Riik on ka Keskerakonna suurim "klient". Partei valitseb Toompeal ja Eesti riigi rikkaimas linnas Tallinnas. Parteiboss Edgar Savisaar töötab ühekorraga nii võimuliidu esimehe kui Tallinna linnapeana.

Sotspank oli Eesti suurim pank.

Keskerakond on Eesti popim partei.

Talvel 1994 otsustas rahandusministeerium riigieelarve Sotspangast välja viia. Pank kaotas oma tähtsaima turu.

Talvel 2003 hakkas valitsust looma Res Publica. Keskerakond jääb riigijuhtimisest eemale ehk kaotab oma tähtsaima turu.

Sotspank kuulutas esmalt, et teda riigieelarve väljaviimine ei kõiguta. Panka juhtisid ju kogemustega tegijad - Rein Miller (Savisaare valitsuse aegne rahandusminister) ja Arno Almann (komparteis karjääri teinud sell).

Parteijuht Savisaar eeldas esmalt, et president Arnold Rüütel teeb valitsuse moodustamise ettepaneku talle. Hiljem ütles ta, et Keskerakond ei ole ikkagi löödud, sest kogus valimistel 126 000 häält, mis on enam kui mõnel teisel parteil.

Sotspank kaotas riigieelarve tänu nadile töökorraldusele, aga ka kehva maine ja puudliku usaldusväärsuse tõttu. Panga omanike taust oli kahtlane. Suuraktsionär Aleksander Rubist seostati musta äriga.

Ajakirjandus kirjutas Keskerakonna hingele samalaadseid patte. Kilekotiga raha keskturult, ebaseaduslikult hangitud andmebaas, abilinnapea Vladmir Panovi vahistamine jne.

Sotspank kaotas hiilguse vähem kui aastaga. Veel aasta hiljem läks ta pankrotti.

Mis saab Keskerakonnast? Savisaar on parteijuhina kindlasti kogenum kui Miller pangajuhina. Keskerakond on organisatsioonina kindlasti parem kui Sotspank. Ja uut nelikliitu Res Publica juhtimisel pole veel sündinud.

Pärast "valimisvõitu" hakkas Keskerakond käärima. Aseesimees Peeter Kreitzberg tunnistas, et erakond lootis saada Riigikogus vähemalt 35 kohta.

Ta ütles: "Murelikkust erakonnas pole mõtet varjata. Väga paljud inimesed janunevad vastuste järele." Ka teine aseesimees, kaitseminister Sven Mikser tunnistas pingeid partei sees.

Päevaleht võttis juhtunu kokku pealkirja alla: "Keskerakond kaalub esimehe väljavahetamist".

Aga see on võimatu. Kui võrrelda Keskerakonda käitisega, siis ei ole tegemist börsiettevõtte, vaid perefirmaga. See on ühemehešõu. Keskerakond kuulub Savisaarele samamoodi nagu Ekspress Hans H Luigele.

Tegevjuhti saab lahti lasta. Omanikku ei saa.

1991. aastal mässas Ekspressi toimetus. Pool ajakirjanikest eesotsas Ivo Karlepi ja Toomas Kümmeliga lahkus ja lõi uue väljaande Eesti Aeg. Kes toda nädalalehte mäletab? HHL tõusis aga suurärimeeste sekka.

1996. aastal pärast lindiskandaali mässas Keskerakond. Pooled juhtivliikmetest eesotsas Andra Veidemanni ja Hardo Aasmäega lahkusid ning lõid Arengupartei. Kes toda parteid veel mäletab? Savisaar tegi aga Keskerakonnast Eesti suurima partei ning viis selle aastaks võimule.

Luik loobub Ekspressist vaid siis, kui ta ise tahab. Korra ta proovis – müüs poole firmast rootslastele ja ostis siis teistpidi tagasi, sest Ekspress oli osa tema imagost ja vastupidi.

Sama lugu on Savisaarega. Ta lahkub poliitikast vaid siis, kui seda ise tahab. Ja mitte kauaks.

Ühe mehe aktsiaselts

Keskerakond töötab nagu Edgar Savisaare erafirma

AS Keskerakond

Edgar Savisaar – Firma president ja 100% aktsiate omanik

Küllo Arjakas – Tegevdirektor

Peeter Kreitzberg, Sven Mikser – Firma asepresidendid

Maria Savisaar, Vilja Savisaar – Firma pärijad

Siiri Oviir, Kalev Kallo, Urmas Laht – Firma osakonnajuhatajad

Lauri Laasi, Max Kaur – Firma noored spetsialistid

Heimar Lenk – Firma turundusdirektor

Evelyn Sepp – Firma PR-esindaja

Firma omanik otsustab, keda töötajatest premeerida (võtta tööle linnavalitsusse) või karistada (jätta valimisnimekirjas tahapoole).

Asepresidendid kritiseerivad firma juhtimisstiili avalikult. Firma omanik laseb sel sündida, sest võimu ülevõtmiseks pole Kreitzbergil ja Mikseril aktsiaid.

Osakonnajuhatajad toetavad üksteist. Nad kõik on olnud firma omaniku ebasoosingus, kuid Oviir ja Kallo on saavutanud (ilmselt ajutiselt) enda rehabiliteerimise.

Firma omaniku juhtimisstiili eripära on asepresidentide, osakonnajuhatajate ja spetsialistide pidev vastandamine üksteisele.

PR-esindaja tegutseb ainult firma omaniku juhtnööride kohaselt.

Noorte spetsialistide edutamine teeb kadedaks vana kaadri, kes on aastaid firma heaks rüganud.

Kuni see on tema huvides, talub firma omanik asepresidentidena ka vaimseid dissidente. Firma omaniku lähiringi moodustavad täiesti lojaalsed töötajad (Evelyn Sepp, Lauri Laasi, Max Kaur jt)