Pole midagi lihtsamat, kui hankida endale kuskilt, kus neid müüakse, ühe euro eest plastkaart, siis kuskil kurat-teab-kus see isikustada (mida iganes see tähendab), siis minna bussi/trolli/trammi, vehkida sellega validaatori ees ning loota, et valideeritav (loe: kaart) validaatoris valideerub ja siis sõita. Või saada teada, et sõiduõigus puudub. Või midagi kolmandat. Lihtne, eks? Vt ka Validool, Valli baar, vallikraav, valijamees, vali-mind-mees, ajaleht Vali Uudised, “Vali kord”.

digimesed

Nad on kõikjal. Sa suhtled nendega iga päev. Mõni neist suudab su päeva ühe-kahe lausega p…sse keerata. Mõni teine hoopis sind üllataval moel rõõmustada. Nad nagu on olemas ja nagu ei ole ka, sest enamikku neist pole sa kunagi päriselt näinud. Kes nad on? Muidugi digimesed – inimesed, kellega sa suhtled ainult Facebookis, Twitteris või mujal netis. Vt ka Dilidon, Digimon, digiboks, digidoc, digiretsept, digiallkiri, diapositiiv, Positivus, ligimesed, Jürgen Ligi.

kärpesuitsiid

Sotsioloog David Struckler kirjutas ajalehes The New York Times, et riikide säästumeetmed tapavad inimesi, põhjustades enesetappe ja rahva tervise halvenemist. Et kärpesuitsiidipuhangut ära hoida, tuleb teha tarku kulutusi tõhusatele programmidele, mis majandust hoogustaksid. Vt ka “How Austerity Kills”, Jürgen Ligi, Reformierakond, kärpekrokodill, kärbsesitt, kärbsepiits, kärbsemust, Kreeka, kapitalismikriis, heaoluriigikriis, Tarmo Kriis.

pokupant

Viimaseid käinud aastavahetusel Tallinnas rekordiliselt palju – räägiti lausa 17 000 indiviidist, kes saabusid Pribaltika põhjapoolseimasse linna праздник’ule ja selleks, et siin покупать ehk siis sisseoste teha. Селлест сиис покупант, понимаете? Vt ka Pokumaa ehk Pokustan, Valdo Pant, pohhui, nahhui, Pokémon, “Poker Face”, Lady Gaga, Lady Starlight, Edgar Savisaar, Autorollo.

Langnam style

Alles see oli, kui Korea räppar Psy “Gangnam Style’i” saatel gloobusele kauboilikul hobusekapakul mitu tiiru peale tegi. Peaaegu sama ootamatu ja enda teelt kõike kõrvale heitev kui hittlugu Lõuna-Koreast on ka kultuuriminister Rein Lang, kes, käed puusas ja väikesed jalad välkumas, on asunud kapakul “lahendama” kõikvõimalikke oma haldusala probleeme, vajavad nad siis lahendust või mitte. Vt ka gang bang, “Auld Lang Syne”, Eesti Filmi Instituut, e-raamat, Eesti Kontsert, “Molekul”, “Figaro siin, Figaro seal…”, Anne & Stiil, Kalevipoeg ja siil, Autorollo.

enekas

Pidu- ja Robbie-nädalal me enesetappudest ei räägi. Just seda, enesetappu, enekas siiani tähistas. Nüüd aga on kaunis sõna saanud endale veel ühe tähenduse: enekas ehk endast tehtud foto, pildistamisvahendiks nutitelefon või tahvelarvuti. Enekatest kubiseb kogu sotsiaalmeedia. Andunumad enekafännid ei söö lõunatki ilma endast ja supist enekat tegemata. Vt ka selfie, Enel Eha, ENE, ENEKE, “Autoportree seotud kõrvaga”, “Autoportree silmusega”, eneserahuldamine, masturbatsioon.

zirkus

“Lõbustusasutus, kus etendatakse jõudu, julgust ja osavust nõudvaid ning koomilisi vaatemänge; paljud etteasted põhinevad ootamatusefektil või trikil” (Eesti Nõukogude Entsüklopeedia, Tallinn, 1976). Vt ka ZA/UM, Kaur Kender, “Enderi mäng”, Reformierakond, Eestimaa Kommunistlik Partei, Zirp, zirguke, “Taivahe heidet tsirk”, visioonidokument, revüü, dehumaniseerimine, “Elavad surnud”, “mingisugused hipsterid”, Autorollo.

mahelaps

Kodus kasvatamine peaks tulemuseks andma mahelapse – välismaailma kahjulikest lisanditest vabalt kasvanud olevuse elik mahelapse. Kuid nagu mahetoitude puhul, nii peab ka mahelaste puhul tegelema kahjuritõrjega keemiavabalt ehk puhtfüüsiliselt. Meetodid valigu igaüks ise. Vt ka Moe viin, mahenaps, haps, lahe japs, Google maps, vanapaks, kama kaks, tähelaps, indigolaps, beebiporgand, õppimishäire, kodukariõigus, Kaspar Hauser, Autorollo.

fomo

Ingliskeelne lühend sõnadest fear of missing out tähendab millegi mahamagamise hirmu, mis kummitab kõikvõimalikke näoraamatu- või säutsutihaigeid, kes ilma iga paari hetke tagant netti kiikamata elada ei oska. Kas ma jäin mingist killust ilma? Magasin mingi soovituse maha? Ei võtnud õigel ajal mingis feissarisõjas sõna? Ometi peaks suvine elu ise inimese ekraanidest eemal hoidma. Kas pole siis totter istuda päikese käes, varjata käega telefoni valguskiirte eest ja karta, nagu jääks virtuaalelu elamata, samas kui päriselu kihab ümberringi. Vt ka nolifer, nolama, luuser, “Armastan ma luuserit”, hikikomori, harakiri, “Shamone!”, shalom, OMO, yolo, romo, promo, Autorollo.

masuhhist

Eesti mees, kes raiskab tohutult energiat, et päästa oma masu tõttu vee alla vajunud firma, ent ei liiguta sõrmegi, et kodus päästa oma äraväsivat abi- või kooselu. Vt ka võitjate põlvkond, vettinud mäger, väsind loom, Alexander von Sacher-Masoch, Sacheri tort, sadomasohhism, BDSM, “Viiskümmend halli varjundit”, Autorollo.

haudi

Ei olegi päris sõna, vaid Eesti kalmistute registri nimi, mis siiski kõlab ka kui tervitus tegelaselt, kes meile esimesena teispoolsuses vastu tuleb – kes iganes ta siis ka on ja kuhu iganes me siis ka sattunud oleme. Kõlab vastavas olukorras igatahes ka neutraalsemalt kui “Hei-hoo!” ja sümpaatsemalt kui “Moens!” või “Hommik!”. Vt ka www.kalmistud.ee, www.haudi.ee, “Tsauki!”, “Howdy ho!”, “Hey-diddly-ho!”, haud, hauatagune elu, haudejaam, Peetrus, põrguväravad, valgus tunneli lõpus, taevas, Taevaskoja, Taj Mahal.

Remondi-Annika

Joogike, ilma milleta pealinna kogenumad naispeoloomad keelduvad voodist väljumast, juhul kui eelmisel õhtul on tavapärasest rajumad tuurid üles võetud. Remondi-Annika retsepte on koguni kaks. Esimese puhul tuleb kokku valada prosecco ja apelsinimahl, teine koosneb Hendrick’si džinnist, toonikust ja värskest kurgist. Laske hea maitsta, napsitarid!

Vt ka Borjomi, hapukurgivesi, seljanka, suhkruvesi, söetablett, aspiriin, toores muna õllega, küpsised, alka-seltser, C-vitamiin, magneesium, “apua apua, mulla on krapula!”, “ay-ay-ay-ay, Puerto Rico”, tuumapohmell, Baari-Annika, Nõia-Intsu-Inga, mega kass.

mungolf

Tallinna linnavalitsus on otsustanud oma mõne aasta eest soiku jäänud plaaniga maksku mis maksab edasi minna ning avada peagi munitsipaalvalduses oleva golfiraja. Munitsipaalgolf ehk suupäraselt mungolf ei jää loodetavasti ainsaks algatuseks viia seni põhjendamatult vaid rikkurite hobiks olnud sport massidesse ning loodame, et peagi järgnevad ka munpolo, munkriket ja miks mitte ka munvehklus. Vt ka mungoad, munasari, munakannel, Mungo Jerry, Mungo Park, Edvard Munch, mupo, kripo, kapo, pupu, Autorollo.

Selle nädala sõna:paugulett

Kätte on jõudnud see sulnis osa aastast, mil kaubanduskeskustesse on üles seatud pauguletid. Raketid ja patareid, liblikad ja mesilased, vulkaanid ja fontäänid – kogu pauguvara ajab lapsed pöördesse. Ja mitte ainult, ka meeste seas on palju paugusõpru. Vaadake hoolikalt jalge ette ja katke kõrvad, tulepöörisesse ja sädemepilve sattumise oht on suur! Vt ka trandulett, paukpadrunid, pauhti!, Ruf Ilutulestikud, ilutulestikufestival Fire Night, The Prodigy “Firestarter”, Scooteri “Fire”, paugumaterjal, Suur Pauk, must auk, mäluauk, August Mälk, Edda Paukson.