Selleks peab Tartu elanike arv tööealiste ja nende perede arvel kasvama jälle üle 100 000. Lahendus seisneb Tartu ainulaadse konkurentsieelise ärakasutamises ning julguses Tallinnale väljakutse esitada. Konkurentsieeliseks on üle 20 000 üliõpilase, kes elavad Tartus vähemalt kolm kuni viis aastat. Nad on Eesti helgemad pead ja aktiivsed noored, kellest enamik läheb pärast kooli lõpetamist Tallinna.

Kuidas neid Tartus hoida? Lisamotivatsiooniks pakun välja õppelaenu tagastuse. Lihtsalt öeldes maksaks Tartu linn kooli lõpetanud tudengi õppelaenu pankadele kinni. Tingimuseks on, et tudeng oleks pärast kooli lõppu Tartu elanik ja käiks tööl.

Esmapilgul tundub see ebarealistlik, aga kui süveneda, siis on sellel palju positiivseid külgi.

Linnaeelarvesse lisandub iga uue keskmist palka teeniva töötaja pealt 100 eurot kuus. Tartusse elama jäänud tarbivad ka kohalikke teenuseid, mis toob lisatulu. Õppelaenu kuumakse tasumiseks kuluks linnal vaid kuni 50 eurot.Ülejäänu on linna tulu, mida saab kasutada näiteks linna huvihariduse, lastehoiu või omastehoolduse teenuste rahastamiseks.

Tegu on linnarahvale tulutoova lubadusega, mis seoks noore Tartuga vähemalt viieks-kuueks aastaks, mil tema õppelaen on makstud. Kuid need aastad võivad olla määravad, et ka oma edasine elu Tartus veeta, luues siin perekonna ning kasvatades lapsi Eesti kõige peresõbralikumas keskkonnas. On tõsi, et õppelaenu tagastust hakkaksid saama ka näiteks Tallinnas elavad ja seal tööl käivad noored, aga kui nende tulumaks laekub Tartusse, siis on see ainult tartlaste heaolu hüvanguks. Õppelaenu tagastust hakkaksid saama ka kutsehariduskooli lõpetanud, sest ka neile laieneb riigi poolt tagatud õppelaenu süsteem.

Tõsist ohtu majandusarengule kujutab haritud tööjõu vähesus. Ettevõtted hakkavad liikuma sinna, kus on neile sobivad töötajad. Ettevõtjad on kinnitanud, et nende suurim probleem on vajaliku kvalifikatsiooniga töötaja leidmine. Juba täna tegelevad lisaväärtust tootvad ja kõrgemat palka maksvad ettevõtted tudengite peajahiga, et kooli lõpetajad just nende ettevõtetesse tööle läheksid. Samuti panustavad tööandjad oma töötajatele võimalikult inimsõbraliku elukeskkonna loomisse, mis Tartus oleks eelkõige linna ülesanne. Seepärast on Tartu tööandjale ideaalne keskkond targa ettevõtluse loomiseks ja arendamiseks, kui ka linn omalt poolt õla alla paneb.

Õppelaenu tagastusega esitan väljakutse Tallinnale, kes seni on domineerinud Eesti ainukese tõmbekeskusena. Tartusse jäävad ajud ja tasuvad töökohad, Tallinnasse tasuta ühistransport. Andke andeks, tallinlased!

Autor on IRLi Tartu linnapeakandidaat