Mitmekülgne köök

Iga maa köök peegeldab selle ajalugu, kultuuri ja kliimat. Kui mõelda Kreeka peale, meenuvad kohe päike, meri, oliivid, feta ja vein.

Kreeka köögi kõige populaarsemad köögiviljad on tomat, kurk, paprika, baklažaan, suvikõrvits ning muidugi sibul ja küüslauk. Enamik Kreeka retsepte koosneb samadest koostisosadest: oliiviõli, sibul, küüslauk, petersell, tomat, tüümian, pune, rosmariin, münt, till jne.

Kreeka köögi kõige populaarsemad ja levinumad toidud on pirukad, mis reeglina valmistatakse filotainast – see koosneb vaid jahust, veest, soolast ja oliiviõlist. Täidiseks lisatakse hooajalisi aed- ja köögivilju. Talvel on menüüs spinati- või kõrvitsa- ja porrupirukad, samuti juustupirukad. Suvel valmistatakse pirukaid suvikõrvitsast, baklažaanist ja teistest värsketest köögiviljadest.

Väga populaarsed on ka värsked salatid, mis on lihtsad ja mille koostisosadeks on köögiviljad, kastmeks sidrunimahl ja oliiviõli, lisandiks feta. Mereäärse riigina süüakse Kreekas väga palju kala ja mereande, näiteks kaheksajalgu, krevette, kalmaare, homaare jne. Lihast on eelistatud lambaliharoad.

Magustoitudes kasutatakse palju värskeid puuvilju, siirupit, filotainast, pähkleid ja mandleid.

Kreeka levinumad road

Meriton Hotels Groupi peakokk Ragmar Haabma on Kreeka roogadest teinud valiku, millest soovijad kahe nädala jooksul bistroos Mary osa saavad. Menüüs on kümneid hõrgutavaid Kreeka roogasid alates suppidest kuni magustoitudeni. Toome välja mõned koos seletustega:

>Dolma – marineeritud viinamarjalehtedesse pakitud riis ja lambahakkliha.

>Mussaka – lasanje-taoline kihiline Kreeka vormiroog hakklihast ja baklažaanist.

>Pastitsio – Kreeka makaroni-hakklihavorm.

>Souvlaki – lihavarras, kebabi Kreeka variant.

>Soutzouki – lihapallid köömnete, kardemoni ja kaneeliga.

>Saganaki – värskelt pannil küpsetatud ja sidruniga maitsestatud juust.

>Tzatziki – Kreeka jogurtikaste värske kurgi ja rohke küüslauguga.

>Pannkoogid mee ja Kreeka pähklitega.

>Mangodessert Kreeka jogurtiga.

Mademoiselle’i kohvikus lisanduvad kaheks nädalaks valikusse spanakopita (spinati-juustupirukas), milopita (Kreeka õunakook), Kreeka sidrunikook ning mee- ja kodujuustukorvike.