Meriton Grand Conference & Spa hotell on ikka ja jälle meile tutvustanud eri rahvuste kööke. Seekord pöörasid nad tähtpäevade tõttu pilgu meie enda söökidele: 7. märtsini toimuvad kohvikus Mademoiselle ja bistroos Mary Eesti toidu nädalad.

Mis on Eesti köögile iseloomulik?

Eestlase toiduvalik on väga rikkalik. Kartul ja sealiha on laual aasta ringi. Eesti köök varieerub tänu neljale aastaajale. Toorainetest peab kindlasti ära märkima kõik suvel küpsevad marjad ja viljad.

Millised on Eesti köögi mõjutajad?

Eesti köögi mõjutajad on olnud läbi aegade meist üle käinud võõrvõimud: sakslased oma hapukapsaga, venelased soolamise-marineerimisega jne. Kui rääkida tänapäevast, on mõjutajaid taas palju. Kodust toiduvalmistamist suunavad eelkõige sellised tegurid nagu rahakott, aeg, võimalused ja oskused. Profikööki mõjutab maailma trend. Oli aeg, kui köök kaldus pigem Prantsusmaa poole, nüüd hiljem on võimu võtmas nn uus põhjala köök.

Kuidas muuta Eesti talupojasööke ajakohasemaks?

Ajakohasemaks ei muutu tooraine, vaid tehnika, millega seda töödeldakse. Kunagi oli moes panna lauale suur kauss pudruga, tänapäeval muudetakse taldrikud silmale ilusaks.

Milliseid ürte võiks Eesti roogades kasutada?

Kui panna kõrvuti Tai ja Eesti või Mehhiko ja Eesti toidud, siis jah, meie road on väga malbed. Kuid see ongi meie eripära, et jätame maitsed võimalikult naturaalseks – me ei pinguta üle ei vürtside ega ürtidega. Siiski kasutame kõiki Eestis kasvavaid ürte ja taimi.

Millised roogasid Eesti toidu nädalal pakute?

Külmadest roogadest on valikus sült, maksapasteet, praetud ja marineeritud räim ja heeringas, sinepised marinaadidega kurgi- ja porgandisalatid, sealihalõigud, soolatud kalad jne. Soojast toiduks tooksin välja hernesupi, klimbisupi, hernepüree, aedoast, kartulist, kaalikast ja porgandist lisandid, täidisega kapsarullid, praetud kala (ahven, haug, lest) ja sealiha variatsioonid.

Mis võiks olla vastlapäevalaual?

Vastlakukliteta ja hernesupita päev ei möödu.

Eesti toidu nädalad

Meriton Grand Conference & Spa hotellis toimuvad 7. märtsini kohvikus Mademoiselle ja bistroos Mary Eesti toidu nädalad.

Bistroos on rikkalik buffet tööpäevadel kell 12–15. Laual on õrnsoolaheeringas punase sibula ja hapukoorega, täidetud munad, singirullid küüslauguga, sült, marineeritud angerjas, munavõi, soolasiig, vürtsikilud, kartulisalat ja rosolje. Suppidest on valikus näiteks hernesupp suitsulihaga ja hapukapsasupp suitsupeekoniga, praadidest ühepajatoit, kodused kotletid, kalavorm, pikkpoiss, seakoot, praekartul tilli ja punase sibulaga ning hapukapsas. Magustoitudest esindavad Eesti kööki kamavaht ja saiavorm.

Kohvikus Mademoiselle on rõhk eestipärastel küpsetistel: kohupiimakorp, sefiirikorv, õunakook vahukoorega, rabarberikook maasikatega, kilupirukas, vastlakukkel ja palju muud.

Kindlasti tasub külastada vanalinnas Pikk 29 asuvat Eesti Söögituba, kus ehtsat Eesti sööki pakutakse iga päev aasta läbi.

Seakoot õlle ja meega

>2 seakooti

>0,5 l tumedat õlut

>3 sl mett

>1 sl sinepit

>2 sl sulatatud võid

>1 tl jahvatatud paprikat

Sega õlu, mesi, sinep, või ja paprika ühtlaseks ning määri koot saadud vedelikuga kokku. Tõsta vormi ja küpseta 180kraadises ahjus. Olenevalt seakoodi suurusest on küpsemisaeg keskmiselt kaks tundi. Küpsemise ajal määri kooti aeg-ajalt veel seguga ja kasta ahjuvormi põhja nõrgunud vedelikuga. Serveeri keedukartuli ja hapukapsa juurde, hästi sobib ka kaalikatambi või mulgipudru kõrvale.