Nii õhutab Balti juhtiv kinnisvarafirma Arco Vara oma kodulehel kliente tellima energiatõhusat passiivmaja Arco Vara koostööpartnerilt Madalenergia Ehitus OÜ-lt.

Mainimata jäetakse, et Madalenergia Ehituse kliendid “maksavad ja nutavad” sellest hoolimata, et on tellinud uue kodu just sellelt firmalt.

Madalenergia Ehituse asutas kahe ja poole aasta eest tegus noormees Renee Padar (31). Seitse aastat Ameerikas ehitanud, seejärel talendina koju naasnud entusiast. Firma vahendab siinsele turule sakslaste Wolf Thermo Module’i tunnustatud passiivmaju. Moodulid Saksast, ehitus Eestist. Nendest kergetest neopoori klotsikestest lubab Padari firma legodena kokku panna ülimalt energiasäästlikke maju, mis on soojapidavad nagu termosed ning õhutihedad nagu kilekotid.

Esimese sellise pani Padari firma püsti 2010. aastal Jõelähtmele. Nurgakivi tseremoonial kuulutas Padar, et kahekorruselise ja 150ruutmeetrise ehitise aastane küttekulu on kõigest 3500 krooni ehk kümme korda vähem kui tavalisel majal. Ehitist kütab maaõhk, hoone olevat nii hästi soojustatud, et selle täitmiseks mõnusa toasoojaga piisavat ühe inimese kehasoojusest!

Sellise uskumatu jutuga lõi noor ehitaja Padar pahviks kõik maja kaemas käinud külalised. Vana ehituskala Mait Schmidt ahhetas ja isegi president Arnold Rüütel ei uskunud oma kõrvu. Arco Vara müüb seda Kivikirve teel asuvat häärberit juba kaks aastat, praegu hinnaga 299 000 eurot. Müüja nimetab seda passiivmajaks, ehkki nii energiatõhus ta pole, et passiivmaja ametlikule standardile vastaks.

Pole hullu, esimene vasikas läheb ikka aia taha.

Loe edasi Ekspressi tasulisest versioonist