Manar Al-Hashash on Kuveidi valitsuse palgal IT-aktivist, naine, nagu orkester, hariduselt arvutiinsener. Ta tegi Eestiga nädal aega tuvust ning osales siin rahvusvahelise e-teenuste konkursi World Summit Award žüriis.

Al-Hashash võtab ridiküllist esmalt roosa, siis rohelise nutitelefoni ja vaigistab need. Üks olevat “pere-”, teine “äriasjadeks” ütleb ta avatult ja sõbralikult.

Enne siialendu muretsesite kuuldavasti selle üle, milliseid kingi kanda – platvorme? Lahtiseid?

(Südamest naerdes) Nagu ikka võõrasse riiki reisides, vaatasin ma ilmateadet. Kord näitas Tallinnas 20 soojakraadi, siis hoovihma – no kuidas sa end nii riidesse paned?

Kuidas me, eestlased, riides oleme? Kas meil on stiili?

Soliidses eas Eesti naised on väga sarnased kuveitlannadega. Noored käivad pea igal pool ühtmoodi riides, sest nad on ju kõik trendide ja brändide mõju all. Kahjuks loobutakse nii kohalikust maitsest, mis annab värvi. Kuveidi teismelised näiteks kannavad kõik samu riideid ja nutividinaid. Nad on kõik nagu ühe mütsiga löödud.

Kuveit ja Eesti on mõlemad väikesed riigid. Üks ainult teisest üle kahe korra jõukam.

Kuveit on täielikult naftatuludest sõltuvuses (nafta moodustab ligi 50 protsenti SKTst ja 95 protsenti ekspordist – T.T) ja see teeb meid kõiki murelikuks, ka valitsust. Me lihtsalt pumpame naftat maapõuest välja ja vahetame selle dollarit vastu.

Ehkki riik on rikas, ei tasu end sellest lasta eksitada.

Kui palju Kuveidis bensiin maksab?

Kui võtan oma väikesesse sportautosse täispaagi, millega saan sõita terve nädala, siis maksan selle eest vähem kui 10 eurot.

Meie valitsus on üritanud kütuse hinda tõsta, vähendades hinna subsideerimist. Ega meile nafta maapõuest ju odavamalt ei tule, kui teile – meil maksab valitsus suurema osa kütuse hinnast elanikele lihtsalt kinni.

Hinnatõusu argument pole mitte niivõrd see, et tooraine oleks kallinenud, kuivõrd see, et odavama kütusega me lihtsalt ei jõua kusagile – olukord on ebaterve.

Mida arvab Araabia saja mõjukaima naise hulka kuuluv Al-Hashash islamiterroristidest, mosleminaistest, kodusõdadest Egiptuses ja Süürias?