Ei oska sellistesse raamatutesse kuidagi suhtuda. Kuid seda raamatut sirvides jäi silma autori leiutatud "Latte efekt", mille abil ta illustreerib oma mõttemaailma. Latte efekt seisneb igapäevase väikse kulutuse muutmises igapäevaseks tasuvaks investeeringuks. Autor soovitab loobuda viis dollarit maksvast latte kohvist ja muffinist ning selle raha hoopis iga päev investeerida. Uskumatu, aga kõigest nelikümmend aastat hiljem 10% tootlusega aastas on teie ärajäänud kohvikukäigud kasvanud ligi miljonidollariseks varanduseks. Fantastiline, kas pole?

Naudingu edasilükkamine on võime lükata käegakatsutavaid võite edasi pikema võidu nimel. See oskus on juba lastel. Mida vanemad lapsed, seda efektiivsemad on nende eneseregulatsiooni süsteemid. Mäletan psühholoogialoengus kirjeldatud katset, kus lastele pakuti valikut: üks komm kohe või kaks kommi viieteist minuti pärast? Hilisemad uuringud näitasid, et just need lapsed, kes suutsid kahe kommi nimel viisteist minutit kannatada, olid kümme aastat hiljem enesekindlamad, sotsiaalselt ja akadeemiliselt kompetentsemad.

Just nendest lastest sirguvad investorid, kes on valmis loobuma kohesest mõnust ja kannatlikult huult närides jälgima laevafirma aktsia iga väiksematki lainetust. Kuid investeerima ei pea ainult aktsiatesse, investeerida saab kõikjale – teadmistesse, tervisesse, suhetesse jne. Stabiilses ühiskonnas saab elu edasilükkamisest omaette elustiil, mis aitab võidelda elu kulutava olemuse vastu.

Kuid üks asi jääb mind siiski vaevama. Need ärajäänud kohvikukäigud. Nelikümmend aastat hiljem olen seitsmekümneaastane. Hea uudis on see, et mul on miljon dollarit. Halb uudis on see, et olen selle aja jooksul ligi
15 000 korda öelnud "ei" oma sõpradele. Ei mingit kohvi, muffinit ega lõbusat ajaveetmist. Ilmselt olen selleks ajaks isegi unustanud, kuidas üks korralik latte maitseb.

Hiljuti kinos nähtud Jarmuchi filmis püüab Bill Murray kehastatud peategelane üsna abitult anda nõu oma arvatavale pojale, tulemuseks on budistlik sonimine: "Minevik on möödas. Tulevik ei ole veel siin. Nii et kõik, mis meil on, on olevik." Nii ongi. Milleks oodata?