Nüüd on loodud uus, veelgi efektiivsem vahend amoraalsuse eemaldamiseks! Siseminister Kalle Laaneti korraldusega loodi Kõlbluspolitsei (KÕPO), mida asub juhtima endine kõlblusseire peaspetsialist Romet Tšernenko. Ruume hakatakse rentima Tatari tänaval, kuhu äsja end ka sisse seati. Just sealsamas, vastrenoveeritud ja värvilõhnalises kabinetis, Kranaat KÕPO peadirektoriga vestleski.

Palju õnne, vastne KÕPO peadirektor!

Aitah! Tänud!

Näen et muigate. Küllap aimate mu esimest küsimust?

Kuigi olen politseiametnik, tahaksin alustada mõnevõrra filosoofilisemalt. Nagu ütles inglise luuletaja Keats: "Inimene ei ole saar". Kõlbmatud teod, liiderikkus annavad halba eeskuju! Lõppkokkuvõtteks maksumaksja kannatab, st maksab.

Nüüd kus KÕPO ei ole enam tühipaljas idee, vaid reaalsuseks saamas, on paslik küsida, millised on teie meetmed kõlblusetuse tuvastamiseks, tabamiseks ja täielikuks likvideerimiseks? Kas hakkate läbi viima näidispoomisi Vabaduse platsil?

Oh ei! Kuid politseiametnikuna võin öelda, et teatud tõetera on te küsimuses olemas. KÕPO tõhusus tuleneb eelkõige tema preventiivsusest. Nüüd tuvastame kõlbamatuse juba eos - halva mõtte tekkimise hetkel, mõistate. Nii kui mingi moraalitu mõte juuri ajab…. .

Mõistan. Kuid millal KÕPO tegevust alustab?

Ütleme nii, tegelikult on KÕPO juba mõnd aega olemas olnud. Teie selline küsimuse asetus vaid kinnitab mulle, et töö on olnud viljakas.

Väga huvitav. Mida te silmas peate?

Näituseks jällegi küsimus. Kas teilt ei ole sõber või mõni tuttav viimasel ajal küsinud "Mis sa sellega mõtled?", või "Mis te selle all silmas peate?" Mõelge hästi järele...

… jaa, tuleb tõdeda, et on! Ja mis siis?

Novot, need ongi inimesed KÕPO välipatrullist, kes küsivad selgitavaid küsimusi. Kindluse mõttes, no siis kui te mõtted on hämarad. Nad liiguvad st luurerõivais, st erariides - ja nagu nüüdsama selgus, on teie juures kodus, tööl, puhkehetkel. Kõlbluse huvides, mõistagi.

Niisiis on tegemist mõtete lugemisega? Kuid kas see pole mitte tungimine inimeste eraellu!

KÕPO lähtub ideest, et moraal on avalik ja kuulub rahvale - ei ole olemas niisugust asja nagu eramoraal! Tahaksin veel ühe olulise detailina lisada…

Jah palun, loomulikult!

…et me mitte ainult ei loe mõtteid, vaid ka "tunneme" ka kõlblusvastaseid tundeid. Näete (osutab näpuga pea kohale), me kutsume neid "tundlateks". See on üldiselt väga tõhus vahend. Ainus probleem on see, et praegune Eesti inimene on reeglina ühteaegu nii mõttetu kui ka tundetu. Taipate?

Kust selline novaatorlik idee?

Politseiametnikuna tean, et ei ole ilus küsimusele küsimusega vastata. Aga siiski, kas olete näinud filmi "Mida naised tahavad?" Pärast filmi käisime Antropoviga KAPO saunas ja ajasime tööjuttu …ühtaegu leidsime, et pealtkuulamine on väga  iganenud tehnika….sest, kirevase päralt, mõtteid ju loetakse, mitte ei kuulata! Mõtete pealtlugemine oleks seega hoopis teine level!

Kes te võiksite politseiametnikuna öelda, kes teie partnerid?

Olen õnnelikus abielus, ja kahe lapse isa. Aga Mel Gibsonil on...

Seda küll, vabandust…ma mõtlen kellega teeb KÕPO koostööd?

Politseiametnikuna ütlen otse: KGP-ga  ei tee. Kuid paljudega siiski. Näiteks, Tartu Ülikooli eetikakeskus varustab meid pidevalt uute, Margit Sutropi juhendamisel valminud moraalinormidega - need alati verivärsked! Uhh, need lähevad nagu soojad saiad… Inimesed ei oskagi veel nende järgi joondudagi…. Ja "tundlad" tellime EMT-st.

Lõpetuseks, lugeja tahab kindlasti teada, kas kõlbluspolitseinikud peavad ise olema kõlbeliselt laitmatud, üdini vooruslikud?

Politseiametnikuna on mu kohuseks öelda, et nõudmised on meil ranged (ulatab voldiku). Siin on kõik kirjas, kuid toon välja peamise: Ei tohi olla kusagil paturegistris, nö mustas nimekirjas. Moodsas keeles väljendatuna: mustad ahju!

Kui jutt juba värvide juurde läks… Missugune on KÕPO vormiriietus?

Nagu näete (osutab näpuga endale) kannan valget, täpsemalt lumivalget. Läbi aegade on just valge sümboliseerinud puhtust, sealhulgas just moraalset puhtust!

Kranaadi isamaalise kasvatuse ja moraali osakond