti ja laupäeviti kell 16–20, muudel aegadel tuleb ette helistada.