Peaminister

Stenbocki maja

Lugupeetav härra Peaminister,

keegi Sinu ministritest saab kindlasti palka kohustuse eest tagada posti tööd ja nõuda kirjade, välisajalehtede ja telegrammide õigeaeset kohaletoimetamist. See kohustus on kahjuks täitmata.

Täitmata on ka Eesti Posti kohustus posti kätte toimetada.

Juurde lisatud ümbrikust selgub, et 29. märtsil saadetud telegrammid saabusid minu kätte Eesti Posti kaudu 31. märtsil ehk kolmandal päeval. Ülevaatest selgub, et päevalehed jõuavad Saksamaal või Šveitsist minu kätte kolmandal kuni viiendal päeval.

Kuivõrd posti vahendamine sõltub kahe või enam riigi koostööst, pöördun ka teiste riikide poole palvega korrastada või vajadusel ümber korraldada koostöö Eesti Postiga. Loodan Eesti Vabariigi Valitsuse algatusvõimele.

Parimate soovidega,

Lennart Meri

Viimsi Kabelineemel 31. märtsil 2004

***

Lennart Meri

President

Kabelineeme

Teie 31.03.2004

Meie 12.04.2004 nr 04-03112

Lugupeetud president Meri

Peaministri ülesandel edastan Teie 31. märtsi 2004 kirja välisajakirjanduse, telegrammide ja kirjade õigeaegse kohaletoimetamise kohta selgituste saamiseks majandus- ja kommunikatsiooniministrile Meelis Atonenile. Ministri selgitustest ja ettevõetud sammudest annan Teile teada.

Lugupidamisega

Heiki Loot

Riigisekretär

***

Riigikantselei

Teie 12.04.2004

Meie 04.05.2004 nr 6-2-1/402

Hr Lennart Meri pretensioon

Käesolevaga edastame omapoolsed selgutused härra Meri pretensiooni osas, mille sisuks oli rahvusvaheliste postisaadetiste edastamise mitterahuldav kvaliteet.

Rahvusvahelised ajakirjandusväljaanded saabuvad Eestisse lihtsaadetistena - panderollidena. Saadetiste edastamise viisi ja teenuse liigi valib saatja. Üldjuhul valivad ajalehtede toimetused saadetiste edastamiseks soodsaima ja sobivaima teenuseliigi. Saadetiste Eestisse saabumist AS Eesti Post kiirendada ei saa. Kõik saadetised toimetatakse kohale pärast nende saabumist Eestisse. Eesti Post töötab kuuel päeval nädalas (E-L). Saadetised toimetatakse kohale tavapostiga, kuna tegemist on lihtsaadetistega.

Frankfurter Allgemeine Zeitung saabub Eestisse lihtpanderollidena. Post Prantsusmaalt, Roissy’st, saabub Tallinnasse ning jõuab Tallinna Postikeskusesse kella 16 paiku. Post sorteeritakse samal päeval ja ajaleht edastatakse järgmisel päeval adressaatidele lihtsaadetistena.

Neue Zürcher Zeitung saabub Eestisse lihtpanderollidena, post Zürichist saabub Tallinnasse Helsingi kaudu keskpäeval. Tallinna  Postikeskusesse saabub post kella 13 paiku. Post sorteeritakse samal päeval ja ajaleht edastatakse adressaatidele järgmisel päeval lihtsaadetistena.

Soomest kirjana saadetud telegrammid saabuvad Eestisse lennupostiga ja toimetatakse adressaatidena tavapostiga (lihtkirjadena). Lennupostiga saadetud kirja Soomest Eestisse keskmine kulgemise aeg on 3 tööpäeva. Soome Post töötab viiel päeval nädalas, mis võib kirjade kulgemist pikendada. 29.03.2004.a Helsingis postitatud kirjad väljastati aadressile 31.03.2004.a, mis on normaalne kirja kulgemise aeg Soomest Eestisse.

Vastavalt Euroopa Liidu direktiivile 97/67/EÜ on liikmesriikidevahelisele postisaadetiste edastamisele ette nähtud kvaliteedistandard, mille kohaselt tuleb 85% postisaadetistest kätte toimetada 3 tööpäeva jooksul alates saatja poolsest üleandmisest.

Lugupidamisega

Meelis Atonen

Minister

***

Hr Lennart Meri

President

Austatud härra president,

Tänan Teid eilse meeldiva võõrustamise eest Kabelineemel, jääb üle kahetseda üksnes, et seesuguseid meeldivaid jutuajamisi mu praeguses ametis harvem ette tuleb, kui ihkaks.

Mis puudtab eile muu hulgas jutuks olnud postisaadetiste päralejõudmise aeglust, siis siin tuleb mul Teiega ka tagantjärele nõustuda – selline asjade seis ei saa meid lõpuni rahuldada. Ja seda hoolimata ametnike vormiliselt korrektsest vastuskirjadest, mis justkui viitaks riigi toimimisele. Seesugused kirjad pole aga muu kui kehtiva olukorra konstateering ja nendes peegeldub arusaam, et Eesti asub endiselt Euoopa ääremaal. Loodan, et koos Euroopa Liidu liikmesmaa staatuse omandamisega võime loota ka algatusvõime suurenemisele meie inimeste hulgas – mõtlen siin eeskätt ametnikke. Ja antud probleemi puhul siis postisaadetiste edasitoimetamise eest palka saavaid inimesi.

Olen kindel, et Eestil on kõik võimalused selles valdkonnas saavutada vähemalt niisama kärme teenindustase nagu meie naabrite juures – Eesti geograafiline laiuskraad annab meile siin isegi teatud eeliseid.

Sõbralike tervitustega,

Juhan Parts

Toompeal, 5. mai 2004