Mõista-mõista. Mis riiki esindasid eelmisel maleolümpial kolm Aleksandrit, kaks Borissi, Igor, Grigori, Anna, Irina ja Truong Hoainhan?

Õige vastus oli loomulikult: USAd. Nüüd on asjaolude parimal kulgemisel lootust, et seda nimekirja pääseb täiendama ka üks Jaan. Eesti Maleliidul pole nimelt midagi selle vastu, et meie korüfee Jaan Ehlvest  mängib edaspidi tähelipu all, sest nagunii on ta viimased aastad peamiselt Ühendriikides tegutsenud.

Igati eeskujulik koolipapa

Politseinike kasvulava Paikuse politseikool sai äsja uue direktori. Auväärsesse ametisse valiti staažikas juhtivpolitseinik, keskerakondlane Aivar Toompere (47) – mees, kes töötanud "organites" alates 1981. aastast ja juhtinud politseis vist kõiki võimalikke osakondi ja talitusi.

Paraku mitmelt kõrgelt ametipostilt ka kisa ja kära saatel lahkunud. Septembris 2005 lahkus Toompere liikluspolitsei ülemkomissari kohalt pärast seda, kui ligi 30 liikluspolitseinikku altkäemaksu võtmisega vahele jäid. Mõned kuud töötas ta seejärel kriminalistikatalituses, mõistagi ülemkomissari ehk üksuse juhina.

Mullu detsembris teatas ETV, et Toompere oli seotud ASi Ühisliising ligi kolme miljoni kroonise võla tekkimisega, mille kohus politseiprefektuurilt välja mõistis. Toompere oli Tallinna prefektina ametis kuni 1997. aasta suveni, mil toonane siseminister Robert Lepikson ta ebaseaduslikult vallandas.

Samal suvel süüdistas kaitsepolitsei peadirektor Toomperet räigelt, et too on oma prefektuuri muutnud kõmulehe filiaaliks. Ta pidas silmas ajakirjanduses ilmunud kirjutisi 20. juuni avarii kohta, kus Kapo assistent sõitis surnuks jalgratturi ja alles 10 tundi hiljem joobeekspertiisi ilmus.

Kurioosselt mõjus juhtum, kus siseministeerium rentis 8000 krooni eest kuus ministri nõunikuna töötanud Toomperele poole miljoni kroonist ametiautot Audi A6 ühe Toompere sõbra kalatoodete müügiga tegelevalt firmalt.

Head nõuandjad

Rahandusminister Aivar Sõerd on küll kaotanud mainenõustajana mitmeid tuntud nimesid: ministeeriumist lahkusid nii korduvalt parimaks pressiesindajaks hinnatud Riina Vändre kui ka endine Äripäeva ajakirjanik Inno Tähismaa.

Ometi tundub, et talle alles jäänud nõunikud tunnevad oma tööd. Sest mis päeval tuli Sõerd avalikult välja ülestunnistusega, et "suure tõenäosusega" jääb euro Eestis 2007. aasta algul kasutusele võtmata? Ta tegi seda sel teisipäeval – päeval, kui Eestis oli parajasti toimunud inimeste meeli märksa enam valdav sündmus.

Meenutagem taas kord Jonathan Lynni ja Anthony Jay suurepärast teost "Jah, härra peaminister". Kuidas avalikustas peaminister James Hacker ühe ebameeldiva uurimistulemuse? Niipea, kui summutamist vajav materjal oli pressile kättesaadavaks tehtud, otsustas Hacker, et spionaaži eest tuleb riigist välja saata 76 Nõukogude diplomaati.

Londoni lindiskandaal

Londoni politseiülem sir Ian Blair oleks peaaegu kaotanud koha, kui selgus, et ta on salaja salvestanud mitmeid oma telefonikõnesid Inglismaa ja Walesi peaprokuröri lord Peter Goldsmithiga, politsei vastu esitatud kaebusi uuriva komisjoni liikmete ja ühe The Guardiani ajakirjanikuga.

Politseijuht pääseb ilmselt siiski vaid kirjaliku hoiatuse ja lubadusega, et midagi sellist enam kunagi ei kordu. Näiteks peaprokuröriga peetud kõne lindistamist põhjendas Blair sellega, et tegu oli väga keerulise teemaga (jutt käis salajase pealtkuulamise andmete kasutamisest tõenditena) ja sekretäri polnud märkmeid tegemas.

Londoni politseiülem on omal maal väga tuntud mees, kelle ametikoht aga viimase aasta jooksul korduvalt juuksekarva otsas rippunud. Praegugi käib alles uurimine, milliseid kommentaare Briti peaministriga sama perekonnanime kandev Blair andis läinud suvel selle kohta, kuidas Londoni politseinikud lasid pommiterroristi pähe metroos maha süütu brasiillase.