São João on katoliku kiriku püha, moodustades osa juunikuus mälestatavate pühakute pidustustest. “Festa Joanina” pidustused algavad igal aastal 13. juunil vallaliste pühaku Santo Antònio tähtpäevaga, kulmineeruvad 24. juunil São João’ga ning lõpevad 29. juunil leskede ja kalameeste kaitsja São Pedro austamisega.

Hiljem São João nimeliseks pühakuks saanud João Batistal (e.k Ristija Johannes) on Uues Testamendis oluline roll – ta ristis Jordaania jões Jeesus Kristuse. Teda kutsutakse pidude pühakuks ning nii on tema sünnipäev 24. juunil täis tantsu, rõõmu ja lusti, kuid São João on ka abielupaaride ja haigete kaitsja.

João Batista oli Isabeli poeg, kes oli Jeesuse ema Maria nõbu. Legend räägib, et Isabel ning Maria olid mõlemad samal ajal lapseootel ning leppisid kokku, et annavad teineteisele oma lapse sünnist teada, tehes mäe otsa suure lõkke. João sündis esimesena ning Santa Isabel täitis oma lubaduse. Seepärast on tule tegemine suur osa 24. juuni pidustustest. Lõket tehakse peamiselt mangopuu halgudega ning see on kindlasti neljakandiline. Ajab palju tossu, ning et lõke tehakse linnas tänaval iga maja ette, siis täitub kogu Brasiilia sel ajal suitsuga. Teine “Brasiilia jaanipäeva” komme on ilutulestik, mis peaks pidutseda, kuid samas ka magada armastava pühaku üles äratama.

São João’d peetakse vastutavaks ka hea maisi- ning oasaagi eest. Seega kuulub pidustuste juurde kindlasti maisi söömine – keedetult, küpsetatult, koogi sees ja veel mitut-mitut eri moodi. Oluliseks traditsiooniks on ka forró-muusika järgi tantsimine. Forró’t võiks kutsuda Brasiilia kantriks, sest ta meenutab seda veidi kõlaliselt ning on väga traditsiooniline. Tantsivad kõik – nii noored kui vanad.

São João’d tähistatakse üle kogu Brasiilia, kuid kuulsaimad quadrilha’d ja kuumimad forró-peod on Kirde-Brasiilia linnades Caruarus, Campina Grandes ja Gravatás. Kes juunikuus Brasiiliasse satub, võiks neid linnu kindlasti külastada, et nautida karnevali järel olulisimat pidu Brasiilias. Kui jõuate Pernambuco osariigi pealinna Recifesse lennukiga, võtab teid juba lennujaamas vastu forró-muusikat mängiv ansambel.