Spetsiaalne koolitus ja suur praktika on selle ­protseduuri juures olulised, sest Botoxi – või teiste sellesarnaste toodete – süstimine valesse kohta võib põhjustada miimika kaotust või põskede inetut rippumahakkamist. Mõni sekund hiljem on süstid tehtud ning Meeli saab oma nägu jääkoti abil jahutama hakata. Täielik efekt ilmneb botoxi-süstide puhul alles mõne päeva pärast ja et toksiin täielikult mõjuma pääseks, on oluline miimika sel ajal võimalikult elav hoida.

Pool tunnikest hiljem korrigeeritakse kosmeetiku abil ka Meeli suuümbrust, lisades volüümi huultele ja nasolabiaalsetesse kurdudesse.

Kurrutäiteainet sisestab kosmeetik tõrgete vältimiseks seekord kanüüli abil, valulikud huulesüstid teeb aga alles pärast süstimispiirkonna hoolikat tuimestamist. Sellegipoolest täielikku tundetust ei saavutata ning Meeli miimika reedab, et ilu tuleb suurte kannatuste hinnaga. Kui paar päeva hiljem Meeliga ühendust võtame, on ta aga väga rahul. “Ei ole punakaid ega sinikaid, mille eest hoiatati, üks väike süstikoht ainult paistab huule peal,” teatab väikeärinaine.

Sõltuvalt eluviisist ja nahahooldusest võib botuliintoksiini nahka silendav mõju püsida kuni aasta, täitesüstidel aga isegi veidike enam.

KATI (45)
“Jah, siin võiks teha nii mõndagi,” ütleb Medemise kosmeetik mõtlikult, kui Kati end tooli istuma on kerinud. Ränk kirja- ja talutöö (sest Kati tassib iga päev oma talus sigadele, eeslitele, kanadele, partidele ja hobustele sööki ette) on jätnud näkku üsnagi märgatavad kurrud.

Kati, kes mõne aja eest kaalus raamatu kirjutamise huvides silikoonrindade paigaldamist, protseduure ei pelga, ning nii otsustame korrigeerida kõigepealt suud ümbritsevaid sügavaid nasolabiaalseid vagusid ning tillukesi kortsukesi ülahuulel, mida Kati ise rõõmsameelselt ämblikuks kutsub. “Need ei häiri mind,” teatab ta reipalt, “kuid jah, kahtlemata, ilma oleks ilusam.”

Nasolabiaalsetesse vagudesse süstib Medemise kosmeetik organismile omast stabiliseeritud hüaluroonhapet, masseerides täiteaine naha all hoolega laiali, et reetlikud “vorstikesed” nähtavaks ei jääks (see ongi protseduuri suurim risk). Tundlikuma suuümbruse korrigeerimiseks kaetakse nahk eelnevalt tuimestava kreemiga ning huulelähedase naha alla süstitavad kogused on väiksemad, torkeid aga rohkem. Protsess ise näib sellegipoolest olevat üsna valus – mööda nägu voolab alla nii verd kui pisaraid –, kuid Kati kannatab märkimisväärse vaprusega. “Osa süste – eriti neid siia suunurka tehtuid – ma eriti ei tundnudki, aga mõni läks ikka nii vastu närvi, et anna olla,” räägib Kati hiljem.

Vett koguv ja kortsupõhja seestpoolt tõstev hüaluroonhape peaks omal kohal püsima umbes aasta aega ja nagu kosmeetik kinnitab, ei ole kunagi ehk uuesti tekkivad vaod nii teravad kui enne.

Kati on protseduuriga rahul, kuigi kurdab järgmisel päeval, et nägu on siiski pisut valulik ja turses ning tekkinud olla ka “keskmise suurusega piklik vuntsikujuline sinikas ülahuule vasaku poole kohale”. Kosmeetiku kinnitusel kaovad sellised komplikatsioonid päeva-paari möödudes. Veel mõni päev edasi teatab Kati aga reipalt, et “nii nagu kõiki võõrkehasid”, on ta organism väikeste vistrike kaudu hakanud süstitud geeli organismist välja ajama. “Kui oleks ise maksnud, siis teeks vihaseks, nüüd aga rõõmustan – tubli keha.”
“Muidu on kõik tibitobi,” lisab ta siiski.

MART (45)
Saatejuht Mart Sander saabub kliinikusse teadmisega, et saab kuuri nahka vitamiinide ja muude tervistavate ainetega rikastavat mesoteraapiat, kuid kui kosmeetik on talle pilgu peale heitnud, teeb ta ettepaneku korrigeerida hoopis suurt kurdu, mis nina kohalt laubale kerkib. “Mul on seda kurdu vaja,” teatab Sander majesteetlikult, kuid kui kuuleb, et lihaseid lõõgastava Botoxi asemel võib kurdusid tasandada ka neid seestpoolt kergitavate täitesüstidega, annab ta protseduuriks oma nõusoleku, eeldusel, et ta “pärast halvatud ei ole”.

Kosmeetik valib täitesüsti tegemiseks aine, mis on veidi pehmem ja voolavam kui Saara Vatmanni näo täitmiseks kasutatu, ning süstib läbipaistvat geeli peaaegu nahapinnaga paralleelselt Sanderi ninajuurele. Auke saab olema mitu ja murettekitavalt palju voolab ka verd, mida kosmeetik peab vatipadjakesega ära patsutama. “Mul on palju verd jah,” kommenteerib Sander.

Süstimise järel on kurd punane ja üsna silmatorkav, kuid kosmeetiku kinnitusel ongi täitesüsti täielik toime näha alles nädalapäevade möödudes.

Lõpetuseks eemaldab kosmeetik laseri abil Sanderi ninalt mõned laienenud kapillaarid, mis tema sõnul on meestel sagedane iluprobleem.

Sander jääb kõigi protseduuride ajal stoiliseks ja vaoshoituks, meenutades romaanist “Kaheksakümne päevaga ümber maa” tuttavat Phileas ­Foggi tegelaskuju rohkem kui kunagi enne.