Juhtunu asjaolud üle vaadanud voliniku meelest oli aga töötaja lahtilaskmise põhjus hoopis teine. “Leian, et töö kaotus on vahetult seotud asjaoluga, et ta viibis enne koondamist lapsehoolduspuhkusel.” Selline lahtilaskmine on keelatud diskrimineerimine seoses lapsevanemaks olemise ja perekondlike kohustuste täitmisega.

Kalev teatas Eesti Ekspressile, et ettevõte ei nõustunud voliniku järeldusega, kuid “otsustasime mitte alustada aja- ja rahakulukat kohtuprotsessi, mis hoiaks seda mõlema poole jaoks delikaatset teemat aastaid menetluses. Seetõttu sõlmisime kompromissi. Mööname, et tegime töösuhte lõpetamisel suhtlemisvigu, kuid kindlasti ei ole Kalev kedagi diskrimineerinud tema perekondlikust seisust lähtudes ega ka mistahes muudel põhjustel.

Ettevõttes töötab tänasel päeval 59 lapsevanemat (16 protsenti töötajate koguarvust), kellel on kuni 3aastased lapsed. Varem ega ka hiljem ei ole Kalevi vastu esitatud ühtegi diskrimineerimisnõuet.”

Sarnasest juhtumist teises suurettevõttes, Keila kaablitehases PKC Eesti kirjutas Eesti Ekspress ka pool aastat tagasi. Naine palus abi volinikult, läks töövaidluskomisjoni ja võitis tehast.

Tegemist on üleriikliku probleemiga, sest masu ajal jäi lapsepuhkusele rohkelt naisi, kes nüüd avastavad, et tööandja pole neist enam huvitatud.