Arhitektide Mihkel Tüüri ja Ott Kadariku (arhitektuuribüroo Kosmos) projekteeritud tüüpmaja sai alguse paari aasta eest Äripäeva lisalehe Oma Kodu näidisprojektina. Nüüdseks on arhitektide õilsates peades eks-lasnamäelastele mõeldud miljonikroonisest majast tegelikkuse ja kinnisvaraarendajate abiga saanud koos Veskimöldre krundiga 2,8 miljonit maksev väike luksusmaja. Muidugi on siin võetud iseenesest lihtsast projektist viimane välja, majas on näiteks gaasikatlaga vesi-põrandaküte parketi all ja mitte just odav soojusvahetiga sundventilatsioonisüsteem.

Üldise sõrestikmajade ülekülluse taustal näib kodumaistest Optiroci materjalidest kivimajal olevat perspektiivi kasvõi keskmise eestlase kinnisideede kontekstis. Ühekaldeline katus on mõnes mõttes kompromiss, maja ei ole liiga kastjas.

Siinne variant pakub eraldi kööki, kuid suurt, läbi kahe korruse, siserõdu ja kaldlaega elutuba. Selline, avarust ja ülavalgust rõhutav ruum on vaikselt eestlase teadvusse sisenema hakanud ja mitte ainult unikaalmajades. Kiiduväärt on suured aknad, suisa klaasseinad elutoas ja akvaariumlikud teisel korrusel. Iseenesest on projekt suhteliselt palju varieeritav, kindlalt peab paika jääma vaid sauna ja WCd sisaldav plokk maja südames. Ühe kahest autovarjualusest võib soovi korral garaažiks muuta. Iseenesest tundub varjualuste ja katlamaja plokk kuidagi väga mahukas ja massiivse konstruktsiooniga; ja magamistoast katusele avanev vaade pole ka kõige esteetilisem.

Muidugi, eemalt vaadates näeb see maja välja nagu Vilen Künnapu loodud Aili ja Toomas Vindi eramu vähendatud rahvapärane remiks. Aga mis sest. Veidi lihtsustatud ja kohandatud, pigem loomuliku ventilatsiooni ja ahiküttega variandis elaksin väga heal meelel. Valge, läbikomponeeritud fassaadidega villa ja utilitaarse viilkatusega maja vahele mahub ka midagi, nüüd isegi tüüpprojekte, suudab see hoone tõestada.

7