Lühikese aja jooksul oskas grupp seltsimehi, ligi 20 Tallinna ja Harjumaa elanikku - enamik neist 30ndates eluaastates ja varem karistatud - hankida kümmekond hinnalist sõidukit, võltsida sadu dokumente, luua libaidentiteete nii autodele kui inimestele, ära kasutada paari ametniku räpast südametunnistust... ning lüpsta liisingfirmadelt ligemale kolm miljonit krooni.
Eri riikides varastatud, võltsitud kerenumbritega Eestisse jõudnud või - mis veel kummalisem - vaid paberil eksisteerinud Porsche Cayenne'id, BMW X5-d ja isegi üks reisibuss tegid läbi totaalse muutumise. Liisingfirmade lauale jõudsid pealtnäha laitmatud pakkumised.

***
Talvel 2007 varastati Essenist Porsche Cayenne. Auto tehasetähis võltsiti ja masin sattus Eestisse. Siin realiseerimiseks kasutas skeemi peategelane Siim Niinemägi (34) oma tuttava Taavi Kuklase riiulifirmat. Koos mindi ARKi autot arvele võtma, kaasas võltsitud ostu-müügileping, mille kohaselt Kuklase osaühing Infinite Toner ostab Cayenne'i ühelt sakslaselt hinnaga 52 000 eurot.

ARKis täideti taotlus sõiduki Eestis registreerimiseks, esitati võltsitud paberid ja saadigi autole registreerimismärgid ja -tunnistus. Edasi müüdi masin liisingfirmale. Samasugust skeemi kasutati või plaaniti kasutada üle kümne korra.

"Kurjategijad said pangast suuri summasid raha, kandsid teatud omakulud ja teenisid vaheltkasu. Ilmselgelt oli see kuriteo motiiv. Nende autode puhul, mis eksisteerisid vaid paberil, oli kasum ligi 100-protsendiline. Pankadel jäi raha saamata, sest sõidukid kas kadusid või anti omanikele välismaale tagasi," sõnas juhtumiga tegelenud riigiprokurör Helga Aadamsoo.

Vaata Ekspressi tasulisest versioonist, kes kuulusid kriminaalide kampa.