Hanso nimi ei ütle praegustele noortele midagi, kuid üheksakümnendatel aastatel täitsid uudised temast kui Orissaare erikooli direktorist püsivalt ajalehtede külgi. Haridusministeeriumis ja Saaremaa haridusametnikes tekitasid küsimusi Hanso meetodid probleemsete laste korralekutsumisel.

Koolireeglitest üleastumisel võis õpilane jääda ilma söögikorrast ning lisaks tuli päevavalgele juhtum, kus Hanso lõi suitsetamisega vahele jäänud noorukil sigareti käest nii, et see tabas õpilase põske.

Pärast nende sündmuste avalikustamist esitas Hanso lahkumisavalduse, kohtust ta pääses, sest keegi ei esitanud avaldust.

Tahtsid direktorist lahti saada

Hiljemgi koolidirektori ja haridusametnikuna töötanud Hansol vedas, sest üheksakümnendate lõpus puhkenud teise kõmulise loo peategelasel, Tapa gümnasiumi direktoril Elmu Kopelmannil nii hästi ei läinud.

Üheksa koolilast süüdistasid Koppelmanni korduvas vägivallatsemises ning solvamises. Koolijuhi peasüüdistajaks oli kolmandat aastat kuuendasse klassi istuma jäänud nooruk. Koppelmann ise nimetas blufiks süüdistusi, nagu oleks ta aastatel 1993-1996 koolikorda rikkuvaid õpilasi jalaga tagumikku löönud ja tualettruumis suitsetajaid rinnust haaranud.

Maakohtus mõisteti Koppelmann küll süüdi, kuid ringkonnakohus ja riigikohus leidsid, et direktor ei teinud midagi valesti. Vähe sellest – selgus, et kooliõpilased olid enda väited välja käinud ja kooskõlastanud lihtsalt direktorist vabanemiseks.

2008. aastal levis meedias kulutulena uudis Viljandi ühendatud kutsekooli toonasest direktorist, endisest siseministrist Tarmo Loodusest. Politsei algatas kriminaalasja, sest suitsetamiselt tabatud 18-aastane õpilane väitis, et Loodus kustutas koni tema peopessa.

Kaks nädalat väldanud uurimine näitas, et õpilane peitis sigareti ise peopessa ning tema kätt pigistanud Loodus ei teadnud sellest midagi.

Kommenterides nüüd Tõstamaa kooli juhtumit, leiab Loodus, et õpetaja käitus ainuvõimalikul viisil, kui poiste vastu kätt ei tõstnud: „Sest kui ta teadis, et teda filmitakse, siis oleks ta hiljem saanud füüsilise väärkohtlemise süüdistuse endale kaela.“

Loe täismahus artiklit 14. veebruari Eesti Ekspressist